«Ελλάδα και Κύπρος έχουν ένα ενιαίο αρραγές διπλωματικό μέτωπο με γνώμονα πάντα το κοινό και εθνικό συμφέρον».

Τα παραπάνω τόνισε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, στη συνομιλία της με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, ενώπιον των Μέσων Ενημέρωσης, προτού αρχίσουν οι διευρυμένες συνομιλίες των αντιπροσωπειών των δύο χωρών.

Ο Νίκος Αναστασιάδης καλωσόρισε θερμά την Κατερίνα Σακελλαροπούλου και εξέφρασε τις ευγνώμονες ευχαριστίες του κυπριακού ελληνισμού για τη διαχρονική στάση και την άοκνη, με θυσίες του ελληνικού λαού, υποστήριξη προς την Κυπριακή Δημοκρατία, τον κυπριακό ελληνισμό και στην υπόθεση του διεθνούς δικαίου.

Ακόμα, ο Κύπριος Πρόεδρος επεσήμανε ότι η επίσκεψη της Κατερίνα Σακελλαροπούλου συμπίπτει με μία περίοδο κρίσης, που προκαλείται λόγω των τουρκικών έκνομων ενεργειών τόσο στο Αιγαίο όσο και στην Ανατολική Μεσόγειο με μία σειρά πράξεων που, όπως είπε, αν δεν υπήρχε η ψύχραιμη από πλευράς Ελλάδας αντιμετώπιση, ενδεχομένως να οδηγούσαν σε ανεπιθύμητες καταστάσεις για λαούς που αγαπούν την ειρήνη.

Απαντώντας η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας αναφέρθηκε στην «πολύ ιδιαίτερη σχέση» που συνδέει Ελλάδα και Κύπρο σημειώνοντας τη «μεγάλη σημασία που αποδίδει η Ελλάδα προς το Κυπριακό».

Όπως είπε η Κατερίνα Σακελλαροπούλου, η επίσκεψή της στην Κύπρο, γίνεται σε μια πολύ ιδιαίτερη, δύσκολη συγκυρία λόγω της τουρκικής προκλητικότητας.

Ακόμα, ο Νίκος Αναστασιάδης πρόσθεσε ότι η επίσκεψή της θέλει να τονίσει και αυτό ότι οι δύο χώρες μας έχουν ένα ενιαίο αρραγές μέτωπο διπλωματικό με γνώμονα πάντα το κοινό και εθνικό συμφέρον και στηριζόμενο στο διεθνές δίκαιο.

Για την αποχώρηση του Oruc Reis από την περιοχή, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι είναι ένα βήμα προς την αποκλιμάκωση αλλά μένει να αποδειχθεί αν ήταν μια κίνηση τακτικής ή είναι μια επιλογή που έχει ορίζοντα και συνέχεια.

«Περιμένω τις συζητήσεις και ανταλλαγές απόψεων που θα κάνουμε για το ποια είναι η κατάσταση αυτή τη στιγμή και πώς την αξιολογούμε και ποιες οι ενδεδειγμένες κινήσεις», δήλωσε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Τιμές από Αναστασιάδη στη Σακελλαροπούλου
Η κατάσταση στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, το Κυπριακό και το μεταναστευτικό ήταν ανάμεσα στα θέματα, που τέθηκαν στη διάρκεια της συνάντησης που είχαν στο Προεδρικό Μέγαρο στη Λευκωσία, ο Νίκος Αναστασιάδης και Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Ο Νίκος Αναστασιάδης παρασημοφόρησε την Κατερίνα Σακελλαροπούλου με τον Μεγάλο Περιδέραιο του Τάγματος Μακαρίου Γ΄ λέγοντας ότι με τη διάκριση αυτή εκφράζεται η βαθιά ευγνωμοσύνη της Κύπρου για τη διαχρονική συμπαράσταση και πολύμορφη στήριξη της Ελλάδας στις προσπάθειες για την εξεύρεση μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού.

Σε μια εποχή, είπε, όπου οι χώρες μας καλούνται να διαχειριστούν νέες προκλήσεις, να αποτρέψουν απειλές και να αποκρούσουν κινδύνους, είμαι απολύτως βέβαιος ότι εκλαμβάνετε την τιμή αυτή ως ελάχιστη ένδειξη της οφειλόμενης προς το πρόσωπό σας και την Ελλάδα ευγνωμοσύνης που το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων και ο λαός της Κύπρου τρέφει διαχρονικά για την Ελλάδα.

Στην αντιφώνησή της, η Κατερίνα Σακελλαροπούλου είπε ότι «στο πρόσωπό μου τιμάτε την Ελλάδα αλλά και τις αδελφικές σχέσεις που συνδέουν τις δύο χώρες».

«Η Κύπρος είναι βαθιά στην καρδιά μας, η Ελλάδα στέκεται πάντοτε συμπαραστάτης και στηρίζει σταθερά τις προσπάθειες εξεύρεσης μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού προς όφελος όλων των Κυπρίων», ανέφερε ακόμα η Πρόεδρος της Δημοκρατίας.