Εορτολόγιο: Κυπριανός, Κυπριανή. Ιουστίνη, Ιούστα, Γιούστα, Ιουστίνα, Γιουστίνα, Γιουστίνη.
2 Οκτωβρίου: Άγιος Κυπριανός και η Αγία Ιουστίνη – Ο Άγιος Κυπριανός ήταν πλούσιος, ευγενής, φιλόσοφος από την Καρχηδόνα της Λιβύης. Έζησε στα χρόνια του Δεκίου (249 – 251 μ.Χ.) και εξασκούσε τη μαγική τέχνη στην Αντιόχεια.
Κάποτε ένας ειδωλολάτρης ονόματι Αγλαΐδας ερωτεύτηκε μια Χριστιανή παρθένο που ονομαζόταν Ιούστα. Η κοπέλα δεν ανταποκρινόταν στον έρωτά του κι εκείνος κατέφυγε στο διάσημο μάγο Κυπριανό.
Όλα όμως τα μαγικά τεχνάσματα του Κυπριανού αποδείχθηκαν ανώφελα μπροστά στην σταθερή άρνηση της Χριστιανής κόρης. Παραδεχόμενος την χρεωκοπία της τέχνης του, έκαψε τα μαγικά του βιβλία ενώπιον του Επισκόπου Ανθίμου, ζητώντας να βαπτισθεί και να γίνει ιερεύς.
Πράγματι, ανήλθε όλες τις ιερατικές βαθμίδες και τέλος εξελέγη Επίσκοπος Καρχηδόνος. Μαζί του παρέλαβε και την Ιούστα, την οποία χειροτόνησε διακόνισσα μετονομάζοντάς την Ιουστίνα. Έδειξε αποστολικό ζήλο και γι αυτό το διέβαλαν στον Δέκιο.
Εξορίσθηκε στην Αντιόχεια, όπου και φυλακίσθηκε και αργότερα στη Νικομηδεία, όπου ο Κλαύδιος τον αποκεφάλισε μαζί με την Ιουστίνη.
Τα λείψανά τους τα παρέλαβαν ευλαβείς Χριστιανοί και τα μετέφεραν στην Ρώμη, όπου και τα έθαψαν στον επισημότερο λόφο της πόλεως.
Σημείωση: Ο Μιχαήλ Ι. Γαλανός, στο έργο του «Οι Βίοι των Αγίων» έχει διαφοροποιημένο τον βίο του Άγιου Κυπριανού, και θεωρεί ιστορικές ανακρίβειες όλα τα περί μαγείας, που αναφέρονται για το πρόσωπο του συγκεκριμένου Άγιου.
Ἀπολυτίκιον
Ἦχος γ’. Θείας πίστεως.
Θείας πίστεως, τὴ φωταυγεία, σκότος ἔλιπες, τῆς ἀσεβείας, καὶ φωστὴρ τῆς ἀληθείας γεγένησαι ποιμαντικῶς γὰρ φαιδρύνας τὸν βίον σου, Κυπριανὲ τὴ ἀθλήσει δεδόξασαι. Πάτερ Ὅσιε, τὸν Κτίστην ἠμὶν ἰλέωσαι, ὁμοὺ σὺν Ἰουστίνη τὴ Θεόφρονι.
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
322 π.Χ. Πέθανε ο μεγάλος Έλληνας φιλόσοφος, Αριστοτέλης
829 Ο Θεόφιλος γίνεται Αυτοκράτορας του Βυζαντίου.
1187 Ο σουλτάνος της Συρίας, Σαλαντίν καταλαμβάνει, την Ιερουσαλήμ μετά από 88 χρόνια κυριαρχίας των σταυροφόρων.
1452 Γεννήθηκε ο βασιλιάς της Αγγλίας Ριχάρδος Γ’
1535 Ο Γάλλος εξερευνητής, Ζακ Καρτιέ, ανακαλύπτει το Μόντρεαλ στο Κεμπέκ.
1540 Υπογράφεται με γαλλική μεσολάβηση η συνθήκη ειρήνης της Βενετίας, η οποία τερματίζει τον τρίτο βενετο-τουρκικό πόλεμο. Με τη συνθήκη, η Βενετία αναγκάζεται ν’ αφήσει στο έλεος των Τούρκων τις Βόρειες Σποράδες, την Αστυπάλαια, την Αίγινα, το Ναύπλιο και τη Μονεμβασιά.
1804 Πεθαίνει ο Γάλλος μηχανικός και εφευρέτης Νικολά Ζοζέφ Κινιό, που θεωρείται ο κατασκευαστής του πρώτου αυτοκινήτου.
1869 Γεννήθηκε ο Ινδός ηγέτης, Μαχάτμα Γκάντι
1895 Γεννήθηκε ο Αμερικανός κωμικός, Μπαντ Άμποτ, το έτερον ήμισυ του διάσημου κωμικού διδύμου, Άμποτ και Κοστέλο
1904 Γεννιέται ο Βρετανός μυθιστοριογράφος, θεατρικός συγγραφέας και κριτικός Γκράχαμ Γκριν.
1906 Πέθανε ο Αναστάσιος Χρηστομάνος, έλληνας χημικός, από τους θεμελιωτές της Χημείας στη χώρα μας. (Γεν. 8/3/1841)
1909 Πεθαίνει ο ζωγράφος Θεόδωρος Ράλλης.
1912 Οι Κρήτες βουλευτές γίνονται δεκτοί από την Ελληνική Βουλή, έπειτα από πολύμηνη προσπάθεια να μετάσχουν κι αυτοί στις εργασίες της, ώστε να επισπευσθεί η ένωση της νήσου με την Ελλάδα.
1914 Ο Σπύρος Σπυρομίλιος κηρύσσει την αυτονομία της Βορείου Ηπείρου.
1919 Η γαλλική Βουλή επικυρώνει τη Συνθήκη των Βερσαλλιών.
1924 Υιοθετείται το Πρωτόκολλο της Γενεύης, που ενδυνάμωνε την Κοινωνία των Εθνών.
1935 Η Ιταλία εισβάλλει στην Αιθιοπία.
1941 Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος: Αρχίζει η πολιορκία της Μόσχας από τους Γερμανούς, γνωστή με την κωδική ονομασία “Επιχείρηση Τυφώνας”.
1947 Η Διεθνής ομοσπονδία αυτοκινήτου (FIA) καθιερώνει τους αγώνες Γκραν Πρι στην κατηγορία της Φόρμουλα Ένα.
1954 Η Δύση κάνει δεκτό το αίτημα της Δυτικής Γερμανίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ, παρά τις αντιρρήσεις της Γαλλίας για τον επανεξοπλισμό της.
1958 Η Γουινέα κηρύσσει την ανεξαρτησία της από τη Γαλλία.
1967 Στην Ελλάδα, καθιερώνεται εξαετής υποχρεωτική εκπαίδευση και 2 βαθμίδες εκπαίδευσης. Επίσης καθιερώνεται η καθαρεύουσα ως γλωσσικό όργανο στην παιδεία.
1968 Η σφαγή του Τλατέλολκο: Χιλιάδες Μεξικανοί διαδηλώνουν κατά των Ολυμπιακών Αγώνων που πρόκειται να αρχίσουν στην πρωτεύουσα της χώρας. Η αστυνομία επιτίθεται με ιδιαίτερη σφοδρότητα και ανοίγει πυρ: 260 διαδηλωτές πέφτουν νεκροί και 1.200 τραυματίζονται.
1972 Η Δανία εγκρίνει με δημοψήφισμα (65,5% υπέρ) την ένταξή της στην ΕΟΚ.
1984 Ο πρόεδρος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών, Αθανάσιος Νάσιουτζικ, κατηγορείται από την αστυνομία για τη δολοφονία του συναδέλφου του Θανάση Διαμαντόπουλου.
1985 Πέθανε ο αμερικανός ηθοποιός, Ροκ Χάντσον
1986 Πραγματοποιείται απόπειρα δολοφονίας εναντίον του Ινδού πρωθυπουργού Ρατζίβ Γκάντι, δύο χρόνια μετά τη δολοφονία της μητέρας του Ιντιρα Γκάντι.
1988 Τελειώνουν στη Σεούλ οι 24οι Ολυμπιακοί Αγώνες.
1990 Προφυλακίζεται ο κατηγορούμενος για το σκάνδαλο Κοσκωτά πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Αγαμέμνων Κουτσόγιωργας.
1991 Πέθανε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Δημήτριος Α’
1997 Υπογράφεται η “Συνθήκη του Άμστερνταμ”. Πρόκειται για τη νέα συνθήκη-διάδοχο του Μάαστριχ για την ευρωπαϊκή ενοποίηση.
1998 Πέθανε η δημοσιογράφος και συγγραφέας, Λιλή Ζωγράφου.
2001 Χρεοκοπεί η ελβετική αεροπορική εταιρεία “Swissair”. H διοίκησή της ζητά την άμεση χορήγηση πακέτου έκτακτης οικονομικής βοήθειας, προκειμένου να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα της.
2002 Ο Ντέμης Νικολαΐδης, με 26 τέρματα, γίνεται ο πρώτος σκόρερ για ελληνική ομάδα στα Κύπελλα Ευρώπης, ξεπερνώντας τον Δημήτρη Σαραβάκο (24 τέρματα) με το γκολ που πετυχαίνει στο ΑΕΚ- Ρεάλ Μαδρίτης (3-3) για τους ομίλους του Champions League.