Εορτολόγιο: Αρκάδιος, Αρκάδης, Αρκαδία, Αρκάδα. Λιβέριος, Λυμπέρης, Λιμπέρης, Λιμπέριος, Λιβέρης. Όσιος, Οσία. Φανούριος, Φανούρης, Φάνης, Νούρης, Φανουρία, Φανή.
27 Αυγούστου: Άγιος Φανούριος ο Νεοφανής, ο Μεγαλομάρτυρας – Ο Άγιος Φανούριος είναι από τους πιο αγαπητούς άγιους σε όλο τον ελληνικό λαό, που κάθε χρόνο τιμά και πανηγυρίζει την μνήμη του στις 27 Αυγούστου.
Αυτός ο τόσο αγαπητός άγιος θα μπορούσε να χαρακτηριστεί χωρίς αμφιβολία ως δώρο Θεού, διότι ήταν και παράμενε άγνωστος για πολλούς αιώνες. Έγινε γνωστός από την τυχαία εύρεση της εικόνας του τον 14ο αιώνα μ.Χ. στη Ρόδο, όταν έσκαβαν παλιά σπίτια στο νότιο μέρος του παλιού τείχους.
ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟ ΕΔΩ ΑΠΟ ΤΟ ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ
Εκεί βρέθηκε αρχαίος ναός με πολλές κατεστραμμένες εικόνες και μεταξύ αυτών και η καλά διατηρημένη εικόνα επί της οποίας ο τότε μητροπολίτης Ρόδου Νείλος ο Β’ ο Διασπωρινός (1355 – 1369 μ.Χ.) διάβασε το όνομα του Αγίου «ὁ ἅγιος Φανῶ».
Στην εικόνα, ο Άγιος παριστανόταν σαν νεαρός στρατιώτης, κρατώντας στο δεξιό του χέρι σταυρό, πάνω στον όποιο υπήρχε λαμπάδα αναμμένη, γύρω δε από την εικόνα τα 12 μαρτύρια του.
Σε αυτά ο Μάρτυς παρουσιαζόταν: να στέκεται ανάμεσα σε στρατιώτες και να δικάζεται από τον ηγεμόνα· να πλήττεται απ’ αυτούς με πέτρες στο στόμα και την κεφαλή· να μαστιγώνεται πάλι απ’ αυτούς απλωμένος κατά γης· να κάθεται γυμνός και να ξέεται το σώμα του με σιδερένια νύχια· να είναι κλεισμένος στη φυλακή· να βασανίζεται μπροστά στο βήμα του ηγεμόνα· να καίεται στα μέλη του σώματος του με αναμμένες λαμπάδες· να είναι δεμένος σε μάγγανο και να βασανίζεται· να βρίσκεται ανάμεσα σε θηρία αβλαβής· να είναι ξαπλωμένος κατά γης και να πιέζεται το σώμα από ένα μεγάλο λίθο· να είναι μέσα σε ειδωλολατρικό ναό βαστάζοντας στις παλάμες του αναμμένα κάρβουνα και ο διάβολος να δραπετεύει στον αέρα με θρήνους· να στέκεται μέσα σε ένα καμίνι φωτιάς έχοντας υψωμένα τα χέρια σε σχήμα δεήσεως.
Τον αρχαίο ναό που βρέθηκε η εικόνα, ανοικοδόμησε, ύστερα από πολλές προσπάθειες, ο Νείλος και τον αφιέρωσε στο όνομα του Αγίου Φανουρίου, που όπως φαίνεται συνέταξε και την Ακολουθία του.
Ένα από τα πολλά θαύματα του Αγίου Φανουρίου είναι το εξιστορούμενο στη συνέχεια. Τα χρόνια εκείνα εξουσίαζαν την Κρήτη οι Ενετοί, οι οποίοι δεν επέτρεπαν την παρουσία Ορθοδόξου Αρχιερέως στη μεγαλόνησο. Τέσσερεις άνδρες για να λάβουν τη χειροτονία ταξίδευσαν από την Κρήτη στην Κορώνη της Πελοποννήσου και κατά την επιστροφή αιχμαλωτίστηκαν από τους Αγαρηνούς, οι οποίοι φόνευσαν τον ένα και τους άλλους τρεις μετέφεραν στα Παλάτια (Μίλητο).
Όταν ο πνευματικός τους πατήρ, ονόματι Ιωνάς, πληροφορήθηκε το γεγονός, ταξίδεψε μέχρι τη Ρόδο και εκεί διαπραγματεύθηκε την απελευθέρωσή τους με τον άρχοντα Γεώργιο Πετρανή, ο οποίος είχε εμπορικές σχέσεις με τους τούρκους των Παλατίων.
Λόγω όμως πολεμικών αναταραχών στην περιοχή η προσπάθεια να αφεθούν ελεύθεροι έγινε δυσχερέστερη.
Ο Ιωνάς, κατά την εκκλησιαστική συνήθεια, επισκέφθηκε τον μακάριο Νείλο και εκείνος του έκανε λόγο για τον Άγιο Φανούριο και τα θαύματά του, προτρέποντάς τον να επικαλεστεί την αντίληψη και βοήθειά του για το πρόβλημα που τον απασχολούσε. Πράγματι ο πνευματικός έπραξε όπως τον προέτρεψε ο Μητροπολίτης και μετά μερικές μέρες έφθασε μήνυμα από τα Παλάτια ότι οι εξελίξεις ήταν θετικές.
Οι αιχμάλωτοι Ιερείς με θαυμαστό τρόπο αφέθηκαν ελεύθεροι και ο πνευματικός τους πατήρ Ιωνάς από ευγνωμοσύνη προς τον Μεγαλομάρτυρα, επιστρέφοντας, μετέφερε στην Κρήτη αντίγραφο της Εικόνας του και τελούσε έκτοτε πανηγυρικά τη μνήμη του.
Η αγάπη και η τιμή με την οποία περιβάλλεται ο Άγιος Φανούριος έγινε αφορμή να δημιουργηθούν διάφορες ωραίες και ευλαβείς παραδόσεις στο λαό μας, ανάμεσα στις οποίες είναι και το εορταστικό έθιμο της «Πίττας του Αγίου Φανουρίου», ή της «Φανουρόπιττας» που γίνεται την παραμονή της εορτής του.
Η πίτα αυτή είναι συνήθως μικρή και στρογγυλή σαν μικρός άρτος, μοιράζεται στους πιστούς και γίνεται άλλοτε για να φανερώσει κάποιο χαμένο αντικείμενο ή κάποια χαμένη υπόθεση ή ακόμα να φανερώσει την υγεία σε κάποιον ασθενή.Υπάρχει επίσης και παράδοση ότι με τη πίτα αυτή γίνεται μνεία της μητέρας του, αλλά άγνωστο για ποιο λόγο.
Σημείωση: Η αναφορά στο Νέο Λειμωνάριο ότι η εικόνα του Αγίου βρέθηκε το 1500 μ.Χ., είναι μάλλον λανθασμένη, διότι ο επίσκοπος Ρόδου Νείλος έζησε τον 14ο αιώνα μ.Χ.
Ἀπολυτίκιον
Ἦχος δ΄. Ταχὺ προκατάλαβε.
Οὐράνιον ἐφύμνιον, ἐν γῇ τελεῖται λαμπρῶς, ἐπίγειον πανήγυριν νῦν ἑορτάζει φαιδρῶς, ἀγγέλων πολίτευμα· ἄνωθεν ὑμνῳδίαις εὐφημοῦσι τοὺς ἄθλους, κάτωθεν Ἐκκλησίᾳ τὴν οὐράνιον δόξαν· ἣν εὗρες πόνοις καὶ ἄθλοις τοῖς σοῖς Φανούριε ἔνδοξε.
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
Το 497 π.X. η Μάχη των Πλαταιών λήγει νικηφόρα για τους Έλληνες υπό τη διοίκηση του Παυσανία.
Το 1789 η γαλλική Εθνοσυνέλευση υιοθετεί τη Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.
Το 1813 η Μάχη της Δρέσδης τελειώνει με νίκη του Ναπολέοντα, που κατάφερε να κατατροπώσει τη συμμαχία Αυστριακών, Ρώσων και Πρώσων.
Το 1883 φονικές πλημμύρες “χτυπούν” την Ινδονησία, προκαλώντας το θάνατο σε 36.000 ανθρώπους.
Το 1910 ο Τόμας Έντισον κάνει επίδειξη της τελευταίας ανακάλυψής του, που είναι οι κινούμενες και ομιλούσες εικόνες.
Το 1923 οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν επίσημα το Μεξικό.
Το 1931 το μεγαλύτερο επιβατικό αεροπλάνο της εποχής του, το Ντορνιέ DO-X, γερμανικής κατασκευής, πραγματοποιεί επιτυχημένη υπερατλαντική πτήση και προσγειώνεται στο αεροδρόμιο της Νέας Υόρκης.
Το 1939 πρώτη πτήση για αεροσκάφος τζετ, που κατασκευάστηκε από Γερμανούς, με το όνομα He 178.
Το 1942 στην Ολλανδία, βρετανικά και αμερικανικά αεροσκάφη βομβαρδίζουν το Ρότερνταμ.
Το 1949 πέφτει ο Γράμμος. Τέλος του εμφυλίου πολέμου στην Ελλάδα.
Το 1950 ολοκληρώνεται το 4ο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Αθλητισμού (ΕΠΑ) στο Χέιζελ των Βρυξελλών που ξεκίνησε στις 23/8. Κυρίαρχη φιγούρα ο Emil Zatopek που κερδίζει τα 5χλμ (14:03.0) και τα 10χλμ (29:12.0). Ένα αξιοπερίεργο των αγώνων είναι ο τερματισμός των 100μ, όπου 4 αθλητές πέφτουν με τον ίδιο χρόνο 10.7 πάνω στο νήμα και χρειάζονται 45 λεπτά μελέτης του φώτο φίνις για να αναδειχθεί τελικά νικητής ο Γάλλος Ettiene Bali. Από ελληνικής πλευράς καλύτερος αθλητής ο Νίκος Σύλλας στη δισκοβολία που με 46.14 έρχεται έβδομος. Η πρώτη Ελληνίδα που μετέχει σε ΕΠΑ είναι η Φανή Αργυρίου στο πένταθλο όπου με 1.862 βαθμούς κατατάσσεται ενδέκατη.
Το 1952 λήγουν οι διαπραγματεύσεις για πολεμικές αποζημιώσεις μεταξύ Γερμανίας και Ισραήλ, που διεξάγονταν στο Λουξεμβούργο. Η Γερμανία θα πληρώσει ως αποζημίωση 3 δισεκατομμύρια γερμανικά μάρκα.
Το 1955 εκδίδεται για πρώτη φορά το Guinness Book of World Records.
Το 1960 υπογράφεται στην Αθήνα συμφωνία με τη γαλλική Πεσινέ, που προβλέπει τη δημιουργία μιας μεγάλης βιομηχανίας για παραγωγή 100.000 τόνων αλουμίνας. Η συμφωνία αυτή αφορά στην πρώτη μεγάλη ξένη επένδυση στη χώρα.
Το 1962 η διαστημική αποστολή Mariner 2, με προορισμό την Αφροδίτη, ξεκινά το ταξίδι της.
Το 1963 η Καμπότζη διακόπτει τους δεσμούς της με το Νότιο Βιετνάμ.
Το 1969 στη Νότια Αφρική, ο Κρίστιαν Μπάρναρντ μεταμοσχεύει τεχνητή καρδιά σε παιδί.
Το 1993 στην Αλβανία, το ανώτατο δικαστήριο επικυρώνει την καταδίκη της Νετζμίγιε Χότζα, σε κάθειρξη 11 ετών για διαφθορά.
Το 1994 στο Ιράν, 105χρονος ζητά διαζύγιο από την 100άχρονη σύζυγο του επειδή, όπως ισχυρίζεται, του έκανε το βίο …αβίωτο.
Το 1995 η Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης και το Ισραήλ υπογράφουν συμφωνία για τη μεταβίβαση πολιτικών εξουσιών στους Παλαιστίνιους, σε διάφορους τομείς.
Το 1995 στην Ιταλία, συλλαμβάνεται ο Μάρκο Πανέλα καθώς και άλλα πέντε μέλη του Ριζοσπαστικού Κόμματος για κατοχή ναρκωτικών. Ο Πανέλα ετέθη σε κατ’ οίκον περιορισμό, επειδή προσέφερε χασίς στους περαστικούς σε αγορά της Ρώμης για να ευαισθητοποιήσει το κράτος και να αποποινικοποιήσει τα ναρκωτικά.
Το 2003 ο πλανήτης Άρης περνά στην κοντινότερη απόσταση από τη γη. Το πέρασμα αυτό επαναλαμβάνεται περίπου κάθε 60.000 χρόνια.
Σαν σήμερα, γεννήθηκαν:
Το 551 ο Κινέζος φιλόσοφος Κομφούκιος, εξελληνισμένη ονομασία του Κουνγκ Φου Τζου.
Το 1770 ο Γερμανός φιλόσοφος Τζορτζ Βίλχελμ Χέγκελ.
Το 1948 ο ρόκερ Παύλος Σιδηρόπουλος.
Το 1977 ο Βραζιλιάνος άσσος του ποδοσφαίρου Άντερσον Λουί ντε Σούσα, γνωστός ως Ντεκό και
το 1978 ο Αμερικανός ράπερ Μέις.
Σαν σήμερα πέθαναν:
Το 1577 ο Τιτσιάνο Βετσέλι, ένας από τους μεγαλύτερους Ιταλούς ζωγράφους της Αναγέννησης
Το 1922 κατακρεουργείται στη Σμύρνη από το μαινόμενο τουρκικό όχλο ο εθνομάρτυρας Μητροπολίτης Χρυσόστομος Σμύρνης.
Το 1990 ο κιθαρίστας Στίβι Ρέι Βόγκαν.
Το 1997 χάνει τη μακροχρόνια μάχη με τον καρκίνο, σε ηλικία 76 ετών, η Σωτηρία Μπέλλου και
το 2002, σε ηλικία 50 ετών, η ηθοποιός Νατάσα Γερασιμίδου.