ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ: Σε κρίσιμη καμπή μπαίνει ο πρωτογενής τομέας, καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ετοιμάζει ειδικό σχέδιο δράσης για τα λιπάσματα, την ώρα που το κόστος παραγωγής πιέζει ασφυκτικά αγρότες και κτηνοτρόφους σε όλη την Ευρώπη.
Ρεπορτάζ: Παντελής Χαριτάκης – tilegrafimanews.gr
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από το tilegrafimanews.gr
News: Η Κομισιόν αναγνωρίζει πλέον ανοιχτά ότι οι γεωπολιτικές εντάσεις στη Μέση Ανατολή έχουν επιβαρύνει δραματικά τις τιμές της ενέργειας, των αζωτούχων λιπασμάτων και των βασικών εισροών, δημιουργώντας νέο κίνδυνο για την αγροτική παραγωγή και την επισιτιστική ασφάλεια.
Έρχεται ευρωπαϊκό σχέδιο για τα λιπάσματα
Ο αρμόδιος Επίτροπος Γεωργίας Christophe Hansen, απαντώντας σε ερώτηση ευρωβουλευτών της Ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, με πρωτοβουλία του ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ Σάκη Αρναούτογλου, επιβεβαίωσε ότι μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα παρουσιαστεί ολοκληρωμένο ευρωπαϊκό σχέδιο δράσης για τα λιπάσματα.
Το σχέδιο θα περιλαμβάνει μέτρα για την ενίσχυση της παραγωγικής ικανότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τη μείωση της εξάρτησης από τρίτες χώρες και τη διασφάλιση επάρκειας σε προσιτές τιμές για τους παραγωγούς.
Η κρίσιμη αναφορά αφορά κυρίως τα αζωτούχα λιπάσματα, όπως η ουρία και η αμμωνία, που είναι απαραίτητα για πολλές καλλιέργειες, αλλά επηρεάζονται άμεσα από το κόστος φυσικού αερίου και τις διεθνείς αναταράξεις.
Προσωρινή αναστολή δασμών
Στο τραπέζι βρίσκεται η προσωρινή αναστολή δασμών σε βασικά αζωτούχα λιπάσματα και πρώτες ύλες παραγωγής τους, με εξαίρεση προϊόντα προέλευσης Ρωσίας και Λευκορωσίας.
Η Κοινή Αγροτική Πολιτική αναμένεται να αξιοποιηθεί ως βασικό εργαλείο στήριξης, ενώ εξετάζονται και πρόσθετοι μηχανισμοί για άμεση ανακούφιση των αγροτών.
Σύμφωνα με τις Βρυξέλλες, η κατάσταση παρακολουθείται στενά, καθώς οποιαδήποτε νέα εκτίναξη στις τιμές των λιπασμάτων μπορεί να περάσει γρήγορα από τα χωράφια στα ράφια των τροφίμων.
Κρατικές ενισχύσεις για τους πληττόμενους
Ιδιαίτερη σημασία έχει και το νέο πλαίσιο κρατικών ενισχύσεων που ενέκρινε η Κομισιόν στις 29 Απριλίου 2026, ώστε τα κράτη μέλη να μπορούν να στηρίξουν τομείς που πλήττονται από την κρίση στη Μέση Ανατολή, συμπεριλαμβανομένης της γεωργίας.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι κυβερνήσεις θα έχουν μεγαλύτερο περιθώριο να ενεργοποιήσουν στοχευμένα μέτρα για αγρότες και κτηνοτρόφους, υπό την εποπτεία των ευρωπαϊκών κανόνων ανταγωνισμού.
Στην Ελλάδα, οι παραγωγοί ζητούν έγκαιρες παρεμβάσεις, καθώς η αύξηση του κόστους στα λιπάσματα έρχεται να προστεθεί στα προβλήματα ρευστότητας, στις καθυστερήσεις πληρωμών και στις ζημιές από ασθένειες στο ζωικό κεφάλαιο.
Πίεση στην ελληνική ύπαιθρο
Η εικόνα στην ελληνική ύπαιθρο παραμένει δύσκολη. Αγρότες που καλλιεργούν σιτηρά, βαμβάκι, καλαμπόκι, ρύζι και κηπευτικά βλέπουν τις εισροές να αυξάνονται, ενώ οι τιμές παραγωγού δεν καλύπτουν πάντα το κόστος.
Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης καλείται να διαχειριστεί ταυτόχρονα τις πληρωμές ενισχύσεων, τις αποζημιώσεις λόγω ζωονόσων και την ανάγκη στήριξης απέναντι στο νέο κύμα ακρίβειας στις εισροές.
Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι αν δεν υπάρξει γρήγορη ευρωπαϊκή και εθνική παρέμβαση, αρκετοί παραγωγοί θα περιορίσουν καλλιέργειες ή θα μειώσουν τις αναγκαίες λιπάνσεις, με κίνδυνο μικρότερες αποδόσεις.

Αποζημιώσεις 3,6 εκατ. ευρώ σε κτηνοτρόφους
Την ίδια ώρα, συνεχίζεται η καταβολή αποζημιώσεων σε κτηνοτρόφους που έχασαν ζώα λόγω της ευλογιάς των αιγοπροβάτων.
Το ΥΠΑΑΤ ανακοίνωσε ότι εκδόθηκαν εντάλματα πληρωμής συνολικού ύψους 3.628.350 ευρώ για 226 δικαιούχους στις Περιφέρειες Δυτικής Μακεδονίας και Δυτικής Ελλάδας.
Συγκεκριμένα, στη Δυτική Μακεδονία καταβάλλονται 164.545,70 ευρώ σε 34 δικαιούχους, ενώ στη Δυτική Ελλάδα 3.463.804,30 ευρώ σε 192 δικαιούχους.
Οι πληρωμές πιστώνονται στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων από σήμερα και τις επόμενες ημέρες.
Πάνω από 26 εκατ. ευρώ για επιζωοτίες
Είχε προηγηθεί στις 28 Απριλίου η καταβολή 22.757.594,65 ευρώ σε 849 δικαιούχους για αποζημιώσεις λόγω ευλογιάς αιγοπροβάτων και αφθώδους πυρετού.
Με τη νέα πληρωμή, οι συνολικές αποζημιώσεις του 2026 για θανατωθέντα ζώα λόγω επιζωοτιών φτάνουν τα 26.385.944,65 ευρώ.
Παράλληλα, στις 4 Απριλίου είχαν καταβληθεί 4,4 εκατ. ευρώ στις Περιφέρειες για λειτουργικές δαπάνες που συνδέονται με τα κτηνιατρικά μέτρα αντιμετώπισης.
Οι κτηνοτρόφοι μπορούν να παρακολουθούν τις επίσημες ανακοινώσεις μέσω του gov.gr και των αρμόδιων περιφερειακών υπηρεσιών, ώστε να ενημερώνονται για πληρωμές, δικαιολογητικά και προθεσμίες.
Το μεγάλο στοίχημα
Το μεγάλο στοίχημα για την Ευρώπη και την Ελλάδα είναι να μην περάσει η κρίση των λιπασμάτων σε νέα μείωση παραγωγής και αύξηση τιμών τροφίμων.
Οι αγρότες ζητούν σαφές σχέδιο, γρήγορες αποφάσεις και πραγματική στήριξη. Η ευρωπαϊκή παρέμβαση μπορεί να αποτελέσει ανάσα, όμως θα κριθεί στην πράξη από το πόσο γρήγορα θα φτάσουν τα μέτρα στο χωράφι και στο στάβλο.





