ΣΕΙΣΜΟΣ: Σεισμική έξαρση στην Εύβοια – Ανησυχία στην Αττική-Η νέα σεισμική ακολουθία που εκδηλώθηκε στην Εύβοια, με αποκορύφωμα τη δόνηση των 4,4 Ρίχτερ το πρωί της Κυριακής 18 Μαΐου 2025, έχει προκαλέσει ανησυχία στους κατοίκους και προβληματισμό στην επιστημονική κοινότητα.
Ρεπορτάζ – Γιώργος Θεοχάρης
Ο σεισμός, με επίκεντρο 1 χλμ. ανατολικά του Προκοπίου και εστιακό βάθος 15,7 χλμ., έγινε ιδιαίτερα αισθητός σε πολλές περιοχές της Αττικής.
Σύμφωνα με την αναθεωρημένη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, πρόκειται για δραστηριότητα μέτριας έντασης αλλά με ύποπτη συχνότητα επαναλήψεων. Μέσα σε λιγότερο από 10 ώρες, σημειώθηκαν τρεις δονήσεις άνω των 3 Ρίχτερ, με τη μεγαλύτερη να πλησιάζει το όριο που διεγείρει τις τοπικές γεωλογικές δομές.
Οι πρώτες δηλώσεις Ελλήνων σεισμολόγων – «Δεν είναι τυπική περιοχή»
Ο γνωστός σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος, μιλώντας στο newsit.gr, ανέφερε ότι η περιοχή του Προκοπίου «δεν φημίζεται για έντονη σεισμικότητα, αλλά η συσσώρευση γεγονότων απαιτεί προσοχή». Σύμφωνα με τον ίδιο, «η σεισμική δραστηριότητα εξελίσσεται και χρειάζεται καλή αξιολόγηση και παρακολούθηση».
Ο διευθυντής ερευνών του Ινστιτούτου, Δρ. Αθανάσιος Γκανάς, υπογράμμισε ότι η σεισμικότητα της Εύβοιας είναι συνήθως χαμηλής έντασης, αλλά υπάρχουν και εξαιρέσεις, όπως ο σεισμός του 2003 στη Σκύρο. Το γεγονός ότι οι δονήσεις είναι επιφανειακές αυξάνει την ένταση της αίσθησης, ακόμη και για σεισμούς μικρού μεγέθους.
Ευρωπαϊκές προειδοποιήσεις για την Ελλάδα – Τα στοιχεία από το EMSC
Το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο (EMSC) κατέγραψε τον κύριο σεισμό στα 4,5 Ρίχτερ και διατηρεί την περιοχή της Εύβοιας υπό ενεργή παρακολούθηση, με βάση την αυξημένη συχνότητα μικροσεισμών τις τελευταίες 48 ώρες. Οι αναλύσεις των σεισμολόγων του Κέντρου συγκλίνουν στην εκτίμηση ότι η ευρύτερη περιοχή της Κεντρικής Ελλάδας βρίσκεται σε φάση «μηχανικής επιβάρυνσης».
Σε πρόσφατη δημοσίευση του Γεωλογικού Ινστιτούτου Ιταλίας (INGV), που παρουσιάζει το tilegrafimanews.gr σημειώνεται πως το ελληνικό ρήγμα του Βόρειου Ευβοϊκού είναι τμήμα ευρύτερης τεκτονικής ζώνης που επηρεάζει Αλβανία, Ελλάδα και Νότια Ιταλία. Η ύπαρξη πολλαπλών ενεργών ρηγμάτων αυξάνει την πιθανότητα γειτονικών σεισμικών διεγέρσεων.
Ο φόβος του «ντόμινο» και τα ρήγματα της Ανατολικής Ελλάδας
Έλληνες σεισμολόγοι εκφράζουν φόβους για ενδεχόμενο φαινόμενο «αλληλοδιέγερσης ρηγμάτων», που θα μπορούσε να επηρεάσει γειτονικές σεισμογενείς περιοχές όπως η Βοιωτία, η ανατολική Αττική και το Νότιο Ευβοϊκό. Ο καθηγητής σεισμολογίας του ΑΠΘ, Κώστας Παπαζάχος, δήλωσε ότι «αν και τα φαινόμενα στην Εύβοια παραμένουν τοπικά, δεν αποκλείεται ενεργοποίηση γειτονικών δομών εάν συνεχιστεί η ένταση».
Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχει τεθεί σε ετοιμότητα, ενώ το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας έχει αποστείλει οδηγίες σε περιφερειακές αρχές για επιτήρηση γεφυρών, παλαιών κτηρίων και σχολικών συγκροτημάτων.
Εθνικό σχέδιο επαγρύπνησης για σεισμικά φαινόμενα
Η πρόσφατη σεισμική έξαρση στην Εύβοια έρχεται να υπενθυμίσει ότι η Ελλάδα είναι μία από τις πιο σεισμογενείς χώρες της Ευρώπης. Το 2024 σημειώθηκαν περισσότεροι από 3.500 σεισμοί μικρής και μέσης έντασης, ενώ η πίεση στα ενεργά ρήγματα παραμένει σημαντική. Ο Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ) εκπονεί ήδη αναθεώρηση του Εθνικού Σχεδίου Αντισεισμικής Ετοιμότητας, με έμφαση στις «σιωπηλές» περιοχές.
Όπως σημειώνουν ειδικοί του ΟΑΣΠ, το 80% των κατοικιών στην Ελλάδα κατασκευάστηκε πριν από το 1985, γεγονός που αυξάνει τον δείκτη τρωτότητας. Η ανάγκη για στοχευμένες παρεμβάσεις σε σχολεία και νοσοκομεία είναι πλέον επιτακτική.
Η επιστημονική κοινότητα επιμένει: δεν υπάρχει τρόπος πρόβλεψης των σεισμών, αλλά υπάρχει τρόπος να είμαστε έτοιμοι. Και αυτή η ετοιμότητα ξεκινά από τη γνώση και τη διαρκή παρακολούθηση των γεωλογικών δεδομένων.