ΧΑΛΚΙΔΑ: Σεισμική δόνηση μεγέθους 3,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 02:14 τα ξημερώματα της Τρίτης, 29 Απριλίου 2025, με επίκεντρο την περιοχή κοντά στη Χαλκίδα.
Του Παντελή Χαριτάκη
Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Αστεροσκοπείου Αθηνών, το επίκεντρο εντοπίστηκε 3 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά των Βασιλικών Ευβοίας, με εστιακό βάθος 13,6 χιλιομέτρων. Η δόνηση έγινε αισθητή και σε περιοχές της Αττικής, κυρίως στα βόρεια προάστια όπως το Μαρούσι, η Κηφισιά και το Χαλάνδρι, σύμφωνα με πληροφορίες του tilegrafimanews.gr
Το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο (EMSC) κατέγραψε τη δόνηση με μέγεθος 3,2 Ρίχτερ, με εστιακό βάθος 5 χιλιομέτρων και επίκεντρο 7 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Χαλκίδας. Η διαφορά στις μετρήσεις μεταξύ των δύο φορέων οφείλεται στη χρήση διαφορετικών μεθόδων υπολογισμού και αναθεώρησης των αρχικών δεδομένων.
Σεισμολόγοι: Δεν εμπνέει ανησυχία, αλλά απαιτείται επαγρύπνηση
Ο καθηγητής Σεισμολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Ευθύμιος Λέκκας, δήλωσε ότι η δόνηση εντάσσεται στη συνήθη σεισμική δραστηριότητα της περιοχής και δεν προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία. Ωστόσο, τόνισε την ανάγκη για συνεχή παρακολούθηση της σεισμικής δραστηριότητας, καθώς η Ελλάδα είναι μια από τις πιο σεισμογενείς χώρες στην Ευρώπη.
Ο Δρ. Γεράσιμος Παπαδόπουλος, Διευθυντής Ερευνών Σεισμολογίας στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, ανέφερε ότι τις τελευταίες ημέρες έχουν καταγραφεί αρκετοί μικροσεισμοί στην περιοχή της Χαλκίδας, γεγονός που υποδηλώνει αυξημένη σεισμική δραστηριότητα. Επισήμανε ότι, αν και οι περισσότεροι από αυτούς τους σεισμούς είναι μικρού μεγέθους, η συνεχής δραστηριότητα απαιτεί προσοχή και επαγρύπνηση.
Ιστορικό σεισμικότητας και κίνδυνος μεγάλου σεισμού
Η Εύβοια και η ευρύτερη περιοχή της Χαλκίδας έχουν ιστορικό σεισμικής δραστηριότητας. Σημαντικοί σεισμοί έχουν καταγραφεί στο παρελθόν, όπως ο σεισμός των 5,4 Ρίχτερ το 2003, που προκάλεσε ζημιές στην περιοχή. Η συνεχής σεισμική δραστηριότητα υποδηλώνει την παρουσία ενεργών ρηγμάτων, τα οποία μπορούν να προκαλέσουν μεγαλύτερους σεισμούς στο μέλλον.
Οι σεισμολόγοι επισημαίνουν ότι, αν και οι μικροσεισμοί δεν προκαλούν άμεσα προβλήματα, μπορούν να αποτελέσουν προειδοποιητικά σημάδια για μεγαλύτερες δονήσεις. Η συνεχής παρακολούθηση της σεισμικής δραστηριότητας και η ενημέρωση του κοινού είναι απαραίτητες για την πρόληψη και την ετοιμότητα σε περίπτωση μεγαλύτερου σεισμού.
Συμβουλές για την αντιμετώπιση σεισμών
Οι πολίτες καλούνται να είναι ενήμεροι για τα μέτρα προστασίας σε περίπτωση σεισμού:
• Κατά τη διάρκεια του σεισμού: Μείνετε ψύχραιμοι, καλυφθείτε κάτω από ένα σταθερό έπιπλο ή σταθείτε κοντά σε εσωτερικό τοίχο, μακριά από παράθυρα.
• Μετά τον σεισμό: Ελέγξτε για τραυματισμούς και ζημιές, αποφύγετε τη χρήση ανελκυστήρα και ακολουθήστε τις οδηγίες των αρχών.
Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες, μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ).
Η συνεχής ενημέρωση και η προετοιμασία είναι τα βασικά εργαλεία για την αντιμετώπιση των σεισμών και την προστασία της ζωής και της περιουσίας μας.