ΣΕΙΣΜΟΣ: Σεισμός 3,7 Ρίχτερ ανησύχησε τη Μήλο-Νέα σεισμική δόνηση σημειώθηκε το πρωί της Κυριακής 27 Απριλίου 2025, στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Μήλου.
Του Παντελή Χαριτάκη
Ο σεισμός είχε μέγεθος 3,7 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ, με εστιακό βάθος 10 χιλιομέτρων και απόσταση 34,1 χλμ από το νησί. Παρότι το μέγεθος του σεισμού θεωρείται μικρό, έγινε ιδιαίτερα αισθητός τόσο στη Μήλο όσο και σε γειτονικές περιοχές των Κυκλάδων, προκαλώντας ανησυχία στους κατοίκους σύμφωνα με πληροφοριες του tilegrafimanews.gr
Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το φαινόμενο παρακολουθείται στενά, ενώ μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί ζημιές ή τραυματισμοί. Η σεισμικότητα στις Κυκλάδες δεν είναι ασυνήθιστη, ωστόσο η νέα αυτή δόνηση εντείνει τους φόβους για ένα γενικότερο «ξύπνημα» του ελληνικού σεισμικού τόξου.
Οι εκτιμήσεις των σεισμολόγων στην Ελλάδα
Έλληνες σεισμολόγοι επισημαίνουν ότι η περιοχή του Νοτίου Αιγαίου παραμένει ιδιαίτερα ενεργή και υπό παρακολούθηση. Όπως δήλωσε στο Αστεροσκοπείο Αθηνών, τα μικρά μεγέθη είναι αναμενόμενα σε μια τόσο σεισμικά ενεργή ζώνη και ενδέχεται να είναι μέρος της φυσιολογικής εκτόνωσης των τεκτονικών πιέσεων.
Ο καθηγητής σεισμολογίας κ. Ευθύμιος Λέκκας τόνισε ότι δεν υπάρχει άμεση σύνδεση του σεισμού της Μήλου με πιθανότητα εκδήλωσης μεγαλύτερου σεισμού στο άμεσο μέλλον, ωστόσο πρόσθεσε ότι το Αιγαίο χρειάζεται διαρκή επαγρύπνηση. Ιδιαίτερη προσοχή δίνεται στις περιοχές που δεν έχουν δώσει ισχυρό σεισμό εδώ και δεκαετίες, όπως το ανατολικό και νότιο τμήμα της χώρας.
Παγκόσμια ανησυχία και εκτιμήσεις από Τουρκία
Την ίδια στιγμή, σεισμολόγοι στην Τουρκία, όπως ο καθηγητής Αχμέτ Ερτζάν, προειδοποιούν ότι τόσο η Ελλάδα όσο και η Τουρκία βρίσκονται σε φάση υψηλής σεισμικότητας. Ο κ. Ερτζάν υποστήριξε πρόσφατα σε δηλώσεις του ότι η συσσώρευση ενέργειας στη ζώνη του Ανατολικού Αιγαίου και της Δυτικής Ανατολίας καθιστά πιθανό ένα ισχυρό σεισμικό γεγονός τα επόμενα χρόνια.
Ειδικότερα, οι Τούρκοι επιστήμονες υπογραμμίζουν ότι η αλληλεπίδραση μεταξύ των λιθοσφαιρικών πλακών Ανατολίας και Αιγαίου μπορεί να οδηγήσει σε μεγάλο σεισμό, ο οποίος θα μπορούσε να επηρεάσει τόσο την Ελλάδα όσο και τη δυτική Τουρκία. Οι εκτιμήσεις τους βασίζονται σε ιστορικά δεδομένα και σε μοντέλα γεωδυναμικής ανάλυσης που δημοσιεύονται από το Kandilli Observatory.
Διαρκής επαγρύπνηση και πρόληψη
Οι επιστήμονες σε Ελλάδα και Τουρκία συμφωνούν ότι ο μόνος τρόπος να αντιμετωπιστεί το ενδεχόμενο ενός ισχυρού σεισμού είναι η ενίσχυση της αντισεισμικής θωράκισης και η διαρκής ενημέρωση των πολιτών. Ο Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ) στην Ελλάδα επισημαίνει ότι η σεισμική προετοιμασία πρέπει να είναι συνεχής, ιδίως σε νησιωτικές περιοχές και σε μεγάλα αστικά κέντρα.
Σε κάθε περίπτωση, ο σεισμός στη Μήλο έρχεται να υπενθυμίσει τη φυσική σεισμικότητα του ελλαδικού χώρου και την ανάγκη επαγρύπνησης, χωρίς υπερβολικό πανικό, αλλά με σοβαρότητα και σχέδιο.