Iσχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 6,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σύμφωνα με την αυτόματη λύση του Ευρωπαϊκού – Μεσογειακού Σεισμολογικού Ινστιτούτου (EMSC) σημειώθηκε τα ξημερώματα της Παρασκευής (26/10) στη 01:54, στον υποθαλάσσιο χώρο νοτιοδυτικά Ζακύνθου.
Το εστιακό βάθος του σεισμού υπολογίζεται στα 10χλμ. σύμφωνα με το EMSC.
Το ακριβές επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται, 53χλμ. νοτιοδυτικά της Ζακύνθου.
Ο σεισμός έγινε αισθητός σε μακρινές από το επίκεντρο περιοχές όπως είναι η Θεσσαλονίκη και η Αθήνα, ενώ αναφορές υπάρχουν πως η δόνηση έγινε αισθητή και στον Τάραντα της Ιταλίας (437χλμ. μακριά από το επίκεντρο), και στο Δυρράχιο της Αλβανίας (432χλμ. από το επίκεντρο).
Δίνουν διαφορετικό μέγεθος στο σεισμό
Μπορεί το Ευρωμεσογειακό Κέντρο (EMSC) να δίνει το σεισμό στα 6,8 ρίχτερ, όμως το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Αστεροσκοπείου Αθηνών κατέγραψε στο σεισμό στα 6,4 Ρίχτερ.
Από την πλευρά του, το Αμερικάνικο Ινστιτούτο Σεισμολογικής Επισκόπησης (USGS) δίνει το σεισμό στα 6,8 Ρίχτερ.
Λέκκας: 6,6 Ρίχτερ το μέγεθος – Όλα δείχνουν πως ήταν ο κύριος σεισμός.
Ο καθηγητής Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, εκτίμησε πως ο σεισμός που αναστάτωσε σχεδόν όλη την Ελλάδα ήταν ο κύριος.
Ο Ευθύμιος Λέκκας μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό «Παραπολιτικά 90,1» ανέφερε πως ο σεισμός είχε μέγεθος 6,6 Ρίχτερ και εστιακό βάθος τα 10χλμ.
Στη συνέχεια δήλωσε πως δεν έχουν αναφερθεί καταρρεύσεις κτηρίων στη Ζάκυνθο, αλλά υπάρχει γενικευμένη διακοπή ρεύματος.
Έγινε ήδη ένας ισχυρός μετασεισμός και θα ακολουθήσει έντονη μετασεισμική δραστηριότητα, γεγονός που είναι ιδιαίτερα θετικό, πρόσθεσε.
Δεν υπάρχουν τραυματισμοί στη Ζάκυνθο
Δεν έχουν αναφερθεί τραυματισμοί πολιτών έως αυτή τη στιγμή. Έχουν αναφερθεί υλικές ζημιές σε κτήρια και σπίτια, κυρίως στη περιοχή του Λαγανά και του Αγίου Σωστή, που βρίσκονται πιο κοντά στο επίκεντρο. Ακόμη, έχουμε ζημιά στο λιμάνι του νησιού, αλλά και σε κολώνες ηλεκτροδότησης της ΔΕΗ», δήλωσε στο ΑΠΕ ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ζακύνθου, κ. Νίκος Τσίπηρας, ο οποίος βρίσκεται στο συντονιστικό κέντρο που έχει στηθεί στα κτίρια της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας της Ζακύνθου.
Υλικές ζημιές στον Πύργο Ηλείας
Μικρές υλικές ζημιές σε περιοχές της Ηλείας είχαν καταγραφεί λίγη ώρα μετά την ισχυρή σεισμική δόνηση που σημειώθηκε κοντά στο νησί της Ζακύνθου.
Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, κατέρρευσε μια μάντρα στην οδό Δραγατσανίου στον Πύργο, με αποτέλεσμα να καταπλακωθεί σταθμευμένο αυτοκίνητο, ενώ στη κοινότητα Καβάσιλα προκλήθηκαν ρωγμές στο υδραγωγείο.
Οχήματα της Πυροσβεστικής πραγματοποιούν συνεχείς περιπολίες, προκειμένου να εντοπίσουν τυχόν ζημιές από τον σεισμό.
Δείτε στη gallery το σεισμό, όπως τον κατέγραψε ο σεισμογράφος του Σεισμολογικού Δικτύου του Εργαστήριο Σεισμολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, που είναι τοποθετημένος στο Φισκάρδο της Κεφαλονιάς.