ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΣΕΙΣΜΟΛΟΓΟΙ
«Ζούμε σε μία σεισμογενή χώρα και πάρα πολλοί ανησυχούν και είναι φυσιολογικό. Ωστόσο, κυκλοφορούν και φήμες, οι οποίες προκαλούν ζημιά» σχολίασε στον Alpha 96.5, ο Σπύρος Παυλίδης, καθηγητής Γεωλογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, αναφερόμενος στην ακολουθία σεισμών του ρήγματος του Κιλκίς και στη φημολογία για μεγαλύτερο σεισμό στο επόμενο διάστημα.
«Είναι σχετικά μικροί σεισμοί, δεν είναι πολλοί μεγάλοι, μέχρι 4,7 ρίχτερ και τα ρήγματα που γνωρίζουμε στην περιοχή είναι κι αυτά πολύ μικρά», ανέφερε ο καθηγητής, τονίζοντας, «η εκτίμηση και οι υπολογισμοί που έχουμε κάνει εδώ δείχνουν ότι τέτοια είναι η δυναμικότητα τους, κάτω από 5. Παρόλα αυτά, στην ευρύτερη περιοχή είχαμε ισχυρότερους σεισμούς στο παρελθόν».
Σε ότι αφορά στις ευάλωτες περιοχές και στα ρήγματα που υπάρχει στην περιοχή της Θεσσαλονίκης, ο κ. Παυλίδης περιέγραψε, «ξέρουμε πολλά ρήγματα γύρω από τη Θεσσαλονίκη, όπως και παντού. Δε σημαίνει ότι τα ρήγματα είναι επικίνδυνα πάντα». Για παράδειγμα, στην περιοχή Λαγκαδά- Βόλβης υπάρχει μια σειρά ρηγμάτων τα οποία έχουν μελετηθεί πολύ καλά και έχουν 2 σεισμούς, αρκετά ισχυρούς μέσα στον 20ο αιώνα, πρόσθεσε ο κ. Παυλίδης.
[irp posts=”81028″ name=”Σεισμός Κιλκίς: Τι λέει ο Παπαζάχος”]
Ακόμη, πιο κοντά στη Θεσσαλονίκη υπάρχει το ρήγμα του Ασβεστοχωρίου, που κατά τη γνώμη μου δεν είναι ούτε επικίνδυνο, ούτε από τα πιο σημαντικά, ενώ υπάρχει και το ρήγμα του Ανθεμούντα που επίσης μας απασχόλησε αρκετά πριν από μερικά χρόνια αλλά δε συνδέεται με κανέναν ιστορικό σεισμό, σχολίασε ο καθηγητής. Το πιο κοντινό ρήγμα είναι αυτό της Πυλαίας- Πανοράματος, το οποίο «χρήζει ιδιαίτερης μελέτης διότι μετά τους σεισμούς στην Ιαπωνία και οι Ιάπωνες και πολλοί άλλοι, έχουν ρίξει το βάρος σε ρήγματα τα οποία είναι κοντά στις πόλεις», κατέληξε ο ίδιος.