: Οι εκτιμήσεις των σεισμολόγων – Στον ρυθμό των Ρίχτερ συνεχίζει να χορεύει η Κρήτη.

Συγκεκριμένα, δόνηση 5,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 23:58 στον θαλάσσιο χώρο 40 χιλιόμετρα δυτικά-βορειοδυτικά της Κάσου, γνωστοποίησε με ανακοίνωση που διένειμε στα μέσα ενημέρωσης μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών εκ μέρους των τεσσάρων φορέων συγκρότησης του Εθνικού Σεισμολογικού Δικτύου.

Η δόνηση, την οποία το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο χαρακτήρισε «ισχυρή», έγινε σε σημείο που απέχει 377 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Αθήνας, αναφέρει το newsbeast.gr.

Δεν έχουν αναφερθεί θύματα ή υλικές ζημιές μέχρι στιγμής.

Την 27η Νοεμβρίου, σεισμική δόνηση 6,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε σε θαλάσσια περιοχή μεταξύ Αντικυθήρων και Κρήτης, χωρίς να προκαλέσει θύματα.

Σεισμός τώρα: Οι εκτιμήσεις των σεισμολόγων – Γεράσιμος Χουλιάρας για σεισμό στην Κρήτη

Ο Διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, σεισμολόγος Γεράσιμος Χουλιάρας σε ανάρτησή του ξεκαθαρίζει ότι «οι δυο εστίες στα νοτιοδυτικά και στα βορειοανατολικά της Κρήτης, αφορούν διαφορετικά ρήγματα».

Αναλυτικά η ανάρτησή του:

Οι δυο εστίες στα νοτιοδυτικά και στα βορειοανατολικά της Κρήτης, αφορούν διαφορετικά ρήγματα που βρίσκονται στην ίδια σεισμοτεκτονική ζώνη καταβύθισης της Αφρικανικής τεκτονικής πλάκας. Τα 5,3 Ρίχτερ που έγιναν σήμερα στα ανατολικά είχαν 33 φορές περισσότερη ενέργεια από τα 4,3 Ρίχτερ που έγιναν προχτές στα νοτιοδυτικά. Η κλίμακα Ρίχτερ είναι λογαριθμική (διαφορά μια μονάδα =~ +33 φορές σε ενέργεια).