Επισπεύδονται οι εξελίξεις στην υπόθεση του Μανώλη Πετσίτη, του στενού φίλου και συνεργάτη του Νίκου Παππά -με την αλματώδη πορεία από γκαρσόνι, σε «κολλητό» των πιο ισχυρών Ελλήνων επιχειρηματιών- καθώς ο εντοπισμός μεγάλων χρηματικών ποσών στους λογαριασμούς του κινητοποιεί την ελληνική Δικαιοσύνη.

Την ίδια στιγμή, το Μέγαρο Μαξίμου δέχεται ισχυρό «πρέσινγκ» από την αξιωματική αντιπολίτευση που ζητά απαντήσεις.

Όλα ξεκίνησαν όταν η Αρχή για το Ξέπλυμα Βρώμικου Χρήματος εντόπισε στους λογαριασμούς του Μανώλη Πετσίτη -που οι πληροφορίες τον θέλουν να βρίσκεται πλέον μόνιμα στην Κύπρο- μεγάλα χρηματικά ποσά που δεν δικαιολογούνται. Μάλιστα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στις ύποπτες συναλλαγές εντοπίζεται και το όνομα του δικηγόρου Αρτέμη Αρτεμίου, που είναι ο γνωστός δικηγόρος, ειδικός στις offshore, ο οποίος συνόδευσε τον Νίκο Παππά στο πολυσυζητημένο ταξίδι του τότε επικεφαλής του γραφείου του Αλέξη Τσίπρα στη Βενεζουέλα.

Η έρευνα της Αρχής έγινε στο πλαίσιο της διερεύνησης για το σκάνδαλο της ΔΕΠΑ, για το γεγονός δηλαδή ότι η Δημόσια Επιχείρηση Παροχής Αερίου δεν έπραξε τα δέοντα για να εισπράξει τα δεκάδες εκατομμύρια ευρώ που της οφείλει η εταιρεία ELFE του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη. Μια υπόθεση για την οποία είναι κατηγορούμενος ο επικεφαλής της ΔΕΠΑ Θόδωρος Κιτσάκος.

Ποια είναι η σχέση του Μανώλη Πετσίτη με το σκάνδαλο; Η Αρχή άρχισε να ψάχνει τους λογαριασμούς του στενού φίλου του Νίκου Παππά, γιατί οι πρώτες μεγάλες εισροές χρημάτων στους λογαριασμούς του κ. Πετσίτη την εποχή που μπαινόβγαινε στο Μέγαρο Μαξίμου, αν και ήταν -υποτίθεται- απλά και μόνο «ο κουβαλητής της τσάντας του Νίκου Παππά» σύμφωνα με τη Ζωή Κωνσταντοπούλου, προήλθαν από εταιρείες συμφερόντων του κ. Λαυρεντιάδη. Αλλά όχι μόνο γι’ αυτό. Και γιατί, όπως έχει καταθέσει ο Θόδωρος Κιτσάκος, ο Μανώλης Πετσίτης ήταν τακτικός επισκέπτης της ΔΕΠΑ, και μάλιστα ως άνθρωπος του Παππά και του Μαξίμου.

Νέες διαστάσεις

Η υπόθεση της έρευνας όμως πήρε και εκρηκτικές πολιτικές διαστάσεις, με τη Νέα Δημοκρατία αλλά και το ΚΙΝΑΛ να θέτουν επιτακτικά ερωτήματα και να απαιτούν απαντήσεις, καθώς πρόσφατα αποκαλύφθηκε ότι η επικεφαλής της Αρχής, αντεισαγγελέας Άννα Ζαΐρη-Αρκουλή, μετέθεσε ξαφνικά και χωρίς αιτιολογία τον προϊστάμενο του τμήματος ερευνών της Αρχής, που έλεγχε, μεταξύ άλλων, την υπόθεση ELFE- Λαυρεντιάδη. Και μάλιστα σε άλλη διεύθυνση και σε θέση απλού υπαλλήλου. Ο προϊστάμενος έστειλε αμέσως επιστολή παραίτησης, κατηγορώντας την αντεισαγγελέα ότι τον εξωθεί σε παραίτηση.

Οι τελευταίες εξελίξεις και οι αντιδράσεις που ακολούθησαν οδήγησαν την αντεισαγγελέα σε στροφή 180 μοιρών και όπως αποκάλυψε το iefimerida, πλέον η Αρχή εμφανίζεται αποφασισμένη να «τρέξει» την έρευνα για τον Μανώλη Πετσίτη, ενώ ήδη έχουν σταλεί αιτήματα για άνοιγμα λογαριασμών του και στην Κύπρο και σε εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα. Παράλληλα ερευνώνται και εξωχώριες εταιρείες που σχετίζονται με τη δράση του κ. Πετσίτη, ή «Μανόλο του Παππά» όπως είναι γνωστός.

Μάλιστα, οι πληροφορίες θέλουν την Αρχή να βάζει στο αρχείο άλλες υποθέσεις, όπως οι λογαριασμοί Σημίτη και η επιχειρηματική δραστηριότητα της Μαρέβας Μητσοτάκη, που παρά τον θόρυβο που προκάλεσαν δεν είχαν απολύτως κανένα αποτέλεσμα.

Ασφυκτικό πρέσινγκ

Η στροφή της αντεισαγγελέως δεν μπορεί να είναι άσχετη και με το πολύ αυστηρό πρέσινγκ που ασκεί η αξιωματική αντιπολίτευση, αφού η ΝΔ διά της νέας εκπροσώπου Τύπου Σοφίας Ζαχαράκη ανακοίνωσε ότι θα καλέσει την επικεφαλής της Αρχής στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας για να καταθέσει όχι μόνο όλα όσα γνωρίζει για την τριγωνική σχέση Πετσίτη-Λαυρεντιάδη-Αρτεμίου, αλλά και τους λόγους της μετάθεσης του υπαλλήλου της Αρχής που ερευνούσε τις εταιρείες Λαυρεντιάδη για το σκάνδαλο της ΔΕΠΑ.

Παράλληλα, η κυρία Ζαχαράκη απηύθυνε στους κ. Τσίπρα και Παππά 3 ερωτήματα:
•Με ποια ιδιότητα μπαινόβγαινε ο κ. Πετσίτης στο Μαξίμου και πώς βρέθηκε να έχει στους λογαριασμούς του παράνομα ποσά;
•Ποιες σκοτεινές διαδρομές συνδέουν τους κ. Πετσίτη, Παππά και Αρτεμίου που έστελνε τα χρήματα από την Κύπρο;
•Για ποιον λόγο ξηλώθηκε ο δημόσιος λειτουργός που διερευνούσε το σκάνδαλο Λαυρεντιάδη-ΔΕΠΑ;

iefimerida.gr