Πολύ πιθανό είναι το ενδεχόμενο να τεθεί η χώρα σε απόλυτη καραντίνα μετά τις απαράδεκτες εικόνες σε παραλίες και τράπεζες.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η Κυβέρνηση εξετάζει το μέτρο της καθολικής απαγόρευσης της κυκλοφορίας των πολιτών για τις επόμενες 15 κρίσιμες μέρες, θέλοντας να αποτρέψει την εξάπλωση του κορονοϊού.
Οι χθεσινές εικόνες στην παραλία της Θεσσαλονίκης, εξόργισαν τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος ζήτησε από τους στενούς συνεργάτες του, , να επεξεργαστούν ακόμη πιο αυστηρό πλαίσιο στην μετακίνηση των πολιτών.
Στόχος της Κυβέρνησης, είναι σ’ αυτή την φάση να μην ξεφύγει η κατάσταση.
Και αυτό γιατί οι επόμενες δεκαπέντε μέρες είναι απολύτως κρίσιμες για την πορεία της πανδημίας στη χώρα.
Ο Κυριάκος Μητοτάκης όπως και πριν από μια περίπου βδομάδα, σκέφτεται σοβαρά να προχωρήσει τουλάχιστον για δύο βδομάδες στην καθολική απαγόρευση της κυκλοφορίας των πολιτών.
Πρόκειται για ένα μέτρο που έχει λάβει με μεγάλη καθυστέρηση η Κυβέρνηση της Ιταλίας.
Τι σημαίνει «καθολική απαγόρευση;»
Αν επιβληθεί καθολική απαγόρευση κυκλοφορίας οι πολίτες θα δεν θα έχουν την δυνατότητα με μία απλή δήλωση να κυκλοφορούν, αλλά θα πρέπει να εγκρίνει την μετάβασή τους, είτε στον γιατρό, είτε οπουδήποτε αλλού και ένα δεύτερο πρόσωπο.
Επί της ουσίας το μέτρο που έχει λάβει η Κυβέρνηση, έχει περιορίσει τις μετακινήσεις, ενώ αυτό που εξετάζει στοχεύει στην καθολική απαγόρευση των μετακινήσεων, από τη στιγμή που παρατηρείται μια χαλαρότητα στην τήρηση του μέτρου, κυρίως στην επαρχία.
Τα όσα υποστήριξε χθες ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Χαρδαλιάς, είναι ενδεικτικά και της ενόχλησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, αλλά και τον σκέψεων που γίνονται σε κυβερνητικό επίπεδο, σε σχέση με την καθολική απαγόρευση της κυκλοφορίας των πολιτών.
Οι τελικές αποφάσεις δεν αποκλείεται να ληφθούν ακόμη και εντός της βδομάδας, αφού όπως υποστηρίζουν οι επιστήμονες, «αρκεί μια μέρα όπως την χθεσινή στη Θεσσαλονίκη για να ανατραπεί προς το δυσμενέστερο η κατάσταση».
Χρονικός περιορισμός μετακινήσεων
Την ίδια ώρα, η «Καθημερινή» αναφέρει ότι η Κυβέρνηση εξετάζει να υπάρχει συγκεκριμένο χρονικό όριο από την ώρα της αποστολής του μηνύματος για την επιστροφή του πολίτη.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το σχέδιο της Κυβέρνησης περιλαμβάνει ένα καθορισμένο χρονικό όριο επιστροφής από τη στιγμή που ο πολίτης θα στείλει μήνυμα στο 13033. Το συγκεκριμένο μέτρο θεωρείται πως θα περιορίσει και τις άσκοπες μετακινήσεις των μεγαλύτερων σε ηλικία, οι οποίοι ανήκουν στις ευπαθείς ομάδας, καθώς η εφαρμογή του θα καταργήσει τη γραπτή βεβαίωση για έξοδο από το σπίτι στην οποία δεν μπορεί να φαίνεται ο χρόνος που συντάχθηκε, όπως στο sms.
«Η υπερβολική χρήση από τους λίγους, θα κάνει τους πολλούς να μην έχουν αυτή τη δυνατότητα», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.
Μετά τις εικόνες από την Νέα Παραλία της Θεσσαλονίκης, μια τουλάχιστον επικίνδυνη κατάσταση εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού κατέγραψε ο τηλεοπτικός φακός το πρωί της Τρίτης και έξω από υποκατάστημα τράπεζας στον Πειραιά.
Δεκάδες ηλικιωμένοι περίμεναν έξω από το υποκατάστημα χωρίς να τηρούν καμία απόσταση ασφαλείας.
Πέτσας: «Το έντυπο μετακίνησης δεν είναι για να το χρησιμοποιούμε έξι φορές την ημέρα»
Μάλιστα και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, επιβεβαίωσε ότι η Κυβέρνηση σχεδιάζει την αυστηροποίηση του πλαισίου των μετακινήσεων.
«Το έντυπο μετακίνησης δεν είναι για να το χρησιμοποιούμε έξι φορές την ημέρα», είπε ο Στέλιος Πέτσας, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιβεβαίωσε τις σκέψεις να τεθεί χρονικό όριο στις εξόδους.
https://www.instagram.com/p/B-YufXKpf2G/?utm_source=ig_embed