ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ
Από τις 5 έως τις 7 Αυγούστου θα διαρκέσει στη Σκόπελο το 1ο Φεστιβάλ WeFest, με χαρακτηριστικά του τη φημισμένη τυρόπιτα του νησιού, τα γατάκια του που αράζουν νωχελικά σε κάθε γωνιά του, μέχρι την εξερεύνηση της μοναδικής φύσης με καγιάκ και ποδήλατο.
Με στόχο την αύξηση του τουρισμού και τη διεύρυνση της καλοκαιρινής σεζόν, μία ομάδα εθελοντών, υπό την αιγίδα της Ένωσης Ξενοδόχων της Σκοπέλου και με τη υποστήριξη του δήμου Σκοπέλου, αποφάσισε να σταθεί, όπως σημειώνει χαρακτηριστικά, «απέναντι στην “ξεπερασμένη” μεμονωμένη σχέση τουρίστα-επιχειρηματία, εμπλουτίζοντας τον επισκέπτη με μοναδικές ψυχαγωγικές βιωματικές εμπειρίες πέρα των τουριστικών του συνηθειών».
«Χρόνια τώρα που επισκεπτόμαστε την Σκόπελο, θέλαμε να κάνουμε κάτι για να αναδείξουμε την παράδοση του νησιού, τα ήθη και τα έθιμά του, εγκαινιάζοντας μια πρόταση που αλλάζει το σκηνικό της καθημερινότητας» εξηγεί στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η σκηνογράφος Λήδα Δοκουμετζίδη η οποία, μαζί με την αρχιτέκτονα Ελένη Σβυριάδη και μία μεγάλη ομάδα καταρτισμένων επαγγελματιών -που λαμβάνουν μέρος εθελοντικά, σχεδίασαν το πρόγραμμα των εκδηλώσεων.
Για τρεις ημέρες, θα υλοποιηθούν 13 δράσεις που χωρίζονται σε τρεις θεματικές, τη δημιουργία, την εξερεύνηση και τη διασκέδαση. Μάλιστα, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ, μια ομάδα νέων, θα έχει τη δυνατότητα να πειραματιστεί με τα ψηφιακά μέσα και την κινούμενη εικόνα και να δημιουργήσει ένα σποτάκι με θέμα τις γάτες της Σκοπέλου που αποτελούν μέρος της ταυτότητας του νησιού. Παράλληλα, οι συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα να μάθουν να φτιάχνουν στριφτή τυρόπιτα και «χαϊμαλιά», το τοπικό παραδοσιακό γλυκό από αμύγδαλα, ζάχαρη και ροδόνερο.
«Επίσης, εμπνεόμαστε από την αποκριάτικη Σκοπελίτικη τράτα και μιλάμε για την ιστορία της, ενώ θα την κατασκευάσουμε με ανακυκλώσιμα υλικά, θα τη στολίσουμε και θα σαλπάρουμε στα δρομάκια» σημειώνει η κ.Δοκουμετζίδη, προσθέτοντας ότι για το νησί, θα μιλήσει, μέσα από το ντοκιµαντέρ «Local Heroes Vol.1» η Μαρίκα Δελίτσικου, εξιστορώντας -όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο πρόγραμμα- «τα όσα πρέπει να ξέρετε για τον τόπο και αλλά πολλά που ούτε φαντάζεστε».
Οι διοργανωτές προσκαλούν και για εξερεύνηση του νησιού με ποδήλατο και καγιάκ από τους αθλητές καγιάκ στην Αγγλία Neil και Yvonne, οι οποίοι ζουν στη Σκόπελο και δημιούργησαν σχολή στο Έλιος, το τρίτο μεγαλύτερο χωριό του νησιού. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει, τέλος, καλλιτεχνικά εργαστήρια για δημιουργία μάσκας και κεραμική, εμπνευσμένα από τις παραδόσεις του νησιού αλλά και κυνήγι θησαυρού από τη WWF.