Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ

Σήμερα ανακοινώνουμε 3209 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 29 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 82034, εκ των οποίων το 53.7% άνδρες.

4714 (5.7%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 20917 (25.5%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

480 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 ετών. 148 (30.8%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 81.0%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 410 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 60 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 1288 θανάτους συνολικά στη χώρα. 523 (40.6%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 80 έτη και το 97.4% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Η ενημέρωση Κικίλια για την εξέλιξη της Covid-19 στην Ελλάδα

Με φόντο τον σταθερό υψηλό αριθμό των κρουσμάτων και τις διαρκώς αυξανόμενες διασωληνώσεις, που σφίγγουν τον κλοιό γύρω από το σύστημα υγείας, εξελίσσεται η τακτική ενημέρωση από τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια, κατά την οποία θα αναφερθεί στο εθνικό σχέδιο για την εμβολιακή κάλυψη του πληθυσμού.

Αναφερθείς στους δείκτες θετικότητας του ιού, τόνισε ότι «η βόρεια Ελλάδα βρίσκεται στο κόκκινο».

«Το σύνολο της διοίκησης του υπ. Υγείας βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη», είπε και πρόσθεσε: «Τα κρούσματα είναι ανησυχητικά, στο όνομα των γιατρών και των επιστημόνων σας καλώ να σεβαστούμε τους ανθρώπους που δίνουν μάχη, να βοηθήσουμε την προσπάθεια τους, το υγειονομικό σύστημα στη βόρειο Ελλάδα πιέζεται». Στη συνέχεια εξέφρασε τις ευχαριστίες του στις νοσηλεύτριες από την Κρήτη που θα μπουν στη μάχη στη Θεσσαλονίκη, ενώ κατέληξε την εισαγωγική του παρέμβαση με μια δραματική έκκληση: «Σας παρακαλώ όλους: Προσοχή, προσοχή, προσοχή!».

Αναφερόμενος στα εμβόλια για τον covid, τόνισε ότι οι προμήθειες θα γίνουν κεντρικά.