Ο υπουργός είπε ότι το υπουργείο Οικονομικών μελετά την μονιμοποίηση έκτακτων και προσωρινών μειώσεων φόρων, ενώ τόνισε πως έχει ενισχυθεί το ταμειακό «μαξιλάρι».

Ακόμα, μιλώντας στην επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής
για τον κρατικό προϋπολογισμό του 2021, ανέφερε ότι ήδη έχουν εκταμιευτεί έκτακτα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας ύψους 24 δισ. ευρώ ενώ έχουν δρομολογηθεί άλλα 7,5 δισεκατομμύρια ευρώ για το 2021.

Ειδικά για την ενίσχυση της ρευστότητας της πραγματικής οικονομίας, είπε ότι έχουν εκταμιευτεί 12 δισ. ευρώ ενώ από το εργαλείο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής θα διατεθούν 5,4 δισ. ευρώ έως το τέλος του 2020.

«Η Επιστρεπτέα διευρύνεται και επεκτείνεται και στο 2021. Για φέτος αναμένεται να διαμορφωθεί στα 5,4 δισεκατομμύρια ευρώ. Μέσα σε αυτή την εβδομάδα θα δοθούν πάνω από 1 δισ. ευρώ σε πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις» ανέφερε μεταξύ άλλων για να προσθέσει πως «οι καφετέριες έχουν πάρει το μεγαλύτερο χρηματικό ποσό από την Επιστρεπτέα Προκαταβολή.

Ακολουθούν εστιατόρια, ταξί, ψησταριές, δικηγόροι, λογιστές, κομμωτήρια και μια σειρά άλλων κλάδων. Σήμερα μετά τη δεύτερη πληρωμή θα έχουμε περισσότερα στοιχεία».

Επίσης, ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας ενισχύθηκε εκτάκτως το 2020 με πρόσθετα 800 εκατoμμύρια ευρώ και συμπλήρωσε ότι «είμαστε εδώ ως υπουργείο Οικονομικών για όσο χρειαστεί και για ότι απαιτηθεί με σοβαρότητα υπευθυνότητα, γρήγορα αντανακλαστικά και μακριά από το αντιπολιτευτικό κρεσέντο πλειοδοσίας».

Ο Χρήστος Σταϊκούρας επανέλαβε ότι η Κυβέρνηση συνεχίζει την υλοποίηση των προεκλογικών της δεσμεύσεων παρά τις δυσκολίες.

«Η κυβέρνηση έχει μειώσει με μόνιμο τρόπο συγκεκριμένους φόρων και ασφαλιστικές εισφορές. Εύχομαι να μείνει η Κυβέρνηση αυτή για πολλά χρόνια για να μην έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ και τους αυξήσει», ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών.