Σταύρος Νικολάου: Τη σημασία ενίσχυσης των σχέσεων της Νότιας Αφρικής αφενός με την Ελλάδα και αφετέρου με την ΕΕ, ανέδειξε ο ομογενής Σταύρος Νικολάου μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ λίγο μετά την παραλαβή…
του Βραβείου ARGO για τη δημόσια και ανθρωπιστική του προσφορά μέσω του φαρμακευτικού ομίλου Aspen Pharmacare, για την αντιμετώπιση του κορονοϊού και του AIDS. «Είναι πολύ σημαντικές γέφυρες που πρέπει να χτίσουμε, ιδιαίτερα σήμερα που βιώνουμε αναστάτωση γύρω από την παγκόσμια γεωπολιτική» υπογράμμισε ο διαπρεπής ομογενής επιχειρηματίας που διαπρέπει στη Νότια Αφρική με σημαντικό κοινωνικό έργο.
Ο Σταύρος Νικολάου που δραστηριοποιείται στη φαρμακευτική βιομηχανία της Νότιας Αφρικής η οποία κατασκεύασε το πρώτο εμβόλιο κατά του κορονοϊού στη χώρα αυτή και εκπροσωπεί τον Νοτιοαφρικανό πρόεδρο στις χώρες BRICS, έκανε ειδική αναφορά στον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η ελληνική Διασπορά, υπογραμμίζοντας την ανάγκη περαιτέρω ενίσχυσης των δεσμών της με τη μητέρα πατρίδα. Επισήμανε πως η βράβευσή του αντανακλά τη βούληση για τη σύσφιξη των δεσμών της Ελλάδας με την ομογένεια. «Η ελληνική Διασπορά έχει αρκετά ταλαντούχα και καταρτισμένα μέλη και η οικοδόμηση αυτών των παγκόσμιων δικτύων είναι σημαντική για την περαιτέρω ανάπτυξη της Ελλάδας, της ανθρωπότητας και ειδικότερα την ανάπτυξη της οικονομίας με βάση την εκπαίδευση και την τεχνολογία» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Συνεχίζοντας στο ίδιο μήκος κύματος εστίασε στην ελληνική κοινότητα της Νότιας Αφρικής, της οποίας αποτελεί διακεκριμένο μέλος της. «Η ελληνική κοινότητα στη Νότια Αφρική ανέρχεται περίπου σε 50.000, αποτελούμενη από πολλές διαφορετικές γενιές. Φυσικά, είναι μια κοινότητα για την οποία είμαι ιδιαίτερα περήφανος. Είναι μια κοινότητα που έχει επιτύχει επιτεύγματα σε πολλούς τομείς της νοτιοαφρικανικής κοινωνίας», όπως στον επιχειρηματικό χώρο, στην ιατρική, στη μηχανική, στη νομική, στον αθλητισμό και στην τέχνη. «Οι Έλληνες που ζουν στη Νότιο Αφρική δραστηριοποιούνται σε όλες τις πτυχές της κοινωνίας της και αποτελούν ένα πολύ σημαντικό μέρος της» επισήμανε.
Όσον αφορά την οικονομική συνεργασία της Ελλάδας με τη Νότια Αφρική, ο Σταύρος Νικολάου παρατήρησε πως οι δύο οικονομίες είναι τελείως διαφορετικές. «Η νοτιοαφρικανική οικονομία καθοδηγείται σε μεγάλο βαθμό από την εξόρυξη και τα εμπορεύματα, ενώ είναι και η πιο βιομηχανοποιημένη χώρα της Αφρικής» επισήμανε, διαπιστώνοντας παράλληλα δυνατότητες συνεργασίας των δύο χωρών στους τομείς των υπηρεσιών, του τουρισμού και της ναυτιλίας, αλλά και στη βιομηχανία.
Περαιτέρω, εξέφρασε την πεποίθηση πως η Ελλάδα και η Νότια Αφρική μπορούν να συνεργαστούν στους τομείς του Πολιτισμού και του Αθλητισμού. Για παράδειγμα, ανέφερε το ράγκμπι και δήλωσε έκπληκτος καθώς στην εκδήλωση συνάντησε την προπονήτρια της Springbok Attica που προπονεί την εθνική ομάδα της Ελλάδος.
Μιλώντας για τον φαρμακευτικό όμιλο Aspen Pharmacare, του οποίου είναι υψηλόβαθμο διευθυντικό στέλεχος και αρμόδιος για τη στρατηγική εμπορική ανάπτυξή του, είπε πως είναι παγκόσμιος και ότι έχει παρουσία στην Ελλάδα και σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες.
Τέλος, αναφέρθηκε στη βράβευσή του δηλώνοντας πως αισθάνεται τεράστια τιμή και χαρά. «Πολύ συγκινητικό για μένα που λαμβάνω αυτό το βραβείο σημαίνει πολλά λόγω της δικής μου κληρονομιάς, αλλά μπορώ επίσης να πω πόσο ευχάριστο είναι να επισκέπτεσαι την Ελλάδα και να βιώνεις την ελληνική κουζίνα, τον ελληνικό πολιτισμό την ελληνική θρησκεία. Νιώθω αν και είμαι βαθιά ριζωμένος στην Αφρική, την πνευματική και ιστορική μου σύνδεση με την Ελλάδα». Δεν παρέλειψε να εκφράσει τις ευχαριστίες του προς τη Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας χαρακτηρίζοντας την «δύναμη προώθησης της ελληνικής Διασποράς», αλλά και την πρεσβεία της Νοτίου Αφρικής στην Αθήνα, τις διπλωματικές αρχές της Ελλάδας στη Νότια Αφρική, τον επικεφαλής των Βραβείων ΑΡΓΩ Σπύρο Παππά και την Προεδρία της Δημοκρατίας που έχει θέσει την οργάνωση απονομής των βραβείων υπό την Αιγίδα της.
Στο ίδιο πνεύμα κινήθηκε και στον χαιρετισμό που πραγματοποιήθηκε προς τιμήν του για τη βράβευσή του. Ειδικότερα, υπογράμμισε την σημασία των διμερών ανταλλαγών, ειδικά στο επίπεδο της κοινωνίας των πολιτών, εν μέσω μειζόνων παγκόσμιων προκλήσεων και αντιπαραθέσεων (όπως η ένοπλη αντιπαράθεση στην Μέση Ανατολή και στην Ουκρανία, η κλιματική αλλαγή, οικονομική υστέρηση και οι ανισότητες στον χώρο της υγείας ειδικά στην Αφρική), που απαιτούν μεγάλες και σοβαρές παρεμβάσεις που σήμερα σπανίζουν. Μάλιστα, την 1η Νοεμβρίου κατά την παραλαβή του «Βραβείου Προσφοράς στα Κοινά» τόνισε ότι «καλύτερος τρόπος προαγωγής του Ελληνισμού στο εξωτερικό είναι οι Έλληνες Ομογενείς που διαπρέπουν στους τομείς ενασχόλησής τους».
Γ. Χρυσουλάκης: Η ελληνική ομογένεια διαπρέπει, όπως διαπρέπει και ο Σταύρος Νικολάου
Σε δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο γενικός γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας, Γιάννης Χρυσουλάκης, εξήρε την προσωπικότητα και το έργο του Σταύρου Νικολάου. «Είμαστε σήμερα εδώ για να τιμήσουμε έναν από τους υπέροχους Έλληνες ομογενείς, τον Σταύρο Νικολάου, ο οποίος γεννήθηκε στη Νότια Αφρική, κατάγεται από την Ελλάδα, οι γονείς του ήταν Έλληνες και σήμερα κάνει μια καταπληκτική καριέρα και ένα τεράστιο κοινωνικό έργο μέσα από τη νέα του πατρίδα. Ο Σταύρος Νικολάου, διευθύνων σύμβουλος της Aspen, φαρμακευτικής εταιρείας, έχει συνδράμει καθοριστικά στο να σώσει χιλιάδες ανθρώπους μέσω της παραγωγής εμβολίων για τον κορονοϊό, αλλά και εμβολίων για το AIDS, πολλά από τα οποία τα διένειμε δωρεάν. Μαζί με τον πρόεδρο της χώρας Σίριλ Ραμαφόζα, του οποίου είναι σύμβουλος και εκπροσωπεί τη Νότια Αφρική στους BRICS, πραγματικά παράγει ένα τεράστιο και πολιτικό έργο. Είναι δε ο άνθρωπος ο οποίος αποτελεί τη γέφυρα φιλίας ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Νότια Αφρική. Η Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας, από την πρώτη στιγμή, έχει πολύ στενές σχέσεις με τους ομογενείς της Νότιας Αφρικής και μεταξύ αυτών και με τον Σταύρο Νικολάου, στο πρόσωπο του οποίου τιμούμε όλους τους ομογενείς. Τον καλωσορίσαμε. Είμαστε ευτυχείς που είναι μέλος της ελληνικής ομογένειας. Γιατί η ελληνική ομογένεια βρίσκεται παντού σε όλο τον πλανήτη, όπως διαπρέπει και ο Σταύρος Νικολάου. Του εύχομαι και τον ευχαριστώ εκ μέρους της Ελλάδος για όλα όσα έχει προσφέρει στις δύο του πατρίδες».
Από την πλευρά της, η νέα πρεσβευτής της Νότιας Αφρικής στην Ελλάδα, Δρ. Lindiwe Msengana-Ndlela, χαιρέτισε τους μακρούς δεσμούς των δύο χωρών και την ολοένα μεγαλύτερη σύσφιξη των διμερών τους σχέσεων με μοχλό το έργο της ελληνικής ομογένειας. Εμφατικά αναφέρθηκε στην εκπαιδευτική διάσταση της συνεισφοράς της ελληνικής Διασποράς στη Νότια Αφρική, όπως αυτή εμφαίνεται μεταξύ άλλων με την επιτυχή, επί πολλά έτη, λειτουργία της προτύπου Ελληνο-Νοτιοαφρικανικής Σχολής SAHETI που ευρίσκεται στο Γιοχάνεσμπουργκ, χάρη στις προσπάθειες Ομογενών όπως ο Γιώργος Μπίζος, ένας ξεχωριστός προασπιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της Δημοκρατίας στην Ν. Αφρική και στενός φίλος και δικηγόρος του Νέλσον Μαντέλα. Επιπλέον, εξέφρασε τις ευχαριστίες της στην Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, τον πρόεδρο του Δικτύου και Βραβείων ΑΡΓΩ, στο υπουργείο Εξωτερικών και στη Γενική Γραμματεία για τη βράβευση του κ. Νικολάου ο οποίος μάλιστα, τόνισε, έλαβε συγχαρητήριο μήνυμα από το Εθνικό Υπουργικό Συμβούλιο της Ν. Αφρικής υπό τον Πρόεδρο Cyril Ramaphosa. Συνεχάρη επίσης την Ελλάδα για τις επιτυχείς προσπάθειες ανόρθωσης της οικονομίας με επιστέγασμα, προσφάτως, την κατάκτηση επενδυτικής βαθμίδας και διαβεβαίωσε για τις προσπάθειες περαιτέρω ανάπτυξης των διμερών σχέσεων Ν. Αφρικής και Ελλάδας.
Σημειώνεται πως τα βραβεία «Αργώ» απονέμονται φέτος για 5η χρονιά με στόχο την επιβράβευση των Ελλήνων της Διασποράς που τιμούν την καταγωγή τους, την προβολή των επιτευγμάτων τους για παραδειγματισμό των νεότερων γενεών, την ενίσχυση της εξωστρέφειας, αλλά και την ευαισθητοποίηση της Ελλάδας για την επιτυχία των νέων της στο εξωτερικό. Τα βραβεία στα τιμώμενα πρόσωπα, επέδωσε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ενώ την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για θέματα Αποδήμου Ελληνισμού, Γιώργος Κώτσηρας. Στην τελετή παραβρέθηκε και ο γενικός γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διοίκησης Γιάννης Χρυσουλάκης. Φέτος βραβεύτηκαν οκτώ διακριμένοι Έλληνες του εξωτερικού στους κλάδους του αθλητισμού, της ανθρωπιστικής προσφοράς, της γαστρονομίας, των επιστημών, της επιχειρηματικότητας, της καινοτομίας, του πολιτισμού και τεχνών και της προσφοράς στα κοινά.