Τσίπρας: Ραντεβού στη Σύνοδο του Νότου ,που αυτή τη φορά θα πραγματοποιηθεί στη Ρώμη, δίνουν σήμερα ο Έλληνας πρωθυπουργός και οι υπόλοιποι 6 ηγέτες με βασικά θέματα συζήτησης την κοινωνική Ευρώπη, καθώς και τα θέματα μεταναστευτικής πολιτικής και ασφάλειας.
Για την Αθήνα, σύμφωνα με πληροφορίες του iefimerida, αυτή η συνάντηση διεξάγεται αφενός στην πιο κρίσιμη καμπή για την ελληνική οικονομία, αφού σε λίγους μήνες τερματίζεται το Πρόγραμμα και ανοίγει διάπλατα η βεντάλια για την επόμενη μέρα που έρχεται σε συνάρτηση με τη γενικότερη αρχιτεκτονική της ΕΕ. Που σημαίνει ότι τα ζητήματα κοινωνικής διάστασης ηχούν με ιδιαίτερη ευαισθησία στα αυτιά της κυβέρνησης, καθότι αξιώνει μεγαλύτερη ελευθερία στο πεδίο άσκησης πολιτικής με στήριξη του κοινωνικού πυλώνα.
Συν τοις άλλοις, η κυβέρνηση έχει ανοιχτά μέτωπα με τη γειτονική Τουρκία. Ο Ερντογάν δεν κρύβει τη νευρικότητά του και καταβάλλει προσπάθειες να ρίξει γέφυρες μεταξύ Τουρκίας και Ευρώπης. Όλα αυτά, αναμένεται να απασχολήσουν την «ατζέντα» των επτά χωρών του Νότου- Ελλάδα, Κύπρος, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Μάλτα.
Υπογράφουν διακήρυξη
Σύμφωνα με πληροφορίες οι ηγέτες, επεξεργάζονται διακήρυξη για μια πιο κυρίαρχη, πιο κοινωνική και δημοκρατική Ευρώπη. Και θα τονιστεί η ανάγκη για αναθεώρηση της Ευρωζώνης, με κοινό προϋπολογισμό, με κατεύθυνση πιο φιλική για την ανάπτυξη και δημοκρατική.
Μηνύματα για … κοινωνικό έλλειμμα
Ο κ. Τσίπρας έχει και στο παρελθόν υπογραμμίσει ότι η Ευρώπη έχει υπερβολικό κοινωνικό έλλειμμα και μάλιστα ένα έλλειμμα το οποίο δεν αντιμετωπίζει επαρκώς. Το μήνυμα αυτό αναμένεται να στείλει και σήμερα και να υπογραμμίσει ότι πρέπει να γίνουν βήματα κοινωνικής σύγκλισης. Σημειωτέον, ότι την Σύνοδο Κορυφής του Μαρτίου θα απασχολήσει αυτό το θέμα και η ελληνική πλευρά αναμένεται να τονίσει ότι «καμία νόμισματική ένωση δεν μπορεί να προχωρήσει με πολλαπλές ταχύτητες».
Στο επίκεντρο και οι διεκδικήσεις της Άγκυρας
Μείζονος σημασίας τέλος είναι οι προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο και σχετίζονται με τη στρατηγική των χωρών του Νότου στην ευρύτερη περιοχή. Εξ’ αυτού του λόγου, ο κ. Τσίπρας θα υπογραμμίσει ότι είναι επιτακτική η ανάγκη για ειρήνη, για σεβασμό του διεθνούς δικαίου και για συνεργασία στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο, πράγμα που αποτελεί «ευρωπαϊκό διακύβευμα». Ενώ αναμένεται να τονίσει για πολλοστή φορά να αναφερθεί στη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας και με φόντο τις μεταναστευτικές ροές.
Στέλλα Α. Γκαντώνα, iefimerida.gr