Αγωνία για τις διαθέσεις των δανειστών έχουν στην κυβέρνηση, ενόψει της έναρξης της τρίτης αξιολόγησης και συγκεκριμένα για το ενδεχόμενο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να ζητήσει νέα μέτρα αλλά και μια νέα ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Το δίδυμο Τσακαλώτου-Χουλιαράκη βρίσκεται από χθες στις Βρυξέλλες και σήμερα θα έχουν συνάντηση με τον Επίτροπο για τις οικονομικές υποθέσεις Πιερ Μοσκοβισί. Στο μεταξύ, τα τεχνικά κλιμάκια επιστρέφουν στην Αθήνα από Δευτέρα. Οπότε και θα περάσουν από «κόσκινο» τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης.
Ενώ το κυρίως πιάτο της αξιολόγησης θα έρθει από Οκτώβρη και μετά.
Τι λένε στο οικονομικό επιτελείο
Οι πιο αισιόδοξες φωνές στο οικονομικό επιτελείο εκτιμούν ότι στην παρούσα φάση, μετά και τη δοκιμαστική έξοδο της χώρας στις αγορές, δεν συντρέχει λόγος οι δανειστές να αξιώσουν νέες δεσμεύσεις.
Αντιθέτως, στο ΓΛΚ λαμβάνοντας υπόψιν την πορεία των εσόδων υπάρχει ένας προβληματισμός μήπως και βρουν πάτημα επ’ αυτού. Και φυσικά το μεγάλο ερώτημα που τίθεται από όλους τους κυβερνητικούς είναι κατά πόσο θα είμαστε εντός στόχων για το 2018.
Σημειωτέον, πως το ΔΝΤ θεωρεί ανέφικτο το 3,5% πρωτογενές πλεόνασμα, που σημαίνει ότι δεν αποκλείεται να θέσει ζήτημα και να μην αρκεστεί στην εγγύηση του δημοσιονομικού «κόφτη». Θέτοντας ευθύς εξαρχής την ανάγκη για επίσπευση της μείωσης του αφορολόγητου που έχει συμφωνηθεί για το 2019.
«Αγκάθι» και οι τράπεζες
Επιπλέον, ανησυχία προκαλεί στις τάξεις της κυβέρνησης η στάση του ΔΝΤ σε ο,τι αγορά στις τράπεζες. Ήδη από τον Ιούλιο με την έκθεσή του έχει θέσει ζήτημα για ένα νέο AQR (Asset Quality Review) των τραπεζών. Όπερ και σημαίνει ότι μιλάμε για νέα ανακεφαλαιοποίηση των συστημικών τραπεζών. Το μόνο θετικό πάντως για την κυβέρνηση είναι ότι στο εν λόγω εγχείρημα, τηρεί αυστηρά απορριπτική στάση η ΕΚΤ.
Τα επιδόματα στο κρεβάτι του προκρούστη
Κατά τα λοιπά, στο πλαίσιο της τρίτης αξιολόγησης εξορθολογισμός θα πρέπει να υπάρξει σε μια σειρά από επιδόματα: αναπηρίας, οικογενειακά( συγκεκριμένα τέκνων, πολυτέκνων κ.α) φοιτητικά επιδόματα, επιδότηση εισιτηρίων στα ΜΜΕ.
Εγχείρημα που ενέχει τεράστιες πολιτικές δυσκολίες, αφού είναι πολύ πιθανό ότι κάποια εξ’ αυτών θα πρέπει να κοπούν, οπότε και το πολιτικό κόστος για την κυβέρνηση δεν θα είναι αμελητέο.
[irp posts=”147348″ name=”ΚΕΑ: Οι κυρώσεις αν δηλώσετε ψευδή στοιχεία”]
Αντιθέτως, η κινητικότητα στο Δημόσιο έπειτα και από την εγκύκλιο Γεροβασίλη για αποσπάσεις και μετατάξεις καθώς και οι αλλαγές στα εργασιακά (αλλαγή τρόπου απόφασης για κήρυξη απεργίας και αλλαγές στη «διαιτησία), δεν φαίνεται να προβληματίζουν τόσο το Μαξίμου.
Αγνωστος και ο χρόνος ολοκλήρωσης
Για όλα τα παραπάνω, πάντως, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Τζανακόπουλος απέφυγε να δεσμευθεί όπως και για το αν η Γ’ αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί εντός του 2017.
«Αυτό που μπορώ σε κάθε περίπτωση να σας πω, είναι ότι υπάρχουν οι πολιτικές προϋποθέσεις για να προχωρήσουμε», είπε (Ερτ3) διευκρινίζοντας: «αρκεί και το ΔΝΤ να μην τραβήξει το σκοινί περισσότερο από ότι πρέπει, κατά την προσφιλή τακτική του».
Στέλλα Α. Γκαντώνα, iefimerida.gr