Στο τραπέζι σχέδιο εθελουσίας εξόδου για την ΕΡΤ

50
SHARES
107
VIEWS

Σχέδιο προγράμματος εθελουσίας εξόδου για εργαζόμενους της ΕΡΤ συζητείται από το κυβερνητικό επιτελείο, για τον περιορισμό του μισθολογικού κόστους.

Στο σχέδιο προβλέπεται να δοθεί οικονομικό κίνητρο σε εργαζόμενους, προκειμένου να αποχωρήσουν και οι υποστηρικτές της λύσης αυτής την θεωρούν πιό ανώδυνη σε σχέση με άλλες, όπως οι υποχρεωτικές μετατάξεις προσωπικού της ΕΡΤ.

Το πρόγραμμα εθελουσίας θα μπορούσε να έχει εξαιρετική επιτυχία εάν λάβει κανείς υπόψη ότι μέσα στην επόμενη διετία αναμένεται να συνταξιοδοτηθούν ούτως οι άλλως μια φουρνιά περίπου 300 τεχνικών, οι οποίοι θα έχουν ώριμα δικαιώματα.

Επιπλέον, το προσωπικό της ΕΡΤ είναι μεγάλης ηλικίας: το 53% του προσωπικού είναι άνω των 50 χρόνων και το 30% άνω των 55, σύμφωνα με τις καταγραφές των διοικητικών υπηρεσιών της ΕΡΤ.

Εκτιμήσεις ανεβάζουν σε 350, ακόμη και σε 500 τους εργαζόμενους που θα θελήσουν να επωφεληθούν από ένα πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου με πρόωρη συνταξιοδότηση, ιδίως εάν συνοδεύεται από συμφέρον χρηματικό κίνητρο.

Αυτό σημαίνει ότι από 2.176 άτομα προσωπικό που αριθμεί σήμερα η ΕΡΤ, μπορεί βάσιμα να ελπίζουν στην κυβέρνηση ότι μέσα σε δύο χρόνια θα έχουν απομείνει λιγότεροι από 1.500 εργαζόμενοι. Και αν επιτευχθεί ο στόχος αυτός ανοίγει ο δρόμος για νέες προσλήψεις…

Οι ενστάσεις έχουν να κάνουν με τις συνολικές επιβαρύνσεις, καθώς έχει ήδη δρομολογηθεί εθελουσία έξοδος προσωπικού της ΔΕΗ.

Σημειώνεται ότι η τελευταία εθελουσία έξοδος εργαζομένων της ΕΡΤ είχε πραγματοποιηθεί με επιτυχία την περίοδο 1999- 2003 και είχαν αποχωρήσει τότε, με εξαιρετικά ευνοϊκούς όρους, περίπου 1.000 εργαζόμενοι.

Η ΕΡΤ έκτοτε καταβάλλει από τον προϋπολογισμό της «υποχρεώσεις παροχών προσωπικού λόγω εξόδου από την υπηρεσία» λίγο περισσότερα από 15 εκατ. ευρώ τον χρόνο και η υποχρέωση αυτή λήγει το 2019.

ΣχετικάΆρθρα

Επόμενο Άρθρο