: Πυρετός συλλαλητηρίων υπέρ της ελληνικότητας της Μακεδονίας επικράτησε σε 23 πόλεις της επικράτειας. Τα συλλαλητήρια προγραμματίστηκαν ως απάντηση στην κυοφορούμενη λύση της κυβέρνησης με τα Σκόπια.

Τη διοργάνωση είχε αναλάβει η «Επιτροπή για την Ελληνικότητα της Μακεδονίας», η οποία ζήτησε από τους πολίτες να διαδηλώσουν για τη Μακεδονία μόνο με ελληνικές, και όχι κομματικές, σημαίες.

Χαρακτήρα κεντρικής συγκέντρωσης είχε το συλλαλητήριο στην Πέλλα, για συμβολικούς λόγους, ως γενέτειρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Κρατώντας ελληνικές σημαίες, φώναξαν συνθήματα, όπως “Ελλάδα σημαίνει Μακεδονία”, “Ελλάς – Ελλάς – Μακεδονία”, “Κάτω τα χέρια από τη Μακεδονία”, ενώ στους συγκεντρωθέντες μίλησαν, μεταξύ άλλων, δήμαρχοι, εκπρόσωποι σωματείων, ιεράρχες, κ.α. Μεταξύ των ομιλητών, στο συλλαλητήριο της Παλιάς Πέλλας, ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, Λάζαρος Κυρίζογλου, εξαπέλυσε επίθεση εναντίον της κυβέρνησης, κατηγορώντας την ότι “παραχαράσσει την ιστορία”, ενώ στράφηκε προσωπικά και εναντίον υπουργών, με αφορμή τις δηλώσεις τους γύρω από το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων.

Σημειώνεται ότι στην Πέλλα βρέθηκαν τηλεοπτικά συνεργεία της Βουλγαρίας, της Ιαπωνίας, ώστε να καταγράψουν την αντίδραση του κόσμου.

Στο συλλαλητήριο της Πέλλας βρέθηκε τόσο ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης, όσο και ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.

Μεγάλη η προσέλευση του κόσμου και στον Λαγκαδά με τη συγκέντρωση να έχει αρκετό παλμό.

Από μαζικότητα χαρακτηρίστηκε και το συλλαλητήριο στα Νέα Μουδανιά. Πολίτες απ όλη τη Χαλκιδική συνέρρευσαν για να διαδηλώσουν για την ελληνικότητα της Μακεδονίας.

Κατάμεστη η κεντρική πλατεία της Δράμας
Κατάμεστη ήταν και η κεντρική πλατεία της Δράμας. Μεταξύ των ομιλητών ήταν ο δήμαρχος Δράμας, Χριστόδουλος Μαμσάκος, εκπρόσωπος της Μητρόπολης, αλλά και της Περιφέρειας.


Πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε στην Πτολεμαΐδα για το συλλαλητήριο, με την κεντρική πλατεία, σύμφωνα με το kozan.gr, να γεμίζει πριν από την έναρξή του.

Ένταση στα Χανιά
Πάντως από τα συλλαλητήρια δεν έλειψαν και οι εντάσεις. Ειδικότερα στα Χανιά, στο χώρο της συγκέντρωσης εμφανίσθηκε ομάδα νεαρών του αντιεξουαστικού χώρου, που κρατώντας πανό άρχισαν να φωνάζουν συνθήματα. Κάποιοι από τους συμμετέχοντες στη συγκέντρωση κινήθηκαν προς το μέρος τους, με αποτέλεσμα να υπάρξει η πρώτη εστία έντασης με την κατάσταση να εκτονώνεται λίγο μετά. Όταν στο χώρο έφθασαν και άλλοι πολίτες προκειμένου να λάβουν μέρος στη συγκέντρωση, ακολούθησε νέος γύρος αντιπαράθεσης, με συμμετοχή αυτή τη φορά και αστυνομικών που προσπάθησαν να απομακρύνουν τους νεαρούς του αντιεξουαστικού χώρου από την πλατεία.

Ακολούθησε συμπλοκή με τις αστυνομικές δυνάμεις, κατά τη διάρκεια της οποίας υπήρξαν ελαφροί τραυματισμοί αστυνομικών, ενώ στο Αστυνομικό Μέγαρο Χανίων οδηγήθηκαν σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες 3-4 νεαροί.

Ένας από τους αστυνομικούς έφερε τραύμα στο κεφάλι και χρειάσθηκε να του παρασχεθούν πρώτες βοήθειες σε φαρμακείο που βρίσκεται στην πλατεία της αγοράς.

Ιωάννινα: Πανηπειρωτικό συλλαλητήριο για την Μακεδονία
Από νωρίς το απόγευμα στο χώρο της πλατείας όπου θα διεξαγόταν το συλλαλητήριο υψώθηκε με γερανό μια τεράστια ελληνική σημαία από τους εθνοφύλακες της Θεσπρωτίας. Χαιρετισμούς απεύθυναν μεταξύ άλλων εκπρόσωποι της Κύπρου, των Ποντίων και της Χειμάρας.


Διαδηλωτές κρατώντας σημαίες και πανό πραγματοποίησαν δυναμική συγκέντρωση διαμαρτυρίας και στη Λάρισα.

Νέο συλλαλητήριο στο Σύνταγμα στις 8 Ιουνίου
Νέο συλλαλητήριο στην πλατεία Συντάγματος στην Αθήνα θα πραγματοποιηθεί και την Κυριακή 8 Ιουλίου.

Το νέο διοργανώνει η Επιτροπή για την Προστασία των Δικαιωμάτων των Βλαχόφωνων Ελλήνων που ζουν στα Σκόπια και για την Προάσπιση της Ελληνικότητας της Μακεδονίας.

«ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΤΟΥ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΟΥ, αψηφώντας τις καιρικές συνθήκες και τα «μπάνια…του λαού», θα διατρανώσουμε την αδιαπραγμάτευτη ελληνικότητα της Μακεδονίας στέλνοντας το μήνυμα σε κάθε γωνιά της γης: Η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗ» αναφέρεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση.

Πηγές φωτογραφιών: life-events.gr, kozan.gr,flashnews.gr