Στην τελική ευθεία για το 12ο Συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί από 14 έως 16 Δεκεμβρίου, εισέρχεται πλέον η ΝΔ της κορυφαίας εσωκομματικής της διαδικασίας.

Πέρα από τη διατήρηση στην κορυφή της πολιτικής της ατζέντας το δικό της θετικό αφήγημα, που δεν εξαντλείται στη μείωση φόρων, εισφορών και δημόσιων δαπανών, στην αποφασιστική προώθηση μεταρρυθμίσεων, στην προσέλκυση επενδύσεων, στις νέες δουλειές και στη δημιουργία ευκαιριών για όλους, η αξιωματική αντιπολίτευση και ο Κυριάκος Μητσοτάκης προχωρά με σταθερά βήματα στην υλοποίηση μίας προσωπικής του δέσμευσης σχετικά με τη λειτουργία της ίδια της ΝΔ.

Τη δημιουργία δηλαδή ενός σύγχρονου κόμματος που θα ανανεώνεται διαρκώς και του οποίου τα μέλη θα παίζουν κεντρικό ρόλο στις αποφάσεις.

Πρόθεση του προέδρου της ΝΔ, στην προσπάθεια του να προσδώσει σύγχρονα χαρακτηριστικά στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενδυναμώνοντας την κομματική λειτουργία, είναι να αποσυνδεθεί πλήρως το ανώτατο όργανο του κόμματος, η πολιτική επιτροπή, από τον στίβο των εκλογών και την εμπλοκή στην άσκηση εξουσίας.

Ουσιαστικά, ο κ. Μητσοτάκης θα επιδιώξει να πετύχει ένα είδος «ασυμβίβαστου», σύμφωνα με το οποίο τα μέλη της πολιτικής επιτροπής να μην μπορούν να κατέλθουν ως υποψήφιοι στις βουλευτικές εκλογές.

Με τον τρόπο αυτό διασφαλίζεται η απερίσπαστη λειτουργία του κομματικού μηχανισμού μακριά από τις «σκοτούρες» της μάχης του σταυρού, κάνοντας το ανώτατο κομματικό όργανο πιο δυνατό, αυξάνοντας και το βαθμό παρεμβατικότητάς του.

Παράλληα, εκτός από τα μεγάλα ζητήματα -με περίοπτη θέση μεταξύ αυτών και για την Παιδεία- η γαλάζια προγραμματική ατζέντα αγγίζει κάθε ζήτημα που απασχολεί την κοινωνία και υπερβαίνοντας σε πολλές περιπτώσεις ιδεοληψίες και στερεότυπα, επιδιώκει να απαντά στη ρητορική του ΣΥΡΙΖΑ καταδεικνύοντας στην πράξη «ποιες πολιτικές είναι πραγματικά προοδευτικές».

«Από τα μικρά μέχρι τα μεγάλα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δίνει το προοδευτικό του στίγμα», επισημαίνουν γαλάζια στελέχη με αφορμή όλες τις πρόσφατες πρωτοβουλίες του προέδρου της Ν.Δ. Από την ευρεία και τολμηρή συνταγματική αναθεώρηση μέχρι το πρόγραμμα για μια Παιδεία με το βλέμμα στις επόμενες δεκαετίες.

Και από την ηλεκτροκίνηση -ως αφορμή και για ανάδειξη της γαλάζιας προτεραιότητας στο ζήτημα της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής- μέχρι το μήνυμα ότι πρέπει «να σπάσουμε στερεότυπα και διακρίσεις που έρχονται από το παρελθόν», που έστειλε μετά την επίσκεψή του στο Κέντρο Πρόληψης και Εξέτασης Checkpoint.

«Δεν θα μπούμε στη λογική αντιπαράθεσης για το παρελθόν όπου θέλει να μας σύρει ο ΣΥΡΙΖΑ. Εμείς θέλουμε να δείξουμε στον πολίτη πώς φανταζόμαστε τη χώρα στο μέλλον», υπογραμμίζουν συνεργάτες του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Για το λόγο αυτό το γαλάζιο Συνέδριο θα εκπέμψει μεταξύ άλλων και ισχυρό μήνυμα κυβερνητικής ετοιμότητας της Ν.Δ. Πιθανότατα ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα περιγράψει από το βήμα του και τα πρώτα νομοσχέδια της επόμενης κυβέρνησης που μεταξύ άλλων θα αφορούν στο μοντέλο διακυβέρνησης, στη μείωση φορολογικών συντελεστών, στην Παιδεία, αλλά και στον εκλογικό νόμο.

Αντίστροφη μέτρηση για το 12ο συνέδριο

Στο συνέδριο της ΝΔ θα πάρουν μέρος, καταρχάς, οι 1.000 σύνεδροι που εξελέγησαν στις πρόσφατες εσωκομματικές εκλογές για την ανάδειξη τοπικών και νομαρχιακών επιτροπών της Νέας Δημοκρατίας, στην οποία έλαβαν μέρος περισσότεροι από 120.000 πολίτες. Κατά δεύτερον, οι 100 σύνεδροι που εξελέγησαν μέσα από εκλογικές διαδικασίες στις οργανώσεις κόμματος του εξωτερικού.

Επιπλέον, οι υπόλοιποι σύνεδροι, όπως ορίζει το καταστατικό, είναι τα πρόσωπα που μετέχουν ex officio. Πρόκειται μεταξύ άλλων για τους πρώην προέδρους και υποψήφιους προέδρους της ΝΔ, τα μέλη της Κοινοβουλευτικής ομάδας, τους πρώην βουλευτές της, τα μέλη της Πολιτικής Επιτροπής, τους πρώην γραμματείς της, τα μέλη της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου, τους εν ενεργεία περιφερειάρχες, αντιπεριφερειάρχες, δημάρχους, τους προέδρους ΝΟΔΕ, τον πρόεδρο και τους πρώην προέδρους της ΟΝΝΕΔ, κλπ.

Στο συνέδριο θα λάβουν επίσης μέρος ως παρατηρητές και όλα τα στελέχη που αξιολογήθηκαν μέσω του μητρώου των νέων στελεχών της ΝΔ.

Ήδη οι σύνεδροι έχουν στείλει τις προτάσεις τους για αλλαγές επί του καταστατικού του κόμματος μετά από πρόσκληση του κ. Αυγενάκη, με περισσότερες από 900 προτάσεις και παρατηρήσεις να έχουν φτάσει στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές του κόμματος, μέσα από το ηλεκτρονικό σύστημα διαβούλευσης.

Ταυτόχρονα με τις εργασίες της ολομέλειας θα διοργανώνονται στις διπλανές αίθουσες ενημερωτικές εκδηλώσεις με τη συμμετοχή των γραμματειών του κόμματος. Στο επίκεντρο του λεγόμενου παράλληλου προγράμματος θα βρεθεί το μέλλον της εργασίας στην Ελλάδα και η επιτακτική ανάγκη να δημιουργηθούν νέες και καλά αμειβόμενες δουλειές μέσω και της προσέλκυσης επενδύσεων.

Συγχρόνως θα υπάρξουν και θεματικές για θέματα που απασχολούν την ελληνική οικογένεια, όπως οι ανισότητες που εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν οι γυναίκες στον χώρο της εργασίας τους και ο σχολικός εκφοβισμός των παιδιών.

Ειδική εκδήλωση θα γίνει για τα θέματα του οικουμενικού ελληνισμού, με έμφαση στη νέα γενιά αποδήμων που αναγκάστηκαν να φύγουν από την Ελλάδα στα χρόνια της κρίσης, ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται να συγκεντρώσουν και δύο σεμιναριακού τύπου εκδηλώσεις, που θα γίνουν και ενόψει των πολλαπλών εκλογών που έρχονται, για τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, αλλά και τις νέες μορφές επικοινωνίας στην πολιτική.

Να θυμίσουμε ότι Πρόεδρος του Συνεδρίου έχει αναλάβει ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ενώ στην οργανωτική επιτροπή μετέχουν οι Λευτέρης Αυγενάκης Γραμματέας Πολιτικής Επιτροπής, Κώστας Τσιάρας, Γραμματέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Μαρία Σπυράκη εκπρόσωπος Τύπου, Νικόλαος Παπαθανάσης Γενικός Διευθυντής ΝΔ, Κωνσταντίνος Δέρβος πρόεδρος ΟΝΝΕΔ, Παναγιώτης Θεοδωρικάκος, σύμβουλος Προέδρου για θέματα Στρατηγικού Σχεδιασμού και Επικοινωνίας, Χρήστος Ταραντίλης γραμματέας Στρατηγικού Σχεδιασμού & Επικοινωνίας, Στέλιος Κονταδάκης γραμματέας Οργανωτικού, Κωνσταντίνος Ζούλας διευθυντής Γραφείου Τύπου, Κύρα Κάπη αναπληρώτρια διευθύντρια Γραφείο Τύπου, Αθανάσιος Νέζης σύμβουλος προέδρου και Στέλιος Πέτσας διευθυντής γραφείου προέδρου.

Στην Αθήνα για το συνέδριο της ΝΔ θα βρεθεί και ο διεκδικητής της θέσης του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής του ΕΛΚ, Μάνφρεντ Βέμπερ. Lykavitos.gr