ΦΙΛΙΠΠΙΔΗΣ ΤΩΡΑ -Ο ηθοποιός απολογήθηκε υπό άκρα μυστικότητα στην 15η τακτική ανακρίτρια κατηγορούμενος για έναν βιασμό και δύο απόπειρες βιασμού – Αρνήθηκε το σύνολο των κατηγοριών – Κρατείται στη ΓΑΔΑ και αύριο η μεταγωγή του στις φυλακές της Τρίπολης.
Προφυλακιστέος κρίθηκε πριν λίγο ο ηθοποιός Πέτρος Φιλιππίδης ο οποίος απολογήθηκε κάτω από άκρα μυστικότητα στην ανακρίτρια για ένα βιασμό και δύο απόπειρες βιασμού μετά από ισάριθμες καταγγελίες συναδέλφων του γυναικών σε βάρος του.
Ο ηθοποιός κλήθηκε σε απολογία από την 15η τακτική ανακρίτρια που διενεργεί την έρευνα, απολογήθηκε για το βαρύ κατηγορητήριο που αντιμετωπίζει σε βαθμό κακουργήματος, αρνήθηκε το σύνολο των κατηγοριών, αλλά οι υπερασπιστικοί ισχυρισμοί του δεν έπεισαν ανακρίτρια και εισαγγελέα οι οποίες με την απόφασή τους του έδειξαν το δρόμο για τη φυλακή.
Η «βόμβα» σε βάρος του ηθοποιού έσκασε τον περασμένο Φεβρουάριο, όταν άρχισαν οι πρώτες αποκαλύψεις για φαινόμενα σεξουαλικής κακοποίησης στο πλαίσιο του ελληνικού #metoo.
Η έρευνα της 15ης ανακρίτριας για την πολύκροτη υπόθεση των καταγγελιών σε βάρος του Πέτρου Φιλιππίδη, εξελίχθηκε όλα αυτό το διάστημα αθόρυβα και μεθοδικά και σήμερα κλήθηκε σε απολογία.
Όλο αυτό το διάστημα έχει βρεθεί στο επίκεντρο της δημοσιότητας, και πάντα έδινε τις δικές του εξηγήσεις για όλα όσα του καταλογίζονται.
Είναι αυτονόητο, ότι λόγω ακριβώς των όσων διακυβεύονται, πως ο κατηγορούμενος έδωσε «μάχη» για να αντικρούσει το βαρύ κατηγορητήριο και να πείσει ανακρίτρια και εισαγγελέα ότι δεν είναι ύποπτος τέλεσης νέων αδικημάτων, ούτε ύποπτος φυγής και ως εκ τούτου δεν συντρέχουν λόγοι προφυλάκισης.
Ειδικότερα, στο πλαίσιο της ανακριτικής έρευνας που είχε ξεκινήσει από τον περασμένο Μάιο, μετά την άσκηση της δίωξης σε βάρος του ηθοποιού από τον εισαγγελέα Κώστα Σπυρόπουλο, έχουν καταθέσει στην ανακρίτρια οι τρεις γυναίκες που έχουν καταγγείλει τον Πέτρο Φιλιππίδη για κακοποιητικές σεξουαλικές συμπεριφορές σε βάρος τους.
Οι δυο από αυτές έχουν περιγράψει με τις καταθέσεις τους απόπειρες του κατηγορούμενου να τις βιάσει και έχουν αναφερθεί λεπτομερώς σε γεγονότα και καταστάσεις που βίωσαν όταν βρέθηκαν πρόσωπο με πρόσωπο με τον ηθοποιό και στο πλαίσιο επαγγελματικών συναντήσεων που είχαν μαζί του.
Η τρίτη καταγγέλλουσα έχει περιγράψει και εκείνη ένα σκηνικό άγριας κακοποιητικής συμπεριφοράς εκ μέρους του κατηγορούμενου με γεγονότα που στάθηκαν ικανά να στοιχειοθετήσουν το αδίκημα του βιασμού σε βάρος του γνωστού ηθοποιού. Κοινός τόπος των όσων περιγράφουν οι τρεις γυναίκες είναι ότι ήλθαν σε επαφή με τον Πέτρο Φιλιππίδη, ενώ αναζητούσαν εργασία και εκείνος τους επιτέθηκε σεξουαλικά παρά τη θέλησή τους.
Εκτός των καταθέσεων των τριών γυναικών, στο ανακριτικό γραφείο έχουν προσέλθει και μάρτυρες που έχουν προταθεί από την πλευρά τους, ενώ θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι στην ανακρίτρια θα προσκομιστούν και άλλα στοιχεία, ενδεχομένως και νέες μαρτυρικές καταθέσεις, που ενισχύουν τις κατηγορίες.
ΦΙΛΙΠΠΙΔΗΣ ΤΩΡΑ-Οι κατηγορίες που τον βαρύνουν
Οι πράξεις που αποδίδονται στον Πέτρο Φιλιππίδη, έχουν λάβει χώρα, σύμφωνα με τις παθούσες, το 2008, το 2010 και το 2014. Συγκεκριμένα, η γυναίκα με τη μαρτυρία της οποίας στοιχειοθετήθηκε το αδίκημα του βιασμού, έχει αναφερθεί σύμφωνα με πληροφορίες σε γεγονότα του 2008 που έλαβαν χώρα μέσα στο θέατρο «Ήβη», όπου είχε πάει για να συναντήσει τον ηθοποιό και συνάδελφο της, στο πλαίσιο επαγγελματικού ραντεβού. Εκεί, ο κατηγορούμενος σύμφωνα με την μαρτυρία της, της επιτέθηκε προχωρώντας σε πράξεις εναντίον της, οι οποίες σύμφωνα με το νέο Ποινικό Κώδικα συνιστούν το αδίκημα του βιασμού, ακόμη και αν δεν έλαβε χώρα συνουσία. Ειδικότερα, η καταγγέλλουσα αν και φέρεται να περιέγραψε πράξεις που κατατείνουν περισσότερο σε απόπειρα βιασμού, ο εισαγγελέας αναβάθμισε την κατηγορία σε βιασμό σε βάρος του ηθοποιού, βάσει του άρθρου 336 του Ποινικού Κώδικα το οποίο μεταξύ άλλων αναφέρει τα εξής: «Όποιος με σωματική βία ή με απειλή σοβαρού και άμεσου κινδύνου ζωής ή σωματικής ακεραιότητας εξαναγκάζει άλλον σε επιχείρηση ή ανοχή γενετήσιας πράξης τιμωρείται με κάθειρξη τουλάχιστον δέκα ετών. Γενετήσια πράξη είναι η συνουσία και οι ίσης βαρύτητας με αυτήν πράξεις».
Το δεύτερο αδίκημα που αφορά σε απόπειρα βιασμού, προέρχεται από την κατάθεση άλλης ηθοποιού, η οποία τον Φεβρουάριο του 2010 είχε επισκεφθεί το θέατρο «Μουσούρη» για να παρακολουθήσει τον Πέτρο Φιλιππίδη σε θεατρική παράσταση. Είχε προηγηθεί επαγγελματικό ραντεβού μεταξύ των δυο ηθοποιών και σύμφωνα με την καταγγέλλουσα, είχε συμφωνηθεί η ίδια να αναλάβει ρόλο στο συγκεκριμένο θεατρικό έργο. Η καταγγελλόμενη απόπειρα βιασμού από τον Πέτρο Φιλιππίδη έγινε, σύμφωνα με τη συνάδελφό του, μέσα στο καμαρίνι. Η γυναίκα, κατάφερε, ωστόσο, να ξεφύγει και όταν μάλιστα προειδοποίησε τον συνάδελφο της πως θα μιλήσει εκείνος την απείλησε πως θα την καταστρέψει επαγγελματικά.
Η τρίτη μαρτυρία που αφορά και πάλ ι το αδίκημα της απόπειρας βιασμού, προέρχεται επίσης από ηθοποιό, η οποία κατέθεσε ότι συναντήθηκε με τον κατηγορούμενο σήμερα συνάδελφό της, το 2014 στο πλαίσιο των προσπαθειών που έκανε για να βρει εργασία. Εκείνος προσφέρθηκε να την επιστρέψει στο σπίτι της μετά το ραντεβού τους αλλά την οδήγησε με το αμάξι σε δρομάκι στο Παλαιό Ψυχικό, όπου σύμφωνα με όσα περιέγραψε η καταγγέλλουσα επιχείρησε να την βιάσει, αφού πρώτα κλείδωσε τις πόρτες του οχήματος του.
«Λυπάμαι και οργίζομαι…»
Από την πλευρά του, ωστόσο, ο ηθοποιός έχει αρνηθεί όλα όσα του προσάπτουν οι καταγγέλλουσες, με πολυσέλιδο υπόμνημα που είχε καταθέσει στον εισαγγελέα πριν ακόμη ασκηθεί η ποινική δίωξη σε βάρος του. Την ίδια υπερασπιστική γραμμή ακολούθησε ο κατηγορούμενος και τώρα κατά την απολογία του στην ανακρίτρια, προσκομίζοντας και νέους ισχυρισμούς προς ενίσχυση των θέσεων του.