Το αίτημα για «επιστροφή» των οστών του τσάρου Σαμουήλ -που βρέθηκαν το 1965 στον Άγιο Αχίλλειο στη Μικρή Πρέσπα και φυλάσσονται στο Βυζαντινό Μουσείο Θεσσαλονίκης-, έθεσε εκ νέου με δηλώσεις του ο πρόεδρος της Βουλγαρίας, Ρόσεν Πλεβνέλιεφ.
Στη διάρκεια τελετής για τα αποκαλυπτήρια του ανδριάντα του τσάρου Σαμουήλ, μπροστά από την εκκλησία της Αγίας Σοφίας στη βουλγαρική πρωτεύουσα, ο πρόεδρος της γειτονικής χώρας ζήτησε εμμέσως από την Αθήνα να παραδώσει τα οστά που, για πρώτη φορά, εκτέθηκαν δημόσια πέρυσι στη Θεσσαλονίκη, όπου και τα «προσκύνησε» ο ίδιος, επικεφαλής πολυπληθούς βουλγαρικής αντιπροσωπείας.
«Η Βουλγαρία δεν θα πρέπει να ησυχάσει, μέχρι τα οστά του Σαμουήλ να κατορθώσουν να βρουν αιώνια ανάπαυση στη χώρα, εδώ ακριβώς στο ναό της Αγίας Σοφίας, που είναι τόπος λατρείας» δήλωσε ο κ. Πλεβνέλιεφ, τονίζοντας πως η επιστροφή των οστών του Σαμουήλ στη Βουλγαρία, θα αποτελέσει μια ιστορική πράξη συμφιλίωσης μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας. «Η παράδοσή τους θα ήταν μια απόδειξη της ευρωπαϊκής προσέγγισης για την ιστορία και την πολιτική γειτονίας» είπε.
Τα οστά του τσάρου Σαμουήλ βρέθηκαν το 1965 από τον καθηγητή Νικόλαο Μουτσόπουλο στα θεμέλια της εκκλησίας του Αγίου Αχιλλείου -στο ομώνυμο νησί στη Μικρή Πρέσπα- στη διάρκεια αρχαιολογικών ανασκαφών.
Η Αθήνα δεν εμφανίζεται αρνητική να παραδοθούν στη Σόφια τα οστά του Σαμουήλ, αλλά ζητάει να υπάρξει ταυτόχρονα ανάλογη κίνηση και από τους γείτονες με την επιστροφή εκκλησιαστικών κειμηλίων, που εκλάπησαν στη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου από τις Ιερές Μονές Τιμίου Προδρόμου και Εικοσιφοινίσσης Σερρών και παρακρατούνται, παράνομα από τους Βούλγαρους.
Στη διάρκεια της τελετής, ο Βούλγαρος πρόεδρος απευθύνθηκε και στους γείτονες Σκοπιανούς -πoυ θεωρούν «Μακεντόνετς»- λέγοντας πως ο Σαμουήλ «είναι ένα ιστορικό πρόσωπο, σύμβολο του αγώνα για τη διάσωση του βουλγαρικού έθνους» και εκφράζοντας την ευχή, σύντομα με τους «αδελφούς» των Σκοπίων να γιορτάσουν κοινά το έργο του μεγάλου τσάρου.
Τα αποκαλυπτήρια του ανδριάντα του τσάρου Σαμουήλ στη Σόφια είναι μέρος των εορτασμών από τη συμπλήρωση 1.000 χρόνων από τη «Μάχη στο Κλείδι» με τους Βυζαντινούς και το θάνατο του μεγάλου Βούλγαρου ηγεμόνα.