ΆΓΙΟΝ ΟΡΟΣ-Το tilegrafimanews.gr σας παρουσιάζει δύο παραδοσιακές και πεντανόστιμες συνταγές από τον γέροντα Ιάκωβο, τον αρχιμάγειρα του Αγίου Όρους, που ξεχωρίζουν για την απλότητα και τη μοναδική τους γεύση.
1. Αγιορείτικη Ταχινόσουπα
Υλικά:
• 1 φλιτζάνι ταχίνι
• 1 λίτρο νερό
• 1/2 φλιτζάνι ρύζι γλασέ
• Χυμός από 2 λεμόνια
• Αλάτι και πιπέρι
• Μια πρέζα κύμινο (προαιρετικά)
Εκτέλεση:
1. Βράζετε το νερό σε μια κατσαρόλα.
2. Προσθέτετε το ρύζι και αφήνετε να μαγειρευτεί σε χαμηλή φωτιά μέχρι να μαλακώσει.
3. Σε ένα μπολ αναμειγνύετε το ταχίνι με τον χυμό λεμονιού, ανακατεύοντας συνεχώς.
4. Παίρνετε λίγο ζεστό νερό από την κατσαρόλα και το προσθέτετε στο μείγμα ταχινιού, ανακατεύοντας ώστε να γίνει ομοιογενές.
5. Ρίχνετε το μείγμα στην κατσαρόλα με το ρύζι και ανακατεύετε απαλά.
6. Προσθέτετε αλάτι, πιπέρι και λίγο κύμινο αν επιθυμείτε.
7. Σερβίρετε ζεστή.
2. Αγιορείτικα Λαχανικά στο Φούρνο με Μυρωδικά
Υλικά:
• 2 πατάτες, κομμένες σε κύβους
• 2 καρότα, κομμένα σε φέτες
• 1 κολοκύθι, κομμένο σε κύβους
• 1 μελιτζάνα, κομμένη σε κύβους
• 1 κόκκινη πιπεριά, κομμένη σε λωρίδες
• 3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
• 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
• 2 κουταλιές της σούπας ξίδι
• 1 κουταλάκι ρίγανη
• 1 κουταλάκι θυμάρι
• Αλάτι και πιπέρι
Εκτέλεση:
1. Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180°C.
2. Σε ένα μεγάλο μπολ, τοποθετείτε όλα τα λαχανικά.
3. Σε ένα μικρό μπολ ανακατεύετε το ελαιόλαδο, το ξίδι, το σκόρδο, τη ρίγανη, το θυμάρι, το αλάτι και το πιπέρι.
4. Ρίχνετε το μείγμα στα λαχανικά και ανακατεύετε καλά ώστε να καλυφθούν ομοιόμορφα.
5. Τοποθετείτε τα λαχανικά σε ένα ταψί στρωμένο με λαδόκολλα.
6. Ψήνετε για 45-50 λεπτά, ανακατεύοντας ενδιάμεσα, μέχρι να ροδίσουν και να μαλακώσουν.
7. Σερβίρετε ζεστά ή χλιαρά.
Αυτές οι συνταγές είναι βασισμένες στην απλότητα και την αγνότητα της μοναστηριακής κουζίνας.
Η αναδημοσίευση επιτρέπεται μόνο εάν προσθέσετε ενεργό σύνδεσμο στη πηγή του άρθρου