Το σχέδιο νόμου για τις «δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις» προωθεί η κυβέρνηση.

Με το νομοσχέδιο αυτό θα τελειώσει όλος αυτός ο παραλογισμός των τελευταίων δεκαετιών, με τις μερικές δεκάδες αγανακτισμένων, υποκινούμενων ή δικαίως διαμαρτυρομένων, που ταλαιπωρούν όποτε το αποφασίσουν μερικές άλλες εκτοντάδες χιλιάδες ή και εκατομμύρια πολίτες και εργαζομένους.

Σύμφωνα με την Καθημερινή της Κυριακής, η κυβέρνηση υποστηρίζει πως ο σχεδιασμός έχει στόχο να αποφεύγονται τα εμφράγματα από μικρές διαδηλώσεις στο κέντρο της Αθήνας, καθώς και τα έκτροπα που προκαλούν ομάδες που παρεισφρέουν σε διαδηλώσεις.

Υπό αυτό το σκεπτικό, το νομοσχέδιο το οποίο θα κατατεθεί το αμέσως επόμενο διάστημα προς ψήφιση στη Βουλή, προβλέπει ότι οι πορείες που έχουν περιορισμένους σε αριθμό διαδηλωτές θα πραγματοποιούνται σε μέρος του οδοστρώματος ή θα ακολουθούν εναλλακτική διαδρομή.

Επίσης θα καθορίζεται «οργανωτής» της διαδήλωσης, ο οποίος θα έχει και αστικές ευθύνες για τυχόν ζημιές, καθιερώνεται ο θεσμός του αστυνομικού διαμεσολαβητή και θεσμοθετείται ειδική ψηφιακή πλατφόρμα που θα παρέχει σε πραγματικό χρόνο ενημέρωση στους πολίτες γι τις πορείες και τις σχετικές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις.

Τέλος, το νομοσχέδιο προβλέπει ως ιδιώνυμο αδίκημα τη συμμετοχή σε διαδήλωση που έχει απαγορευτεί νομίμως από την αστυνομία, αλλά και την «παρεμπόδιση διεξαγωγής συνάθροισης με τέλεση βιαιοπραγιών και την παρείσφρηση ατόμων σε αυτήν με σκοπό να αλλοιώσουν με βιαιοπραγίες τον ειρηνικό χαρακτήρα της».

Εν όψει αυτού του νομοσχεδίου είναι βασίμως προβλέψιμο έως και σίγουρο ότι θα ακούσουμε ό,τι τρέλα μπορεί να φανταστεί κανείς και ότι θα παρακολουθήσουμε αντιπαραθέσεις έντονες και ενδεχομένως και εκτός θέματος.

Είναι φανερό ότι η κυβέρνηση σε αυτό το πεδίο θα δοκιμαστεί. Κυρίως θα δοκιμαστεί ως προς την συνέπειά της και την αποφασιστικότητά της.

Το αίτημα για εξορθολογισμό της καθημερινότητας στην πόλη, στον βαθμό που κάτι τέτοιο είναι εφικτό στην Ελλάδα, περνά σε μεγάλο βαθμό από τα μέτρα που μελετά και σχεδιάζει σε αυτό το πεδίο το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.