Πάνω από 210.000 στρέμματα ήταν οι πλημμυρισμένες εκτάσεις του Νομού Καρδίτσας την Κυριακή, όπως τις κατέγραψε ο ευρωπαϊκός δορυφόρος Sentinel-2, περίπου δύο ημέρες μετά τα ακραία καιρικά φαινόμενα και αφότου ένα μέρος των υδάτων είχε ήδη υποχωρήσει, σύμφωνα με το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ).
Οι πολύωρες ισχυρές βροχοπτώσεις στην Πίνδο και στον θεσσαλικό κάμπο, κατά τη διάρκεια του καταστροφικού περάσματος του Μεσογειακού Κυκλώνα «Ιανού», βύθισαν τεράστιες αγροτικές και αστικές εκτάσεις κάτω από τόνους νερού προκαλώντας μεγάλες καταστροφές.
Την αποτίμηση της πλημμυρισμένης έκτασης πραγματοποίησαν τα μέλη της Επιτροπής Τηλεπισκόπησης και Διαστημικών Εφαρμογών της Ελληνικής Γεωλογικής Εταιρίας Δρ. Αθανάσιος Γκανάς (θεσσαλός από τα Τρίκαλα) και Δρ. Σωτήρης Βαλκανιώτης οι οποίοι παρήγαγαν το σχετικό χάρτη με χρήση οπτικών εικόνων του ευρωπαϊκού δορυφόρου Sentinel-2.
«Η χωρική διακριτική ικανότητα των εικόνων είναι 10 μέτρα. Για την παραγωγή του χάρτη χρησιμοποιήθηκαν τα κανάλια 12/8Α/4 (RGB) του δορυφόρου.
Ο χάρτης δείχνει την κατάσταση στο έδαφος νωρίς το πρωί της Κυριακής 20 Σεπτεμβρίου και η πλημμυρισμένη έκταση στο έδαφος υπολογίζεται σε 195.000 στρέμματα», εξηγεί ο Δρ. Γκανάς.
«Στον δορυφορικό χάρτη οι πλημμυρισμένες εκτάσεις φαίνονται με γαλάζιο χρώμα, τα σύννεφα με λευκό, οι καλλιέργειες-δασικές εκτάσεις με πράσινο και οι βραχώδεις λοφοσειρές – αστικές περιοχές με ροζ. Η πορτοκαλί γραμμή δείχνει τον αυτοκινητόδρομο Ε65 και οι κόκκινες γραμμές τις κύριες αρτηρίες του εθνικού οδικού δικτύου», προσθέτει ο ίδιος.
Επίσκεψη του πρωθυπουργού στις πληγείσες περιοχές στην Καρδίτσα
Στην Καρδίτσα θα μεταβεί σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τους τοπικούς φορείς, όπου θα γίνει αποτίμηση των ζημιών και θα αναλυθούν τα μέτρα και το σχέδιο αποκατάστασης των περιοχών που επλήγησαν από την κακοκαιρία που προκάλεσε ο μεσογειακός κυκλώνας “Ιανός”.
Τα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης για όσους επλήγησαν από την κακοκαιρία
Σε άμεσες παρεμβάσεις για την αποζημίωση νοικοκυριών και επιχειρήσεων που επλήγησαν στις περιοχές που κηρύσσονται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, προχώρησε η κυβέρνηση και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανακοίνωσε άμεσα μέτρα στήριξης
Ειδικότερα:
«1. Αναστέλλεται η πληρωμή όλων των εκκρεμών, βεβαιωμένων και ληξιπρόθεσμων φορολογικών υποχρεώσεων τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τα φυσικά πρόσωπα για έξι μήνες.
2. Χορηγείται ενίσχυση 600 ευρώ σε κάθε νοικοκυριό που έχει πληγεί η κύρια κατοικία του. Επιπλέον 600 ευρώ στις πολύτεκνες οικογένειες. Επιπλέον 600 ευρώ για κάθε μέλος της οικογένειας που είναι άτομο με ειδικές ανάγκες. Παρέχεται επίσης ενίσχυση μέχρι 6.000 ευρώ ανά νοικοκυριό για την επισκευή ή την αντικατάσταση οικοσκευής της κύριας πληγείσας οικίας. Ειδική ενίσχυση 4.500 ευρώ παρέχεται σε άτομα που υπέστησαν κάποιας μορφής αναπηρία από τραυματισμό στη φυσική καταστροφή.
3. Διατίθεται, άμεσα, 1 εκατ. ευρώ σε κάθε Δήμο που έχει πληγεί, για την αποκατάσταση του οδικού δικτύου. Επιπλέον, το υπουργείο Εσωτερικών θα διαθέσει, μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, τις απαραίτητες οικονομικές ενισχύσεις στους πληγέντες Δήμους, για την αποκατάσταση των υποδομών που έχουν καταστραφεί.
4. Προχωρά άμεσα, μέσω του ΕΛΓΑ, η καταγραφή των ζημιών, ώστε να δοθούν οι προβλεπόμενες αποζημιώσεις στις αγροτικές εκμεταλλεύσεις που έχουν πληγεί.
5. Χορηγείται έκτακτη εφάπαξ ενίσχυση, με τη μορφή επιδόματος, 5.000 ευρώ για τα πληγέντα φυσικά πρόσωπα ανά κατοικία και 8.000 ευρώ για τα φυσικά και νομικά πρόσωπα ανά πληγείσα επιχείρηση.
6. Προβλέπεται επιχορήγηση επιχειρήσεων ύψους 30%-70% της ζημίας για κτιριακές εγκαταστάσεις, μηχανολογικό εξοπλισμό, πρώτες ύλες, εμπορεύματα και κατεστραμμένα φορτηγά αυτοκίνητα.
7. Παρέχεται στεγαστική συνδρομή σε φυσικά και νομικά πρόσωπα, για την αποκατάσταση κτιρίων και κτιριακών εγκαταστάσεων, που καλύπτει το σύνολο της εκτιμηθείσας ζημίας, με δωρεάν κρατική αρωγή 60% και άτοκο δάνειο 40%.
8. Δρομολογείται, ύστερα από συνεννόηση με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών, αναστολή ή ρύθμιση δανειακών υποχρεώσεων στους πολίτες των Δήμων που έχουν πληγεί.
9. Εντάσσονται στον 4ο κύκλο Επιστρεπτέας Προκαταβολής, επιχειρήσεις των Δήμων που έχουν πληγεί, χωρίς να απαιτείται ως προϋπόθεση η μείωση ποσοστού τζίρου και η χρήση ταμειακής μηχανής».