Θεσσαλονίκη: Η δέσμευση στη διατήρηση της μνήμης, η προώθηση της παιδείας μέσω πολιτιστικών και ενημερωτικών δράσεων, τα εκπαιδευτικά προγράμματα, το εθνικό σχέδιο δράσης κατά του αντισημιτισμού…
ήταν ορισμένα από τα θέματα που συζητήθηκαν κατά τη συνάντηση που είχαν, χθες, στα γραφεία του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος το προεδρείο του ΚΙΣΕ, η ειδική απεσταλμένη της Ελλάδας για την καταπολέμηση του αντισημιτισμού και την προάσπιση της μνήμης του Ολοκαυτώματος πρέσβυς Χρυσούλα Αλειφέρη και ο προκάτοχός της πρέσβυς Δημήτρης Γιαννακάκης.
Μετά το πέρας της συνάντησης, φωτογραφήθηκαν κρατώντας χαρτιά με την επιγραφή #WEREMEMBER, συμμετέχοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο στη σχετική εκστρατεία Μνήμης του Ολοκαυτώματος, που ξεκίνησε προ ετών -με πρωτοβουλία του Παγκοσμίου Εβραϊκού Συνεδρίου (WJC)- ως εκστρατεία ευαισθητοποίησης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για τη διατήρηση της μνήμης των εκατομμυρίων θυμάτων του Ναζισμού.
«Φέτος συμπληρώνονται 80 χρόνια από τον εκτοπισμό των Εβραίων από τη Γερμανική και τη Βουλγαρική ζώνη Κατοχής της Ελλάδας. Από τον Φεβρουάριο μέχρι τον Αύγουστο του 1943 οι Εβραίοι της Θεσσαλονίκης, της Αλεξανδρούπολης, της Κομοτηνής, της Ξάνθης, της Καβάλας, της Δράμας, των Σερρών, του Διδυμοτείχου, της Νέας Ορεστιάδας και του Σουφλίου, φορτώθηκαν στα τρένα χωρίς επιστροφή με προορισμό το Άουσβιτς- και η ευθύνη μας για τη μεταλαμπάδευση της Μνήμης είναι ιερή αποστολή», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΚΙΣΕ για την Ημέρα Μνήμης για τα θύματα του Ολοκαυτώματος.
«Θυμόμαστε», προσθέτει, «το Ολοκαύτωμα των 6 εκατομμυρίων Εβραίων της Ευρώπης -μεταξύ των οποίων 67.000 Έλληνες Εβραίοι- τιμούμε τη μνήμη τους, ερευνούμε και μαθαίνουμε για τις πιο σκοτεινές πτυχές της ιστορίας του, για τις δυνάμεις του μίσους και του φανατισμού που επέτρεψαν να συμβεί, για τον μοναδικό στην ιστορία βιομηχανικό τρόπο εφαρμογής του, για την αδιανόητη -κι όμως πραγματική- αδιαφορία όλου του “πολιτισμένου” κόσμου που απέστρεψε το βλέμμα όταν ορδές Εβραίων οδηγούνταν στα τρένα εκτοπισμού κι όταν εξοντώνονταν στα ναζιστικά κρεματόρια. Παράλληλα, μνημονεύουμε τις φωτεινές μορφές των ηρώων που αγωνίστηκαν ενάντια στον Ναζισμό, τις φωτεινές εξαιρέσεις των “Δικαίων των Εθνών” που με αυτοθυσία κι ανθρωπιά άνοιξαν το σπίτι τους και την αγκαλιά τους για να σώσουν, Εβραίους συμπολίτες. Το παράδειγμά τους διδάσκει και εμπνέει!».
«Θυμόμαστε το παρελθόν για να διασφαλίσουμε το μέλλον!», υπογραμμίζει στην ανακοίνωσή του το ΚΙΣΕ.
Η εκστρατεία Μνήμης του Ολοκαυτώματος #WE REMEMBER
Το #WE REMEMBER, που συνεχίζεται και φέτος, έχει ως στόχο να δηλωθεί δημόσια η αντίθεση στον αντισημιτισμό και σε κάθε μορφή μίσους και ρατσισμού και να προβληθούν η δημοκρατία, ο πλουραλισμός και ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Και για το 2023 πρωταγωνιστικό ρόλο στην εκστρατεία θα έχουν τα εθνικά Κοινοβούλια και Δήμοι ανά τον κόσμο, που θα φωταγωγήσουν εμβληματικά κτίρια με το λογότυπο της εκστρατείας και μήνυμα για το Ολοκαύτωμα. Η Ελλάδα θα συμμετάσχει και φέτος με τη φωταγώγηση του κτιρίου της Βουλής των Ελλήνων, καθώς και πολλών Δημαρχείων ανά την Ελλάδα, το βράδυ της 26ης προς την 27η Ιανουαρίου 2023.
Όλοι όσοι θέλουν να συμμετάσχουν στην εκστρατεία, καλούνται να αναρτήσουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στο hashtag #WeRemember, φωτογραφίες και υλικό για το Ολοκαύτωμα ή ν’ αναρτήσουν τη φωτογραφία τους κρατώντας ένα χαρτί με την επιγραφή #WeRemember.
Περισσότερες πληροφορίες για την εκστρατεία είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα του ΚΙΣΕ.