του Λουκά Λιγουριώτη
Στη Μόσχα προσκάλεσε στις 9 Μαΐου τον Πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρας ο Ρωσος Πρόεδρος κ. Βλαντιμίρ Πούτιν.
Αυτό ήταν το πρώτο συγκεκριμένο από την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν σήμερα οι δυο ηγέτες και αποτελεί σημαντική εξέλιξη παρόλο που η πρόσκληση έγινε προκειμένου ο κ. Τσίπρας να παραστεί στην εκδήλωση για τη νίκη των λαών ενάντια στο ναζισμό. Ηδη η ελληνική κυβέρνηση ανακοίνωσε δια του εκπροσώπου της ότι η πρόθεση του κ Τσίπρα είναι να ανταποκριθεί θετικά.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση αυτή ο Ρώσος Πρόεδρος συνεχάρη τον Πρωθυπουργό για την εκλογή της νέας κυβέρνησης. Παράλληλα, ο Ρώσος Πρόεδρος και ο Πρωθυπουργός τόνισαν την ανάγκη για ουσιαστική ενίσχυση της συνεργασίας Ελλάδας-Ρωσίας -δύο χώρες με βαθιές και ιστορικές σχέσεις- ιδίως στους τομείς της οικονομίας, της ενέργειας, του τουρισμού, του πολιτισμού και των μεταφορών.
Κατά τις ίδια ανακοίνωση του κ Σακελλαρίδη συζητήθηκαν, επίσης, οι διεθνείς και περιφερειακές εξελίξεις, ενώ τονίσθηκε η σημασία εξασφάλισης της ειρήνης και της σταθερότητας στην Ουκρανία, καθώς και στην ευρύτερη περιοχή.
Ο Πρόεδρος Πούτιν – κατέληξε- προσκάλεσε τον Πρωθυπουργό στη Μόσχα, στις 9 Μαΐου, προκειμένου να παραστεί στην εκδήλωση για τη νίκη των λαών ενάντια στο ναζισμό. Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε τη σημασία που αποδίδει στον αγώνα κατά του ναζισμού, εκφράζοντας την πρόθεση να ανταποκριθεί στην πρόσκληση.
Για αγωγούς South Stream και Turkish Stream
Ωστόσο πιο διαφωτιστική – σε ορισμένα σημεία – είναι η ανακοίνωση του βοηθού, επί Διεθνών Ζητημάτων, του Ρώσου Προέδρου, κ. Γιούρι Ουσακόφ.’ Και αυτό αφορά τους αγωγούς Φυσικού αερίου που έχει την σημασία της από γεωπολιτικής και οικονομικής πλευράς’: Η συζήτηση ήταν πολύ θερμή και εποικοδομητική. Ο κ. Πούτιν προσκάλεσε τον κ. Τσίπρα να επισκεφθεί τη Ρωσία σε οποιονδήποτε πρόσφορο χρόνο”, είπε ο κ. Ουσακόφ δίνοντας προφανώς ”περιθωριο” και για άλλη ημερομηνία πέραν της 9ης Μαΐου. Επίσης υπογράμμισε ότι ”επιβεβαιώθηκε η διάθεση για την πλέον δραστήρια ανάπτυξη των διμερών σχέσεων”.
Στην ανακοίνωση του Κρεμλίνου προστίθεται ότι Πούτιν και Τσίπρας συζήτησαν για την κατάσταση στην Ουκρανία και άλλα διεθνή προβλήματα, ”μεταξύ των οποίων οι αγωγοί South Stream και Turkish Stream”. Ειναι σαφές – όπως έγραψε ήδη το ΟNALERT ότι η αναφορά στην Ουκρανία περιλάμβανε και την εκτίμηση της Μόσχας από την ελληνική στάση στην ΕΕ για τις κυρώσεις εναντίον της.
Τα άλλα διμερή θέματα
Χωρίς να έχει δημοσιοποιηθεί κάτι είναι πολύ πιθανό να συζητήθηκε η πρόταση που υπάρχει στο τραπέζι για την οικονομική βοήθεια που προσφέρει η Μόσχα αν ζητηθεί από την Αθήνα.
Στα διμερή ενδιαφέροντα είναι και το θέμα της υποστήριξης των οπλικών συστημάτων όπως οι S-300 και τα TOR M1 καθώς η ροή τους από τη Ρωσία προς την Ελλάδα πάντα αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα.- ένα θέμα που συζήτησε ο κ Π. Καμμένος με τον Ρωσο πρέσβη Άλλωστε σύντομα και ο ΥΕΘΑ κ. Πάνος Καμμένος θα ταξιδέψει για την Μόσχα.Να σημειωθεί ότι ήδη και ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, κ Σεργκέι Λαβρόφ έχει προσκαλέσει στη Μόσχα τον ομόλογό του κ. Νίκο Κοτζιά.