Αποκαλυπτικός σχετικα με τις προθέσεις του σε δύο μείζονα θέματα που θα επηρεάσουν τις σχέσεις των κομμάτων και τις πολιτικές εξελίξεις ήταν ο πρωθυπουργός στη συνέντευξη του στο «Βήμα».

Ανοίγοντας τα χαρτιά του για τον εκλογικό νόμο ο κ. Μητσοτάκης είπε πως θα καταθέσει – εντός Ιανουαρίου μάλιστα – στη Βουλή τον νεο εκλογικό νόμο επαναφέροντας το μπόνους στο πρώτο κόμμα. Διευκρίνησε δε ότι αυτό θα δίδεται κλιμακωτά. Οπως είπε, «δεν γίνεται αν το πρώτο κόμμα παίρνει 18% να έχει το ίδιο μπόνους με αυτό που θα λάμβανε αν έπαιρνε 38%».

Το ποσοστό της αυτοδυναμίας

Προσδιόρισε μάλιστα και το όριο που θα δίνει τη δυνατότητα στο νικητή των εκλογών να σχηματίζει αυτοδύναμη κυβέρνηση «με ποσοστά αντίστοιχα αυτών. Της ΝΔ στις εκλογές του 2019». Να θυμίσουμε εδώ ότι η ΝΔ έλαβε 39,85% τον Ιούλιο.

Ταυτόχρονα, ο πρωθυπουργός απευθυνομενος στον Αλέξη Τσίπρα είπε χαρακτηριστικά: «υπό κανονικές συνθήκες ο ΣΥΡΙΖΑ που ισχυρίζεται ότι είναι κόμμα εξουσίας θα έπρεπε να αναθεωρήσει τα περί απλής αναλογικής».

Έριξε το γάντι

Και συνέχισε ρίχνοντας το γάντι στον κ. Τσιπρα «αν πιστεύει ότι μπορεί να είναι πρώτο κόμμα στις επόμενες εκλογές, δεν έχει λόγο να μην ψηφίσει αυτόν τον εκλογικό νόμο». Και στο σημείο αυτό επανέλαβε κάτι που έχει τονίσει επανειλημμένα «εάν ο εκλογικός νόμος δεν ψηφιστεί με 200 ψήφους, τότε οι επόμενες εκλογές, οι οποίες θα γίνουν το 2023, πολύ πιθανόν να είναι διπλές».

Καθαρό τοπίο

Εδώ λοιπόν ο πρωθυπουργός ξεκαθαρίζει: πρώτον, ότι οι εκλογές θα γίνουν το 2023, δηλαδή στο τελος της τετραετίας, διαψευδοντας τα σενάρια που ήθελαν να προκηρύσσει πρόωρες εκλογές σε αυτή τη φάση για να «κάψει» τον ισχύοντα νόμο της Απλής Αναλογικής.

Δεύτερον, εκτιμά πως με το ισχύον σύστημα δεν είναι καθόλου εύκολο να σχηματιστεί κυβέρνηση .

Τρίτον, ότι ο ίδιος είναι αποφασισμένος να μην μπει σε συζητήσεις σχηματισμού μη σταθερής κυβέρνησης και άρα θεωρεί ότι οι επόμενες εκλογές θα είναι διπλές. Δηλαδή, η πρώτη αναμέτρηση θα γίνει με την Απλή Αναλογική και η αμέσως επομενη με το εκλογικό σύστημα που θα ψηφίσει η Βουλή, μετά την πρόταση της ΝΔ που θα κατατεθεί τον Ιανουάριο.

Βαθιά προσωπική απόφαση

Δεν περίμενε φυσικά κανενας να αποκαλύψει ο Κυριάκος Μητσοτάκης το όνομα που θα προτείνει για το ανώτατο πολιτειακό αξίωμα. Δεν είπε ούτε εάν είναι ανδρας η’ γυναίκα. Έθεσε ωστόσο ένα πλαίσιο. «Πρέπει να συμβολίζει την ενότητα του Έθνους», τόνισε. Και συνέχισε θέτοντας τον στόχο «θα ήταν σημαντικό να μην εκλεγεί μόνο από την παράταξη που θα τον προτείνει και έχει την πλειοψηφία στη Βουλη σήμερα. Άρα είναι σημαντικό να μπορεί να συγκεράσει πολιτικές δυνάμεις εντός του Κοινοβουλίου». Στο σημείο αυτό ο πρωθυπουργός έκανε μια αναφορά σε ιδιαίτερη σημασία, δείχνοντας τον τρόπο που βλέπει το θέμα της επιλογής ΠτΔ, αναγνωρίζοντας την ευθύνη του. «Η ευθύνη είναι δικη μου, είναι μια βαθιά προσωπική απόφαση».

Ο κ. Μητσοτάκης δείχνει να προσανατολίζεται στην επιλογή προσώπου που θα είναι ευρύτερης αποδοχής και έτσι μπορεί να εξηγηθεί η δήλωση του «η εισήγηση μου θα είναι τέτοια που θα πρέπει τα αλλα κόμματα να κληθούν να αιτιολογήσουν γιατί δεν θα την ψηφίσουν». Παράλληλα, ο πρωθυπουργός δείχνει ότι δεν θα μπει σε καμία διαδικασία παζαριού και διαπραγμάτευσης για τον ΠτΔ. Φαινεται πως θα ανακοινώσει το όνομα του προσώπου που επέλεξε και θα προχωρήσει πετώντας το μπαλάκι σε οποια κόμματα πουν “Οχι”.