Αιγαίο: ΤΟ ΑΙΓΑΙΟ ΩΣ ΠΕΛΑΓΟΣ ΠΟΥ ΓΕΦΥΡΩΝΕΙ ΤΗΝ ΝΗΣΙΩΤΙΚΗ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΚΑΙ ΩΣ ΠΟΛΥΧΙΛΙΕΤΗΣ ΚΟΙΤΙΔΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ
Γράφει ο ΣΤΕΛΙΟΣ ΦΕΝΕΚΟΣ – Πρόεδρος Κοινωνίας Αξιών Υποναύαρχος ε.α
“Το Αιγαίο δεν είναι Ελληνική Λίμνη”:
Μία φράση που ακούστηκε πρόσφατα από την πρώην Υπουργό Εξωτερικών, Άμυνας, πρώην αρχηγό του ΠΑΣΟΚ και πρώην αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης Σαμαρά.
Και προς επίρρωση της φράσης του αυτής επικαλείται τον Κωνσταντίνο Καραμανλή τον πρεσβύτερο που διατυπώθηκε προς τον Μπουλέντ Ετσεβίτ κατά τη συνάντηση των δυο τότε πρωθυπουργών στο Μοντραί στις 10-11 Μαρτίου 1978.
Και συνεχίζει ο κος Βενιζέλος “ότι κάποιοι λοιπόν δήθεν υπερπατριώτες, ίσως και κάποιοι απλώς άσχετοι, φέρονται να εξεπλάγησαν από τη δήλωση ότι το Αιγαίο δεν είναι ελληνική λίμνη.
Ένα βασικό χαρακτηριστικό των επαγγελματιών του εθνικολαϊκιστικού «υπερπατριωτισμού» είναι το ανιστόρητο, η απουσία πραγματικής ιστορικής συνείδησης, πολύ συχνά μάλιστα και γνώσης των ιστορικών γεγονότων.”
Τα γεγονότα είναι έτσι, όμως η φράση αυτή ελέχθη με διαφορετικές συνθήκες και σε διαφορετικό χρόνο, με διαφορετικές μάλιστα προβλέψεις στο Διεθνές Δίκαιο που το επικαλείται σήμερα ετεροχρονισμένα ο κος Βενιζέλος.
Κατ αρχάς, όντως το Αιγαίο δεν είναι λίμνη αλλά πέλαγος, το καθεστώς του οποίου καθορίζεται από το Διεθνές Δίκαιο στη Θάλασσα αλλά και από Διεθνείς Συνθήκες.
Δεν θα μπορούσε σε καμία περίπτωση να θεωρηθεί ως Ελληνική λίμνη, αφού ακόμη και αν εξαντλούσαμε τα όρια των 12 νμλ, πάλι θα υπήρχε πρόσβαση σε αυτό, στα διεθνή του ύδατα, από την Τουρκία.
Τα θαλάσσια όρια της Τουρκίας όπως καθορίστηκαν από την συνθήκη της Λωζάνης εκτείνονται μέχρι 3 στατικά μίλια από τις ακτές της.
Λέει η Συνθήκη της Λωζάνης:
” Εκτός αντιθέτων διατάξεων της παρούσης Συνθήκης, τα θαλάσσια όρια περιλαμβάνουσι τας νήσους και νησίδια τας κειμένας εις απόστασιν μικροτέραν των τριών μιλλίων από της ακτής.”
Σημειωτέον μιλάμε για στατικά μίλια και όχι για ναυτικά μίλια, δεδομένου ότι το ναυτικό μίλι καθορίστηκε πολύ αργότερα ως τέτοιο. Συγκεκριμένα το στατικό μίλι έχει μήκος 1609 μέτρα ακριβώς, ενώ το ναυτικό μίλι 1852 μέτρα..
Επίσης όταν το είπε ο Καραμανλής αυτό, αφενός δεν είχε υπογραφεί καν η Συνθήκη του Μοντέγκο Μπέι, για το Δίκαιο της Θάλασσας (που υπογράφηκε το 82 και τέθηκε σε ισχύ το 95), που καθιστούσε αναγκαστικό κανόνα τα 12 νμλ χωρικής θάλασσας, για νησιά με δυνατότητα συντήρησης οικονομικής ζωής.
Συνεπώς το να επαναλαμβάνουμε σήμερα μία φράση ετεροχρονισμένα, χωρίς να λαμβάνουμε υπ’ όψη τις συνθήκες αλλά και τους κανόνες δικαίου που ισχύουν σήμερα, ούτε τις σημερινές εξελίξεις, ενώ η Τουρκία έχει διευρύνει σημαντικά τις διεκδικήσεις της πέραν των συνθηκών και των προβλέψεων του Δικαίου είναι απλά αυτοτραυματισμός.
Άλλο η θετική θέση ότι η τα δικαιώματα πρόσβασης της Τουρκίας στα διεθνή ύδατα του Αιγαίου καθορίζονται με σαφήνεια από το Διεθνές Δίκαιο και τις συνθήκες και άλλο η αρνητική διατύπωση ότι το Αιγαίο δεν είναι Ελληνική λίμνη.
Εξηγήσαμε τα περί λίμνης με ακρίβεια, όμως ο κος Βενιζέλος θα πρέπει να λάβει υπ’ όψη του ότι το Αιγαίο είναι η κοιτίδα του Ελληνικού πολιτισμού, ότι σε αυτό οφείλουμε σήμερα εν πολλοίς την ανεξαρτησία μας με τους αγώνες τις ναυμαχίες των νησιωτών μας και του Ναυτικού μας, ότι εξακολουθεί να ενοποιεί ζωτικό Ελληνικό χώρο ως γέφυρα μεταξύ των νησιών και ότι και σήμερα αποτελεί το σημαντικότερο πόρο της Οικονομίας μας.
Συνεπώς όλοι όσοι εξεπλάγησαν με την ρήση του κου Βενιζέλου, ούτε άσχετοι είναι ούτε δήθεν υπερπατριώτες, ούτε εθνικολαϊκιστές και ανιστόρητοι κε Βενιζέλε.
Απλά είναι πιο προσεκτικοί στο τι λένε, πιο τεκμηριωμένοι στο πως αξιολογούν τις νέες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί από την αναθεωρητική πολιτική της Τουρκίας, με τον επιθετικό τρόπο που επιδιώκει να ακυρώσει τις Διεθνείς Συνθήκες καθορισμού της Τουρκικής και Ελληνικής επικράτειας, διαστρεβλώνοντας παραδόπιστα τις προβλέψεις του Διεθνούς Δικαίου και των αναγκαστικών κανόνων του.
militaire.gr