Στις 13 Φεβρουαρίου στις Βρυξέλλες θα γίνει η συνάντηση του ΥΕΘΑ Βαγγέλη Αποστολάκη με τον Τούρκο ομόλογό του Χουλουσί Ακάρ.
Γι΄ αυτή τη συνάντηση από χθες έχουν αρχίσει να προκαλούνται μεγάλες προσδοκίες. Δημοσιεύματα που προέρχονται από κυβερνητικές πηγές έχουν δημιουργήσει ένα κλίμα αισιοδοξίας για τα αποτελέσματα αυτής της συνάντησης. Καλό είναι να προσγειωθούμε στην πραγματικότητα, γράφει το militaire.gr.
Οι μεγάλες προσδοκίες αιτιολογούνται με το επιχείρημα της καλής προσωπικής σχέσης που είχαν Αποστολάκης και Ακάρ από την περίοδο που ήταν Αρχηγοί. Υπήρχε πράγματι η άνεση της άμεσης επικοινωνίας του Ναυάρχου με τον Στρατηγό. Αλλά αυτό δεν εξασφάλιζε το θετικό αποτέλεσμα σε περίπτωση κρίσης. Αυτό φάνηκε την ημέρα της σύλληψης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στον Έβρο. Ο Αποστολάκης είχε επικοινωνήσει πολύ γρήγορα με τον Ακάρ, ο οποίος τον είχε διαβεβαιώσει ότι το ζήτημα θα τακτοποιηθεί πολύ γρήγορα.Όπως γινόταν συνήθως. Μετά από λίγες ώρες ο Ακάρ ανακοίνωσε “παγωμένος” στον Ναύαρχο ότι το θέμα “το χειρίζεται η στρατοχωροφυλακή” και δήλωσε αδυναμία παρέμβασης. Αστεία η δικαιολογία που απλά απέδειξε ότι στην Τουρκία κουμάντο κάνει ο Ερντογάν και αυτός αποφασίζει για όλα. Μπορεί ο Ακάρ να έγινε υπουργός Άμυνας αλλά το ποιος χαράσσει την πολιτική και ποιος παίρνει τις αποφάσεις δεν έχει αλλάξει.
Συνεπώς οι δύο υπουργοί θα κάνουν μία συζήτηση το αποτέλεσμα της οποίας δεν είναι εξασφαλισμένο.Θα είναι επιτυχία αν έστω υπάρξει μια συμφωνία επανεκκίνησης των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης από την πλευρά της Τουρκίας. Η Άγκυρα αγνοεί συστηματικά τα ΜΟΕ που είχαν συμφωνηθεί στο παρελθόν. Μια ακόμη πιο αισιόδοξη πρόβλεψη είναι να υπάρξει μια “αποκλιμάκωση” των προκλήσεων σ΄ ότι αφορά τον αριθμό τους. Αποκλείεται όμως να κρατήσει σε βάθος χρόνου η απόλυτη ηρεμία που επικράτησε στο Αιγαίο το τελευταίο 48ωρο.
Αίτημα για συνάντηση από την υπουργό Άμυνας της ΠΓΔΜ
Το ραντεβού με τον Ακάρ δεν θα ΄ναι η μοναδική σημαντική συνάντηση που θα ΄χει ο ΥΕΘΑ στις Βρυξέλλες. Σύμφωνα με πληροφορίες του Militaire.gr υπάρχει αίτημα από την υπουργό Άμυνας της ΠΓΔΜ, Ραντμίλα Σεκερίνσκα για να συναντηθούν. Οι πληροφορίες λένε ότι ο κ.Αποστολάκης θα τη συναντήσει. Η γειτονική χώρα μπαίνει στο ΝΑΤΟ και είναι βέβαιο ότι θα χρειαστεί βοήθεια και καθοδήγηση. Η Τουρκία είναι βέβαιο ότι θα σπεύσει να τη βοηθήσει και καλό θα είναι να μην το επιτρέψουμε. Ο ΥΕΘΑ έχει την πρόθεση να αναλάβει η Ελλάδα πρωταγωνιστικό ρόλο τόσο στην εκπαίδευση του προσωπικού των ΕΔ της ΠΓΔΜ, αλλά και του εξοπλισμού τους. Η Ελλάδα έτσι κι αλλιώς έχει παραχωρήσει στα Σκόπια εδώ και χρόνια δύο ελικόπτερα και τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού. Η ΠΓΔΜ θα χρειαστεί πολλά περισσότερα και η Ελλάδα πρέπει να έχει τον πρώτο λόγο στην υποχρεωτική αναδιοργάνωση των ΕΔ της στα πρότυπα του ΝΑΤΟ.