Οι αποκαλύψεις του Σταύρου Κοντονή σχετικά με τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ έναντι της Χρυσής Αυγής σήκωσαν το χαλί κάτω από το οποίο ο Αλέξης Τσίπρας κρύβει τα προβλήματα και την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο κόμμα του μετά τις τρεις συνεχόμενες εκλογικές ήττες του 2019. Η εσωστρέφεια και οι έριδες επανέρχονται στο προσκήνιο την ώρα που στην ηγετική ομάδα επικρατεί πανικός, με εμφανή την αδυναμία να διαχειριστεί την νέα εσωκομματική κρίση.
Οι φωνές για την έλλειψη προγραμματικού λόγου και προτάσεων πληθαίνουν με τον Αλέξη Τσίπρα να επιχειρεί να «μαζέψει» την υπόθεση με την Χρυσή Αυγή και να αποδώσει στη Ν.Δ. σχέσεις συνεργασίας. Μόνο που στην περίπτωση αυτή ένα εκ των κορυφαίων στελεχών του, πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, άνοιξε τον ασκό του Αιόλου δείχνοντας με το δάχτυλο την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, δηλώσεις που έρχονται να προστεθούν σε αναφορές για επιχείρηση «ξεπλύματος» της νεοναζιστικής οργάνωσης που είχαν γίνει από την ίδια την νεολαία του κόμματος.
Το βίντεο που ανάρτησε στην ιστοσελίδα του ο Αλέξης Τσίπρας επιβεβαιώνει τον πανικό που επικρατεί στο κόμμα. Οπως και το γεγονός πως προχώρησε σε μια «μη διαγραφή – διαγραφή» του Σταύρου Κοντονή κατηγορώντας τον μάλιστα και για «εχθρικότητα απέναντι στην αριστερά και τον ΣΥΡΙΖΑ». Φράση που θυμίζει τις κατηγορίες για «εχθρούς του κόμματος» που επικαλούνταν στην σταλινική περίοδο της σοβιετικής ένωσης.
Οι σχέσεις Τσίπρα Κοντονή ουδόλως απασχολούν τους πολίτες. Ο πρώην υπουργός έθεσε ένα θέμα σχετικά με τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα, ο οποίος ψηφίστηκε άρον-άρον δύο ημέρες πριν κλείσει η Βουλή για τις εκλογές. Και μπορεί η προσοχή να επικεντρώθηκε στην δίκη της Χρυσής Αυγής εν τούτοις αφορούσε και άλλες περιπτώσεις, όπως οι εξελίξεις στην σκευωρία της Novartis αλλά και στις τραγωδίες της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι και των πλημμυρών στην Μάνδρα.
Η σφοδρή αντίδραση, πέραν των δικαιολογιών ότι έπληξε επικοινωνιακά τον ΣΥΡΊΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα προσωπικά, δείχνει πως άγγιξε ευαίσθητες χορδές στην Κουμουνδούρου. Είναι ενδεικτικό άλλωστε ότι, όπως και στην περίπτωση που ο Ευκλείδης Τσκαλώτος αμφισβήτησε την πολιτική των ύβρεων, παρενέβη η αδελφή του πρώην πρωθυπουργού, Ζανέτ Τσίπρα για να στείλει μήνυμα πως υπάρχουν και όρια.
Ως μέλος άλλωστε της ομάδας των Προεδρικών έχει αναλάβει ρόλο υποστήριξης διαπιστώνοντας και αυτή πως οι φυλές του ΣΥΡΙΖΑ είναι έτοιμες να ανοίξουν και πάλι τον χορό των εσωτερικών συγκρούσεων στο πλαίσιο της εσωστρέφειας που και ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης κατήγγειλε όταν αποφάσισε να παραιτηθεί από τα όργανα του κόμματος πριν τον «διαγράψουν» για τις δηλώσεις του.
Εσωστρέφεια που ο Αλέξης Τσίπρας και η ηγετική του ομάδα θέλουν να αντιμετωπίσουν διά της επιβολής σιωπητηρίου στα στελέχη αδυνατώντας να αρθρώσουν αντιπολιτευτικό λόγο που να μην περιλαμβάνει υψηλούς τόνους αλλά και ύβρεις και κυρίως να θέσουν ένα προγραμματικό σχέδιο μέσου του οποίου θα απευθυνθούν εκ νέου στους πολίτες.
Η παρέμβαση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιου Κούλογλου, ο οποίος τον Σεπτέμβριο κατηγόρησε την Κουμουνδούρου πως έκοψε το site του από την συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη εξ αιτίας της κριτικής που ασκεί, είναι χαρακτηριστική. Και αυτό διότι κάνει λόγο ακριβώς για κλίμα εσωστρέφειας και απουσία προγράμματος και προτάσεων.
Δεν είναι ο μόνος. Όλο και περισσότερα στελέχη ζητούν να καταρτιστεί ένα πρόγραμμα κρίνοντας πως δεν μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να αντιπολιτεύεται καταγγέλλοντας την κυβέρνηση ως ανίκανη και να αναμένει την πανδημία και την επερχόμενη ύφεση να λειτουργήσουν ως το κύμα που θα τον επαναφέρει στην εξουσία.
Παραπέμπουν δε στις δημοσκοπήσεις από τις οποίες προκύπτει ότι το «σκληρό ροκ» δεν βρίσκει ανταπόκριση και οι πολίτες, παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, γυρίζουν την πλάτη στον λαϊκισμό και τον νέο διχασμό
Γνωρίζουν άλλωστε πως ο λαϊκισμός ήταν αυτός που έφερε και την Χρυσή Αυγή στο προσκήνιο καθιστώντας το ένα από τα δύο άκρα που επένδυσαν στον διχαστικό λόγο και το μίσος των ετών της περιόδους «μνημόνιο αντιμνημόνιο». Σε κάθε περίπτωση πάντως οι φυλές του ΣΥΡΙΖΑ ξαναπιάνουν δουλειά και ετοιμάζονται για την επόμενη περίοδο που αναμένεται εξίσου δύσκολη για την «κυβερνώσα αριστερά»
«Δεν αρέσουμε, δεν εμπνέουμε, δεν φταίνε οι δημοσκόποι, ούτε τα ΜΜΕ» λέει ο Κούλογλου
Σε άρθρο στην ιστοσελίδα tvxsr, με τίτλο «Πώς τα καταφέραμε σύντροφοι;» ο κ. Κούλογλου υποστηρίζει ότι το πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ δεν οφείλεται ούτε στους δημοσκόπους, ούτε και στα ΜΜΕ αλλά στο γεγονός ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν έχει καταφέρει να διαμορφώσει μια νέα φυσιογνωμία και ένα πρόγραμμα που να μπορεί να εμπνεύσει τους πολίτες.
Παράλληλα, σημειώνει ότι είναι ευθύνη της ηγεσίας να κάνει τις απαραίτητες κινήσεις έτσι ώστε να επιτευχθεί μία «συντεταγμένη πορεία προς τα μπρος» και υπογραμμίζει ότι συχνά αβάσιμες καχυποψίες τρέφουν αντιπαλότητες και τον φαύλο κύκλο της εσωστρέφειας.
Προσφάτως, ο Στέλιος Κούλογλου είχε δημοσίως καταγγείλει ότι το tvxs.gr «κόπηκε» από τις ερωτήσεις στη συνέντευξη Τύπου του Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ λόγω άρθρου του που είχε επικρίνει τις αλλαγές στην ηγετική ομάδα του κόμματος.
Υπενθυμίζεται ότι τον Ιούνιο ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ είχε απειλήσει με παραίτηση από τη θέση του ευρωβουλευτή του κόμματος, λόγω της υπόθεσης Παπαδημούλη, όταν αποκαλύφθηκε ότι αγόραζε σωρηδόν διαμερίσματα στο κέντρο της Αθήνας για να νοικιάζει σε μετανάστες, αλλά τελικά, μετά από συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα, στην Αίγινα, μεταπείστηκε παραμένοντας στη θέση του.
Αναλυτικά, το άρθρο του κ. Κούλογλου:
«Η ερώτηση μου τέθηκε χθες βράδυ σε τηλεοπτικό πάνελ: πώς τα κατάφερε ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι σε άμυνα σε ένα θέμα «δικό του», όπως της Χρυσής Αυγής; Ευτυχώς το ερώτημα ήταν ρητορικό και δεν απάντησα, αλλά έτσι και αλλιώς δεν είχα έτοιμη απάντηση.
Γιατί πράγματι, πως είναι δυνατόν να δεχόμαστε ερωτήσεις για το αν επιδιώξαμε να «πέσουν στα μαλακά» οι φασίστες, οι ορκισμένοι εχθροί μας; Nα βρεθούμε σε άμυνα και να μας επιτίθεται η παράταξη του Μπαλτάκου και του Βορίδη, του Μπογδάνου και της «σοβαρής(sic) Χρυσής Αυγής» Παπαδημητρίου, του «είμαστε συγγενικό κόμμα με τη Χρυσή Αυγή» Ψωμιάδη, του συνεργαζόμενου και σήμερα με τους Χρυσαυγίτες περιφερειάχη Πατούλη, του «καλύτερα ο γιος μου στη Χρυσή Αυγή παρά στην ΚΝΕ ή τον ΣΥΡΙΖΑ» αντιπροέδρου Γεωργιάδη και τόσων άλλων πατριδοκάπηλων Μακεδονομάχων που αγκαλιάζονταν στα συλλαλητήρια με τους Χρυσαυγίτες, εναντίον της προδοτικής, πριν γίνει ιστορική, συμφωνίας των Πρεσπών;
Πως είναι δυνατόν, μετά την απόφαση του δικαστηρίου για τους εγκληματίες, αντί να οργανώνουμε τριήμερο αντιφασιστικό- δημοκρατικό πάρτι, να χάνουμε εντός έδρας από τον Αθλητικό Όμιλο Ψυχικού-Κολοπετινίτσας, που εκτίμησε την κυρία Φύσσα επειδή ήταν πάντα καλοχτενισμένη, παρότι χαμηλής καταγωγής και κατοικούσε στο Πέραμα; (στο Κερατσίνι, όπου έγινε άλλωστε το έγκλημα, κατοικεί η μάνα-ηρωίδα, αλλά για αυτούς όλα ίδια μοιάζουν σε περίμετρο 5 χιλιομέτρων από το Κολωνάκι).
Θα μου πείτε πάντα υπάρχουν οι βαλτοί ή οι χρήσιμοι ηλίθιοι ή και τα δύο μαζί, πρόθυμοι να αλλάξουν την ατζέντα την κατάλληλη στιγμή. Γιατί δεν μίλησε ο κ. Κοντονής την ώρα που έπρεπε, τη στιγμή που η νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ εξέφραζε ευθαρσώς δικαιολογημένες απορίες για τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα από την τότε κυβέρνηση, αλλά πετάχτηκε όταν οι δολοφόνοι της ΧΑ είχαν ήδη καταδικαστεί για εγκληματική οργάνωση; Γιατί τουλάχιστον δεν περίμενε τις ποινές, να τις σχολιάσει, αν δεν του φαίνονταν ικανοποιητικές;
Θα μου πείτε, επίσης, ότι είναι εχθρικά τα περισσότερα ΜΜΕ και έτοιμα να εκμεταλλευτούν το παραμικρό λάθος μας ή την κάθε παραφωνία. Αλλά φτάνουν για δικαιολογία όλα αυτά, όταν έχεις να αντιμετωπίσεις την πιο ανίκανη κυβέρνηση των τελευταίων δεκαετιών, που για μήνες δεν μπορεί να λύσει ούτε το πρόβλημα με τις μάσκες στα σχολεία;
Πρέπει επιτέλους να γίνει κατανοητό ότι το πρόβλημα δεν οφείλεται ούτε στους δημοσκόπους ούτε στα -ναι, συχνά απαράδεκτα- ΜΜΕ. Παρά το 31,5% τον Ιούλιο του 2019, ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία δεν έχει διαμορφώσει μια νέα φυσιογνωμία και ένα πρόγραμμα που να εμπνεύσει τους πολίτες που γυρίζουν σταδιακά την πλάτη τους στην κυβέρνηση- γιατί αυτό δείχνουν όλες οι ποιοτικές μετρήσεις που έχουν σχεδόν πανικοβάλει το Μαξίμου για την επερχόμενη καταιγίδα-αλλά αντί να στραφούν προς τον ΣΥΡΙΖΑ γυρνούν στον καναπέ τους.
Θύμα και της πανδημίας, που ανέβαλε -δικαιολογημένα- το Συνέδριο, αλλά το οποίο τώρα -αδικαιολόγητα- παραπέμπεται για το τέλος(;) της υγειονομικής κρίσης, ο ΣΥΡΙΖΑ βυθίζεται σε μια αυξανόμενη εσωστρέφεια, χωρίς σαφή προσανατολισμό και συσπείρωση, τέτοιων που θα εμπόδιζαν την εμφάνιση ή θα περιόριζαν την εμβέλεια των όποιων παρατράγουδων αλά Κοντονή.
Είναι η ηγεσία του κόμματος που πρέπει να κάνει τις απαραίτητες κινήσεις για μια συντεταγμένη πορεία προς τα μπρος. Και ενωτική, καθώς συχνά αβάσιμες καχυποψίες τρέφουν αντιπαλότητες και τον φαύλο κύκλο της εσωστρέφειας.
Για να μην ξανακάνουν πάρτι οι ανικανο-διεφθαρμένοι σε βάρος μας, ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να προχωρήσει στο Συνέδριο του, διαδικτυακό λόγω πανδημίας, δίνοντας προγραμματικές απαντήσεις για το μέλλον, μέσα φυσικά και από την αξιοποίηση της πείρας του παρελθόντος. Πρέπει να αναλύσει που χάθηκε το παιχνίδι με τη διαχείριση της εξουσίας, την έλλειψη προγράμματος καθώς και τα λάθη που συνέβαλαν στη δημιουργία του αντι-ΣΥΡΙΖΑ ρεύματος αλλά και στον αργοπορημένο εντοπισμό του.
Γιατί ασφαλώς εκκρεμεί μια εξήγηση για το πως χάθηκε η μάχη με αυτή την κομπανία των πολιτικών απατεώνων με έναν ανεπαρκή επικεφαλής- και μάλιστα με αυτή τη διαφορά. Και μόνο αν καταλάβουμε τις αιτίες και τα λάθη, θα μπορέσουμε να το ξεπεράσουμε συλλογικά. Και ατομικά».
Ο Καρανίκας απειλεί με διαγραφές όσους αμφισβητούν τον Τσίπρα
Δεν έχει τέλος ο «εσωτερικός πόλεμος» στον ΣΥΡΙΖΑ, μετά τις αποκαλύψεις Κοντονή ότι ως κυβέρνηση άλλαξε τον ποινικό κώδικα για να πέσει στα μαλακά η Χρυσή Αυγή.
Η αντίδρασή του είχε ως αποτέλεσμα να διαγραφεί από το κόμμα, ενώ τα προειδοποιητικά μηνύματα από την Κουμουνδούρου ότι δεν θα ανεχθεί ξανά αμφισβήτηση του Αλέξη Τσίπρα δεν άργησαν να έρθουν.
Ακόμη και ο πρώην σύμβουλος του Αλέξη Τσίπρα, Νίκος Καρανίκας έκανε το δικό του σχόλιο στο Twitter τονίζοντας πως οι διαγραφές για τις απόψεις είναι δημοκρατική διαδικασία.
«Όποια και όποιος υπονομεύει και συκοφαντεί το κόμμα και τον πρόεδρο που μας εκπροσωπεί, θέτει τον εαυτό της/του εκτός κόμματος. Το αυτονόητο για ένα δημοκρατικό κόμμα που θέλει να είναι αριστερό και όχι φιλελεύθερο μαγαζί αριβισμού».