Στα τέλη Νοεμβρίου 2015, στον απόηχο των πολύνεκρων τρομοκρατικών επιθέσεων στο Παρίσι από υποστηρικτές του Ισλαμικού Κράτους (Ι.Κ.),η κυβέρνηση των ΗΠΑ ανακοίνωσε αλλαγές στο πρόγραμμα Visa Waiver, το οποίο επέτρεπε στους πολίτες 38 χωρών –μεταξύ αυτών και η Ελλάδα– να ταξιδεύουν χωρίς visa στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Το σχετικό έγγραφο – ανακοίνωση που αναρτήθηκε την 30η Νοεμβρίου στην ιστοσελίδα του Λευκού Οίκου ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι «εξαιτίας των τρομοκρατικών επιθέσεων στο Παρίσι και της διαρκούς απειλής που συνιστά το φαινόμενο των “ξένων μαχητών”, οι ΗΠΑ ενισχύουν άμεσα το πρόγραμμα Visa Waiver και ενδυναμώνουν τη συνεργασία τους με τις χώρες που μετέχουν σ’ αυτό».
Στα έκτακτα μέτρα που ανακοινώθηκαν τότε ήταν η συγκρότηση ειδικών ομάδων δράσης (surge teams), στις οποίες θα μετείχαν εκπρόσωποι του αμερικανικού υπουργείου Εσωτερικών, του FBI και της CIA.
Αποστολή τους θα ήταν να επισκεφθούν «σύμμαχες» χώρες και να συνεργαστούν μαζί τους για την ενίσχυση της ασφάλειας των συνόρων και την καλύτερη αξιοποίηση των πληροφοριών για τις μετακινήσεις μαχητών της τζιχάντ.
Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν στους «Τimes» της Νέας Υόρκης και επιβεβαίωσαν, μιλώντας στην «Καθημερινή» ξένοι διπλωμάτες και Έλληνες αξιωματούχοι, μια από τις ομάδες «ειδικών» επισκέφθηκε την Αθήνα το διήμερο 25 και 26 Φεβρουαρίου και πραγματοποίησε συναντήσεις με στελέχη του υπουργείου Εσωτερικών και Δημόσιας Τάξης, καθώς και την ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας.
Σε κλίμα «μυστικότητας»
Στην αμερικανική Task Force συμμετείχαν δέκα περίπου «ειδικοί» και οι συναντήσεις έγιναν μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας σε κτίριο του υπουργείου Εσωτερικών στο κέντρο της Αθήνας και την αίθουσα «Παύλος Μπακογιάννης» στον 7ο όροφο του μεγάρου της Λεωφόρου Κατεχάκη.
Η ίδια ομάδα εκπροσώπων του FBI, της CIA και του Department of Homeland Security είχε συναντηθεί το διήμερο 23 και 24 Φεβρουαρίου με Βέλγους ομολόγους τους στην πρεσβεία των ΗΠΑ στις Βρυξέλλες, δίχως πάντως οι διμερείς συζητήσεις στη βελγική πρωτεύουσα να αποτρέψουν τη διπλή βομβιστική επίθεση τζιχαντιστών στο αεροδρόμιο και το μετρό της πόλης, έναν μήνα αργότερα.
Έλληνας αξιωματικός με γνώση του θέματος σχολίασε, μιλώντας στην «Καθημερινή», ότι το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. είχε αρχίσει να προετοιμάζεται για την επίσκεψη των Αμερικανών πρακτόρων αρκετό καιρό πριν από την άφιξή τους στη χώρα.
Αποκάλυψε ακόμα ότι η συνάντηση ήρθε σε γνώση των μυστικών υπηρεσιών του Ισραήλ, στελέχη των οποίων ζήτησαν να ενημερωθούν για το αντικείμενο των διμερών επαφών, στις οποίες δεν είχαν προσκληθεί να συμμετάσχουν. Οι συζητήσεις – συναντήσεις έγιναν σε επίπεδο αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. και όπως διευκρινίστηκε στην «Κ» δεν συμμετείχαν σε αυτές αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας.
Έμπειρο στέλεχος του υπουργείου Δημόσιας Τάξης αποκάλυψε ότι οι Αμερικανοί αξιωματούχοι έθεσαν θέμα στενότερης συνεργασίας σε θέματα ανταλλαγής πληροφοριών και ζήτησαν την επικαιροποίηση του διακανονισμού Ελλάδας – ΗΠΑ, ο οποίος έχει επικυρωθεί από τη Βουλή ήδη από τον Σεπτέμβριο του 2009 και προέβλεπε τη συνεργασία σε θέματα καταπολέμησης τρομοκρατίας και οργανωμένου εγκλήματος.
Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά την ψήφιση από τη Βουλή του νομοσχεδίου για την κύρωση του διακανονισμού, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και συγκεκριμένα ο τότε αρμόδιος τομεάρχης Ασφαλείας, Ν. Τσούκαλης, είχε υποστηρίξει ότι «η χώρα μας συμπεριφέρεται σαν τρίτης ταχύτητας χώρα», καθώς και ότι «τέτοιες συμφωνίες δεν κύρωσε καμία άλλη ευρωπαϊκή χώρα».