Του το λένε όλο και πιο καθαρά απ’ έξω:
–“Είσαι τελειωμένος!
Του Θανάση Κ.
Και επιμένω στα μηνύματα που στέλνουν οι “απ’ έξω” στον Τσίπρα,
γιατί το βασικό του “στήριγμα” πια ήταν οι έξω.
Μέσα, εδώ και πολύ καιρό, έχει χάσει κάθε σοβαρό “έρεισμα”…
Είναι λοιπόν, οι πιο πρόσφατες δηλώσεις ξένων – κυρίως Ευρωπαίων – αξιωματούχων, (Μοσκοβισί, Ρέγκλινγκ, Γιένσεν), είναι ανταποκρίσεις ξένων πρακτορείων (Bloobmerg, Reuters), είναι η έκθεση του ΔΝΤ για το Ελληνικό χρέος και, βέβαια, αρθρογραφία ξένων ΜΜΕ.
Όλα αρνητικά! Για τον Τσίπρα και την κυβέρνησή του…
Πιο αρνητικά από κάθε άλλη φορά – ακριβώς τη στιγμή που ο ίδιος ετοιμαζόταν να… “πανηγυρίσει την έξοδο από τα μνημόνια”!
(“Ετοιμαζόταν”, γιατί μετά την φονική πυρκαγιά στο Μάτι, ανέστειλε, αναγκαστικά, όλους τους πανηγυρισμούς).
Κοινός παρανομαστής όλων αυτών των δημοσιευμάτων, όσα σας έχω ήδη γράψει, πολλές φορές, από τη στήλη αυτή:
* Ότι το Πρόγραμμα της Ελλάδας τελείωσε, αλλά η χώρα δεν είναι έτοιμη να βγει στις αγορές! Κι αν κάτι “χαλάσει” στις διεθνώς (αν μπουν σε καθοδικό κύκλο οι ξένες οικονομίες ή αν μπουν σε ανοδικό κύκλο τα επιτόκια), τότε η Ελλάδα θα χρειαστεί νέο Πρόγραμμα μελλοντικά – αλλά είναι πολύ απίθανο να πάρει νέα δάνεια από τους εταίρους της…
Συνεπώς, τελείωσαν τα λεφτά, αλλά δεν βγήκε η χώρα από την κρίση.
Ο Τσίπρας υποσχέθηκε λεφτά χωρίς Μνημόνιο, και τώρα μετά από 3 χρόνια αχρείαστες θυσίες οδηγήθηκε σε Μνημόνιο χωρίς λεφτά.
* Ιδιαίτερα το ΔΝΤ σε μια έκθεση-κόλαφο, αναφέρει ότι το χρέος μας έγινε “βιώσιμο” μόνον ως το 2032 και μόνο λόγω “τεχνητής υποστήριξης” από τους Ευρωπαίους, δηλαδή επειδή απήλλαξαν την Ελλάδα από το να πληρώνει τόκους για 15 χρόνια περίπου, και να αποπληρώνει χρεολύσια ως τότε. Αλλά μετά το 2028 το Ελληνικό χρέος θα αρχίσει να ανεβαίνει ως ποσοστό του ΑΕΠ και μετά το 2032 θα καταστεί ανεξέλεγκτο και πάλι! Άρα μακροχρόνια είναι ΜΗ βιώσιμο!
Αξίζει εδώ να τονιστεί ότι όταν έβγαινε η Ελλάδα από το δεύτερο Μνημόνιο – τέλος του 2014, μετά από 2,5 χρόνια διακυβέρνησης Σαμαρά – κατά το ΔΝΤ πάντα η εικόνα ήταν εντελώς διαφορετική:
–Τέλη του 2014, προβλεπόταν ότι η Ελλάδα θα επέστρεφε στα προ της κρίσης επίπεδα σε ΑΕΠ, το 2022! Τώρα προβλέπεται ότι θα επιστρέψει, στην καλύτερη περίπτωση μετά το 2030…
–Τέλη του 2014, προβλεπόταν ότι το χρέος της χώρας θα έπεφτε κάτω από 110% του ΑΕΠ μόλις το 2022! Και γι’ αυτό το χρέος της ήταν τότε πλήρως “σε τροχιά βιωσιμότητας”! Τώρα προβλέπεται ότι σε τέτοια επίπεδα δεν να πέσει ΠΟΤΕ στο ορατό μέλλον: Θα κατέβει ως το 144% του ΑΕΠ το 2028, ύστερα θα αρχίσει να ανεβαίνει, θα ξεπεράσει το 160% το 2032, κι αν δεν πάρει νέο “κούρεμα” τότε, το ελληνικό χρέος θα εκτοξευθεί πάνω από 180%, ίσως και πάνω από 200%, ως το 2060!
–Τέλη του 2014, προβλεπόταν ότι η Ελληνική οικονομία θα αναπτυσσόταν με μέσο μακροχρόνιο ρυθμό γύρω στο 2% όλες τις επόμενες δεκαετίες! Τώρα προβλέπεται ότι η μέση ανάπτυξης της Ελληνικής Οικονομίας θα είναι περίπου η μισή: Γύρω στο 1% κατά μέσον όρο τις επόμενες δεκαετίες…
(Αυτά τα τρία τελευταία στοιχεία αποτελούν την πλήρως αποτυπωμένη “σύγκριση” της εξόδου από τα Μνημόνια επί Σαμαρά, και της αντίστοιχης (μη) “εξόδου” από τα Μνημόνια επί Τσίπρα. Κρατείστε τα! Γιατί πάνω τους θα στηθεί όλη η συζήτηση στην Εξεταστική Επιτροπή, μετά από την εκλογική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ …)
Την αλήθεια των στοιχείων αυτών του ΔΝΤ την επισφράγισε από την πλευρά της Ευρώπης και ο Γενικός Γραμματέας του ESM, Καλίν Άνεβ Γιάνσε.
Ο οποίος επανέλαβε για μια ακόμα φορά αυτό που έχουν διακηρύξει και όλοι οι άλλοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι: Ότι στα τέλη του 2014 ο ΕSM ήταν έτοιμος για “καθαρή έξοδο” της Ελλάδας από το Πρόγραμμα, “αλλά ήλθε ο Βαρουφάκης, στοίχισε παραπολλά λεφτά στους Έλληνες”, και τώρα θα πρέπει να συνεχιστεί η στενή παρακολούθηση της Ελλάδας ουσιαστικά μέχρι το 2060! Γιατί πολλές μεταρρυθμίσεις πήγαν πίσω…
* Ενδιαφέρον, όμως, είχε μια αντίστοιχη δήλωση του Σοσιαλιστή Επιτρόπου Μοσκοβισί. Ο οποίος θεωρείται και ο πιο “θετικά διακείμενος” προς το ΣΥΡΙΖΑ μέχρι τώρα…
Και ο Μοσκοβισί λοιπόν, με τη σειρά του υπογράμμισε πως στα τέλη του 2014 η κυβέρνηση Σαμαρά έβγαζε τη χώρα από τα Μνημόνια, αλλά μετά έγιναν εκλογές και η χώρα υποτροπίασε…
Το ιδιαίτερο με την πρόσφατη δήλωση Μοσκοβισί, ωστόσο, ήταν ότι ενώ όλα τα άλλα, πλήρως αρνητικά, “σήματα” απ’ έξω η κυβέρνηση δεν προσπάθησε να τα αντικρούσει, ειδικά τη δήλωση Μοσκοβισί, προσπάθησε να την… “εκμεταλλευτεί” υπέρ της!
Και βγήκε ο κ. Τζανακόπουλος (ο οποίος απέτυχε οικτρά ως κυβερνητικός εκπρόσωπος, ιδιαίτερα μετά την καταστροφή στο Μάτι) και ανέφερε, ούτε λίγο ούτε πολύ, ότι η δήλωση Μοσκοβισί, αποτελεί, λέει… “πλήγμα” για την κυβέρνηση… Σαμαρά!
Πώς αυτό; θα αναρωτηθείτε…
Απλούστατα στην απελπισία του ο Τζανακόπουλος χρησιμοποίησε μια διατύπωση του Μοσκοβισί, ότι τον Δεκέμβριο του 2014, “αντί η τότε κυβέρνηση Σαμαρά να προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις, και ιδιαίτερα στη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού, προκήρυξε εκλογές”! Με αποτέλεσμα να εκλεγεί ο ΣΥΡΙΖΑ και να τα ανατρέψει όλα.
Μ’ άλλα λόγια προσπαθεί να μας πει ο κ. Τζανακόπουλος, ότι τα έκανε μαντάρα ο ΣΥΡΙΖΑ μετά το 2015, διότι… ο Σαμαράς που έβγαζε τη χώρα από τα μνημόνια προκήρυξε εκλογές στα τέλη του 2014…
“Ξεχνάει” όμως, ο καημένος ο Τζανακόπουλος τέσσερις αλήθειες (και γι’ αυτό τους τις “θυμίζουμε” αμέσως):
–Πρώτον, ότι τις εκλογές δεν τις προκήρυξε ο Σαμαράς τότε, αλλά προκηρύχθηκαν αναγκαστικά, γιατί ΔΕΝ εκλέχθηκε Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Ακριβέστερα, γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ και Χρυσή Αυτή – μαζί – αρνήθηκαν να ψηφίσουν ως νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας το Σταύρο Δήμα, κι έτσι δεν υπήρξε η ενισχυμένη πλειοψηφία των 180 εδρών στην Βουλή και υποχρεώθηκε η χώρα να πάει σε εκλογές, όπως επιτάσσει το Σύνταγμα!
ΔΕΝ ήταν “επιλογή” του Σαμαρά, ήταν επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ (και της ΧΑ) τότε να πάει η χώρα σε εκλογές! Ο Τσίπρας μάλιστα διακήρυσσε: μην τολμήσετε να συμφωνήσετε με τους δανειστές πριν γίνουν εκλογές…
Και το Σύνταγμα δεν άφηνε άλλη διέξοδο…
Τα ξέχασε αυτά ο Τσίπρας; Τα ξέχασε αυτά ο Τζανακόπουλος;
Εμείς δεν τα ξεχάσαμε…
–Δεύτερον, ΔΕΝ υπήρχε τότε (Νοέμβριο- Δεκέμβριο του 2014) καμία απαίτηση από τους δανειστές για διαρθρωτική αλλαγή στο Ασφαλιστικό! Κι αυτό είναι το πιο σπουδαίο πλέον…
Η Ασφαλιστική μεταρρύθμιση είχε ήδη γίνει! Οι δανειστές (ολόκληρη η Τρόϊκα) ΔΕΝ ζητούσαν τότε νέα περικοπή κυρίων συντάξεων (Ζητούσαν μόνο αποκατάσταση της “ρήτρας μηδενικού ελλείμματος” στις επικουρικές, που ισοδυναμούσε με μεσοσταθμική μείωση των επικουρικών κατά 12 ευρώ περίπου! Κι ούτε καν όλων. Καμία σχέση με το πογκρόμ στις συντάξεις που ακολούθησε επί Τσίπρα).
–Τρίτον και πιο αποκαλυπτικό ακόμα: Στο περιβόητο email Χαρδούβελη, με το οποίο έκλεινε, υποτίθεται, η τελευταία αξιολόγηση του δεύτερου Μνημονίου, οι δανειστές ΔΕΝ ζητούσαν νέες μειώσεις κυρίως συντάξεων! Ζητούσαν μόνο να ΜΗΝ αυξηθούν οι κύριες συντάξεις μέχρι το 2018!
Ακούσατε καλά: Να μην αυξηθούν. Αυτό ζητούσαν τότε.
Ενώ τώρα έχουν ήδη επιβάλλει νέες περικοπές κυρίων συντάξεων (επί ΣΥΡΙΖΑ), και έχουν δεσμεύσει την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να τις κόψει κι άλλο – από 1ης Ιανουαρίου 2019!
Εκεί που ΔΕΝ ζητούσαν στα τέλη του 2014 ΚΑΜΙΑ πρόσθετη περικοπή συντάξεων οι δανειστές, τώρα τις έχουν πετσοκόψει και ζητούν να κοπούν κι άλλο!
(Ο κ. Μοσκοβισί, δεν το θυμάται αυτό γιατί τότε μόλις αναλάμβανε. Αλλά καλό είναι να το ψάξει λίγο, για να μη λέει κουταμάρες…)
–Τέταρτο – και ακόμα πιο σημαντικό: Η κυβέρνηση Σαμαρά είχε εξασφαλίσει με τη σύμφωνη γνώμη της Κομισιόν μάλιστα, από το Νοέμβριο του 2014, την πρώτη αναλυτική έκθεση βιωσιμότητας του Ελληνικού Ασφαλιστικού συστήματος, με την οποία διακηρυσσόταν επισήμως, ότι το Ασφαλιστικό μας σύστημα ήταν πλήρως βιώσιμο ως το 2060. Χωρίς πρόσθετες μειώσεις!
Και το συνήθως πολύ πιο “αυστηρό” ΔΝΤ, τότε δεν είχε εκφράσει καμία διαφωνία. Ούτε καν “επιφύλαξη”…
Ακούσατε; Θεωρούσαν πλήρως βιώσιμο το Ασφαλιστικό μας μέχρι το 2060!
(Να το επαληθεύσει κι αυτό ο κ. Μοσκοβισί, παρακαλώ, για να μην εκτίθεται…)
Γεννιέται λοιπόν, το προφανές ερώτημα:
Γιατί στα τέλη του 2014 οι δανειστές ΔΕΝ ζητούσαν άλλες περικοπές συντάξεων, ενώ μετά τις… ξεπάτωσαν και εξακολουθούν να τις ξεπατώνουν;
Για το λόγο που αποκάλυψε το ΔΝΤ στην πρόσφατη έκθεσή του: Γιατί στα τέλη της διακυβέρνησης Σαμαρά το ΔΝΤ προέβλεπε ότι η Ελλάδα θα αναπτυσσόταν στο μέλλον με διπλάσιους ρυθμούς απ’ ό,τι προβλέπει σήμερα! Γι’ αυτό…
Και τι σημαίνει αυτό;
Ότι η απασχόληση θα αυξάνονταν πολύ ταχύτερα, και οι εισφορές των εργαζομένων στα ταμεία θα αυξάνονταν πολύ ταχύτερα, κι έτσι το κράτος θα έπρεπε να “συνεισφέρει” πολύ λιγότερα στα ασφαλιστικά ταμεία (στον αριθμητή).
Και το ΑΕΠ θα αυξανόταν πολύ ταχύτερα (στον παρανομαστή).
Κι έτσι η επιβάρυνση του Προϋπολογισμού για το Ασφαλιστικό ως ποσοστό επί του ΑΕΠ, θα υποχωρούσε πολύ ταχύτερα (και από τον αριθμητή και από τον παρανομαστή).
Ενώ τώρα με πολύ πιο “αναιμικούς” ρυθμούς πραγματικής ανάπτυξης, δεν θα μπορέσει ποτέ να μειωθεί δραστικά, αν δεν περικοπούν ξανά οι συντάξεις.
Γι’ αυτό μετά το 2015 τις έκοψαν κι άλλο – και θα τις κόψουν κι άλλο! Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ μας έβγαλε από τροχιά ταχείας ανάπτυξης και μας έβαλε σε τροχιά στασιμότητας.
* Και για να κρατήσετε κι ένα ακόμα στοιχείο – αποκαλυπτικό επίσης:
–Το πρώτο Μνημόνιο επέβαλε μείωση συντάξεων 3,9 δισεκατομμύρια (κατά κανόνα οριζόντιες μειώσεις)!
–Το δεύτερο Μνημόνιο επέβαλε μείωση συντάξεων 4,7 δισεκατομμύρια (κατά κανόνα ΜΗ οριζόντιες μειώσεις)…
Αυτά τα δύο “κύματα” μειώσεων αρκούσαν για να εξασφαλίσουν μεσο-μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα στα Ασφαλιστικά Ταμεία μας, εφ’ όσον η χώρα έμπαινε σε τροχιά ταχύρρυθμης ανάπτυξης, όπως βεβαίωναν όλοι το 2014…
Αλλά ήλθε ο ΣΥΡΙΖΑ. Τα έκανε μαντάρα. Μας πήγε πίσω…
–Κι έτσι με το τρίτο Μνημόνιο του Τσίπρα, χρειάστηκε πρόσθετη περικοπή συντάξεων άλλα 10 δισεκατομμύρια!
(μαζί με αυτές που ξεκινάνε στις αρχές του 2019 κι έχουν ψηφιστεί από το ΣΥΡΙΖΑ).
Αυτά τα στοιχεία έχουν κατατεθεί από τον πρώην υπουργό Γιάννη Βρούτση στη Βουλή. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν προσπάθησε καν να τα αμφισβητήσει…
ΥΓ1 Η μόνη αλήθεια που ακόμα ΔΕΝ έχουν ξακάθαρα οι απέξω, είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ματαίωσε τις μεταρρυθμίσεις που είχε προχωρήσει η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου. Κι ύστερα κάποιες τις ξαναψήφισε, αλλά δεν τις υλοποιεί!
Γι’ αυτό έβαλε την Ελλάδα σε τροχιά στασιμότητας:
Γιατί μπλόκαρε τις μεταρρυθμίσεις.
Κι αν η χώρα δεν επιστρέψει σε τροχιά ταχείας ανάπτυξης – πράγμα που μπορεί να γίνει μόνο με άλλη κυβέρνηση – δεν θα ορθοποδήσει ποτέ! Θα καταρρεύσει στην επόμενη διεθνή “ανατάραξη” – που όπως φαίνεται, μάλλον πλησιάζει.
Του το λένε ακόμα εμμέσως, πλαγίως, “ευγενικά”:
–Προχωρήστε τις μεταρρυθμίσεις, για να σωθείτε!
Δεν του το λένε ευθέως:
–Ανακόψατε και μπλοκάρατε τις μεταρρυθμίσεις γι’ αυτό και παγιδευτήκατε σε στασιμότητα και κινδυνεύετε…
ΥΓ 2 Όταν του το πουν κι αυτό, τόσο καθαρά, θα είναι και το “τελειωτικό χτύπημα”.
Δεν αργεί…