ΤΙ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
Η ισχυρή ζήτηση τελευταίας στιγμής προϊδεάζει, πλην απροόπτου, για ένα ιδιαίτερα καλό τουριστικά επόμενο τρίμηνο, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΕΤΕ, Ανδρέα Ανδρεάδη.
Οι κρατήσεις Amadeus για τον μήνα Ιούλιο επιβεβαιώνουν την ισχυρή last minute τάση γεγονός που θεωρείται καθοριστικό για την πορεία του τουρισμού.
Η μεγαλύτερη αύξηση καταγράφεται στις κρατήσεις από την Πολωνία και τη Βρετανία κατά 22,5% και 21,3% αντίστοιχα ενώ σε υψηλά ποσοστά αυξημένες είναι οι κρατήσεις και από την Αυστρία και την Ολλανδία.
Οι κρατήσεις από τις δύο αυτές χώρες, οι οποίες τον Ιούνιο ήταν μειωμένες σημαντικά, αυξήθηκαν τον Ιούλιο 15,8% από την Αυστρία και κατά 11,7% από την Ολλανδία.
Στο 9,8% διαμορφώνεται το ποσοστό αυξήσης των κρατήσεων για την Ελβετία ενώ αυξημένες είναι οι κρατήσεις και από την Ιταλία, τη Νορβηγία, τη Ρωσία και τη Γερμανία.
Οι Βέλγοι φαίνεται να εγκαταλείπουν σταδιακά την Ελλάδα ως τουριστικό προορισμό αφού οι κρατήσεις- μέσω του Amadeous- μειώθηκαν τον Ιούλιο κατά 17,9% ενώ από την αρχή του χρόνου καταγράφουν σημαντική πτώση. Ενδεικτικό είναι ότι και τους επτά μήνες η Ελλάδα στον πίνακα των κρατήσεων εμφανίζει αρνητικό πρόσημα με τον Απρίλιο οι κρατήσεις να πέφτουν κατά 27,6%.
Τέλος, μειωμένες είναι οι κρατήσεις και από τους Γάλλους τουρίστες τον Ιούλιο ενώ η πτωτική πορεία άρχισε από τον περασμένο Μάρτιο.
Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία του ΣΕΤΕ ο Ιούλιος έκλεισε με θετικό πρόσημο στο σύνολο των διεθνών αφίξεων στα αεροδρόμια της χώρας καταγράφοντας αύξηση κατά 9,1%.
Παράλληλα, βάσει των διαθέσιμων στοιχείων των οδικών αφίξεων στις βασικότερες πύλες εισόδου της χώρας, ο Ιούλιος 2016 έκλεισε με θετικό πρόσημο +1,6% ή περίπου +30.000 αφίξεις σε σχέση με το ίδιο διάστημα το 2015.
Κατά τον μήνα Ιούλιο 2016, η Κρήτη, το Ιόνιο και οι Κυκλάδες υποστήριξαν δυναμικά το σύνολο των διεθνών αεροπορικών αφίξεων της χώρας με +12,8%, +13,3% και +8,7% αντίστοιχα, σε σχέση με τον Ιούλιο του 2015. Η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη εμφάνισαν θετικό πρόσημο +10% και +11,4% αντίστοιχα, ενώ η Κως, η Σάμος και η Μυτιλήνη κινούνται με αρνητικό πρόσημο -13%, -16,3% και -62% αντίστοιχα. Όσον αφορά στις οδικές αφίξεις, κατά τον μήνα Ιούλιο 2016, το τριεθνές σημείο εισόδου, η Αλβανία, η Βουλγαρία και η Τουρκία σημείωσαν αύξηση +26,8%, +3,8%, +3,7% και +46,2% αντίστοιχα. Στον αντίποδα, η ΠΓΔΜ κατέγραψε μείωση – 7,2%.