«Η πόρτα του διαλόγου με την Τουρκία πρέπει να παραμένει ανοιχτή, ειδικά σε περιόδους έντασης», ανέφερε πρόσφατα ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Αυτή η έκφραση, όπως έχει διατυπωθεί από τον Πρωθυπουργό, αποτελεί πάγια θέση της κυβέρνησης όσον αφορά τις σχέσεις με την Άγκυρα και στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται η συνέχιση της συζήτησης για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο υπουργείων Άμυνας που προσδιορίζεται στο διάστημα 17 με 21 Φεβρουαρίου ή το αργότερο στις αρχές Μαρτίου, με την τελική ημερομηνία να καθορίζεται το αμέσως επόμενο διάστημα.
Σε Μέγαρο Μαξίμου και υπουργείο Εξωτερικών παρακολουθούν στενά τις κινήσεις της Τουρκίας και μελετούν καθημερινά με προσοχή κάθε δήλωση της τουρκικής ηγεσίας. Η ελληνική πλευρά επιθυμεί την αποκλιμάκωση της έντασης που έχει συσσωρευτεί το τελευταίο διάστημα μεταξύ των δύο χωρών, διαφυλάσσοντας ωστόσο τα εθνικά συμφέροντα και αντιδρώντας κάθε φορά με τρόπο που καθιστά σαφείς στην απέναντι πλευρά του Αιγαίου τις κόκκινες γραμμές της Αθήνας.
Στην τακτική αυτή περιλαμβάνεται η ψύχραιμη ανάλυση των ενεργειών και των δηλώσεων του Τούρκου Προέδρου και στελέχη της κυβέρνησης παρατηρούν το τελευταίο διάστημα ότι υπάρχουν περιθώρια να πέσουν οι τόνοι. Η κίνηση του τουρκικού υπουργείου Άμυνας να στείλει την περασμένη εβδομάδα επιστολή στο Πεντάγωνο και να ενημερώσει επίσημα για την πρόθεση συνέχισης του διαλόγου σε στρατιωτικό επίπεδο εκτιμάται ότι αντικατοπτρίζει αυτό το κλίμα. Αν αυτό θα αποτελέσει την αρχή για να αποκατασταθούν οι δίαυλοι επικοινωνίας σε υψηλότερο επίπεδο μένει να φανεί από την πορεία των συζητήσεων και τα θέματα που θα τεθούν στο τραπέζι. Σε κάθε περίπτωση υπάρχει η αντίληψη ότι όσο οι δύο πλευρές συνομιλούν, αυξάνονται οι πιθανότητες να αποφευχθεί μια μεγαλύτερη κρίση ή ακόμα και ένα θερμό επεισόδιο που θα μπορούσε να λάβει απρόβλεπτες διαστάσεις.
Η τακτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη απέναντι στην Τουρκία
Την τακτική της Αθήνας απέναντι στην Τουρκία είχε περιγράψει ο Πρωθυπουργός κατά την συνομιλία του με δημοσιογράφους στο Παρίσι, μετά την συνάντηση με τον Εμανουέλ Μακρόν, σημειώνοντας ότι: «Εξακολουθούμε να μιλάμε με την Τουρκία, Χτίζουμε συμμαχίες. Ενισχύουμε την αποτρεπτική μας δύναμη. Το ένα δεν αναιρεί το άλλο. Θα ήταν ανεπίτρεπτο να μην κάναμε και τα τρία ταυτόχρονα».
Οι συζητήσεις θα γίνουν σε τεχνοκρατικό επίπεδο με στρατιωτικό περιεχόμενο και θα λάβουν χώρα σε ελληνικό έδαφος, χωρίς να έχει αποφασιστεί ακόμα αν θα γίνουν στην Αθήνα ή την Θεσσαλονίκη. Τα στελέχη του υπουργείου Εθνικής Άμυνας που θα συμμετάσχουν στη συνάντηση θα επιδιώξουν την τήρηση του πλαισίου ως προς το μορατόριουμ στρατιωτικών ασκήσεων, να παραμείνουν οι δίαυλοι επικοινωνίας των δύο πλευρών και να συνεχιστεί η πολιτική αντιμετώπιση γεγονότων στρατιωτικής έντασης. Δεν αποκλείεται να υπάρξει και συνάντηση του Νίκου Παναγιωτόπουλου με τον Τούρκο ομόλογό του Χουλουσί Ακάρ στη Σύνοδο των υπουργών του ΝΑΤΟ στις 13-15 Φεβρουαρίου.
Πηγές της κυβέρνησης σημειώνουν ότι η βελτίωση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών μπορεί να επιτευχθεί σε πρώτη φάση «από τα κάτω προς τα πάνω», με τον διάλογο σε πρώτη φάση σε επίπεδο χαμηλόβαθμων αξιωματούχων. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η συνέχιση της διαδικασίας των ΜΟΕ, να υπάρξουν έμπρακτα σημάδια από την πλευρά της Άγκυρας για την αποκλιμάκωση, να ακολουθήσουν διερευνητικές επαφές και σε δεύτερο χρόνο να συναντηθούν οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών. Μετά από αυτά τα βήματα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές θα μπορούσαμε να μιλάμε για πιθανό ραντεβού Μητσοτάκη – Ερντογάν, από το οποίο, αυτή τη στιγμή, απέχουμε αρκετά.
Πηγή: iefimerida.gr