Μια σειρά από ιστοσελίδες, ανάμεσα σε αυτές της ΕΥΠ, της Βουλής, του υπουργείου Εξωτερικών, του χρηματιστηρίου, του υπουργείου Οικονομικών υποστηρίζουν ότι επιτέθηκαν Τούρκοι χάκερς. Οι σελίδες είναι ήδη πεσμένες, ενώ η ομάδα χάκερ Anka Neferler με ανάρτησή της στο Facebook ανέλαβε την ευθύνη.
Η Αθήνα επιβεβαιώνει την κυβερνοεπίθεση.
Μια σειρά από ιστοσελίδες, ανάμεσα σε αυτές της ΕΥΠ, της Βουλής, του υπουργείου Εξωτερικών, του υπουργείου Οικονομικών, του Χρηματιστηρίου, «έπεσαν» για περίπου μιάμιση ώρα.
H ομάδα χάκερς της Τουρκίας με την επωνυμία «Anka Neferler» με ανάρτησή της στο Facebook ανέλαβε την ευθύνη, υποστηρίζοντας ότι εκείνη «έριξε» της ιστοσελίδες. Μάλιστα, οι χάκερς υποστηρίζουν ότι η επίθεση γίνεται ως απάντηση στη στάση της Αθήνας, ισχυριζόμενοι ότι… η Ελλάδα απειλεί την Τουρκία! «Η Ελλάδα απειλεί την Τουρκία στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Και τώρα απειλεί τη διάσκεψη της Λιβύης», αναφέρουν.
Η Αθήνα επιβεβαίωσε την κυβερνοεπίθεση. Ωστόσο, λίγο μετά τις 20:00 οι ιστοσελίδες άρχισαν να επανέρχονται με πρώτη της Βουλής.
Οπως ανέφεραν κοινοβουλευτικές πηγές, η επίθεση περιορίστηκε στην υπερφόρτωση της γραμμής με αποτέλεσμα την πτώση της ιστοσελίδας της Βουλής, αλλά αποκρούστηκε οποιαδήποτε προσπάθεια υποκλοπής στοιχείων ή ανάρτησης μηνύματος των δραστών. Κατά τις ίδιες πηγές μάλιστα από τα πρώτα στοιχεία των ελέγχων των τεχνικών ασφαλείας δεν προκύπτει ότι την κυβερνοεπίθεση έκαναν Τούρκοι χάκερς, αν και οι έρευνες συνεχίζονται. Αυτή την ώρα οι τεχνικές υπηρεσίες της Βουλής έχουν ρίξει εσκεμμένα την επίσημη ιστοσελίδα του Ελληνικού Κοινοβουλίου προκειμένου να αποφορτιστεί και να αποκατασταθεί πλήρως η λειτουργία της.
Ωστόσο από το ΥΠΟΙΚ αναφέρουν ότι η ιστοσελίδα του υπουργείο είναι σε συντήρηση και ότι από χθες ήταν γνωστό ότι η ιστοσελίδα του ggps (taxis) θα πραγματοποιήσει εργασίες συντήρησης από σήμερα έως το πρωί του Σαββάτου στις 10 και κατά τη διάρκεια των εργασιών δεν θα ήταν δυνατή η πρόσβαση στις υπηρεσίες.
Τι είναι οι επιθέσεις DOS attack
Επρόκειτο για επιθέσεις τύπου «DOS attack» όπως λέγονται. Τι συμβαίνει με αυτές τις επιθέσεις; Πρόκειται για επιθέσεις διανεμημένες από πάρα πολλούς υπολογιστές (bots) ταυτόχρονα προς έναν εξυπηρετητή (server). Οι χάκερς, δηλαδή, αγοράζουν πολλά «bots», πολλές διευθύνσεις IP και χτυπούν ταυτόχρονα κάποιον server, με αποτέλεσμα να δημιουργούν συνωστισμό επισκεψιμότητας (traffic) στην ιστοσελίδα. Συμβαίνει με απλά λόγια κάτι ανάλογο με το να επιχειρήσουν να μπουν στην πόρτα ενός καταστήματος πάρα πολλοί πελάτες. Λόγω συνωστισμού δεν θα μπει κανένας. Οι ελληνικές αρμόδιες υπηρεσίες, προκειμένου να αποφύγουν υποκλοπές πληροφοριών έριξαν εσκεμμένα τις ιστοσελίδες τους.