Η κυβέρνηση Μητσοτάκη δημιουργώντας τον “Ηρακλή” έβαλε ένα τέλος στο τι θα απογίνουν οι τράπεζες. Η πανδημία σε συνδυασμό με το κακό κλίμα στην οικονομία επι ΣΥΡΙΖΑ όπου τα επιτόκια σε κάθε δανεισμό έφταναν στα ύψη έδωσαν την αφορμή στην κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη να δημιουργήσει προσδοκίες.
ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΚΟΥΤΡΙΚΑ
Πως όμως αυτές οι προσδοκίες φάνηκαν στον ορίζοντα;
Μα είναι απλό η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έβγαλε την χώρα στις αγορές με πολύ μικρό επιτόκιο ενώ χωρίς την πανδημία ο Σύριζα δανειζόταν με γιγάντια επιτόκια του 6-8% !
Αυτό τι δείχνει;
Ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει την εμπιστοσύνη της παγκόσμιας κοινότητας.
Οι τράπεζες όμως χρειάζονται αλλαγές.
Αλλαγές με σχέδιο για το μέλλον.
Έτσι,
«Την ανάγκη μείωσης των κόκκινων δανείων» επισήμανε ο υπ. Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, κάνοντας αναφορά στον Ηρακλή, που όπως σημείωσε «αγκαλιάστηκε από το τραπεζικό σύστημα» μιλώντας πριν από λίγο στο πλαίσιο συζήτησης που διοργανώθηκε στο 3ο Athens Investment Forum στο οποίο συμμετείχαν οι CEOs των τεσσάρων συστημικών τραπεζών κ. Ψάλτης, Καραβίας, Μυλωνάς και Μεγάλου.
«Είμαστε ανοιχτοί σε συγκεκριμένες λύσεις υπό την προϋπόθεση ότι διασφαλίζουν τα συμφέροντα του δημοσίου» δήλωσε ο κ. Σταϊκούρας αναφερόμενος την πρόταση της ΤτΕ για bad bank .
Το σχέδιο της ΤτΕ έχει υποβληθεί επίσημα στην κυβέρνηση και στους θεσμούς και αναμένεται τις προσεχείς ημέρες να σταλεί στις τράπεζες.
«Όσο περισσότερα εργαλεία έχουμε στο τραπέζι τόσο το καλύτερο» συμφώνησαν από την πλευρά τους ο CEO της Eurobank και o CEO της Alpha Bank.
Συγκεκριμένα ο κ. Βασίλης Ψάλτης επεσήμανε ότι το σχέδιο για τη δημιουργία μιας Εταιρείας Διαχείρισης Ενεργητικού (Asset Management Company – AMC), όπως ονομάζεται επίσημα η bad bank, «συνάδει με τα σχέδια που συζητούνται στον ευρωπαϊκό χώρο», ενώ από την πλευρά του ο κ. Φωκίων Καραβίας υπογράμμισε ότι «η διαχείριση των κόκκινων δεν είναι τραπεζική εργασία και άρα όλες οι τράπεζες πρέπει να απαλλαγούν από αυτή τη δραστηριότητα».
Μιλώντας στο στο 3ο Athens Investment Forum οι τραπεζίτες σημείωσαν ότι στόχος είναι τα νέα κόκκινα δάνεια που θα αφήσει πίσω της η πανδημία να μην ξεπεράσει τα 5 δις ευρώ, εκτίμηση που, όπως υπογράμμισε ο κ. Καραβίας, είναι φιλόδοξη, αλλά ρεαλιστική. «Το σχέδιο της ΤτΕ είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και θα το εξετάσουμε πολύ σοβαρά» υπογράμμισε ο επικεφαλής της Eurobank.
Από την πλευρά του ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς Χ. Μεγάλου τόνισε ότι περιμένουμε την εξειδίκευση και την ανάλυση της πρότασης από την ΤτΕ αλλά είναι προφανές ότι όσα περισσότερα εργαλεία έχουμε στην διάθεσή μας οι τράπεζες για την αντιμετώπιση του μεγάλου αυτού ζητήματος τόσο καλύτερο για την οικονομία και τη χώρα.
Σίγουρος ότι το πρόβλημα δεν θα είναι τελικά μεγάλο εμφανίστηκε και ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Π. Μυλωνάς, ενώ επιβεβαίωσε και το γεγονός ότι οι τράπεζες είναι σε συνεννόηση με τον SSM προκειμένου να τους δοθεί η δυνατότητα σταδιακής επιστροφής στα κανονικά ποσά των δόσεων, σε μια προσπάθεια να βοηθήσουν ένα ποσοστό του συνόλου που χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να ανταποκριθεί σε υποχρεώσεις προ πανδημίας.