Mία εβδομάδα μετά την τελευταία δημόσια παρέμβαση, που είχε κάνει (27 Μαϊου στην Κεντρική επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ) για την ήττα από τις ευρωεκλογές, ο Αλέξης Τσίπρας, στο απόλυτα φιλικό περιβάλλον της ΕΡΤ, επιχείρησε να ξεκαθαρίσει κάπως την κατάσταση, να κάνει έστω μία υποτυπώδη αυτοκριτική και να αρχίσει το περίφημο άνοιγμα στη μεσαία τάξη, η οποία έκρινε και την πρόσφατη εκλογική μάχη…
Συχνά κατηφής, σκυθρωπός, αμήχανος, απολογητικός σε μεγάλο βαθμό και μάλλον ηττοπαθής, ο κ. Τσίπρας έβαλε κατ’ αρχάς τέλος στα σενάρια περί μετάθεσης των εθνικών εκλογών γι’ αργότερα και προσδιόρισε ότι οι πρόωρες κάλπες θα στηθούν όντως στις 7 Ιουλίου και πως ο ίδιος θα επισκεφτεί τον πρόεδρο της Δημοκρατίας την ερχόμενη Δευτέρα, ζητώντας τη διάλυση της Βουλής, επικαλούμενος ως εθνικό λόγο την προστασία της οικονομίας από μία παρατεταμένη προεκλογική περίοδο.
Ο πρωθυπουργός άφησε κατά μέρος τα αναθέματα προς τους ψηφοφόρους για την μεγάλη ήττα του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές εκλογές και προχώρησε σε κάποιες παραδοχές, που προφανώς θα ενταχθούν στο νέο αφήγημά του για την εθνική αναμέτρηση του Ιουλίου.
Παραδέχθηκε για παράδειγμα ότι για την ήττα φταίει η κόπωση από την παρατεταμένη κρίση και τα μνημόνια (το ένα το έφερε ο ίδιος) και η διάψευση (από την κυβέρνησή του) της προσδοκίας που είχαν οι πολίτες ότι η ζωή τους θα βελτιώνονταν γρήγορα – κάτι που δεν επετεύχθη.
Παραδέχθηκε επίσης ότι έριξε μεγάλο βάρος στις πλάτες της μεσαίας τάξης και έκανε άνοιγμα προς αυτή την κατεύθυνση υποσχόμενος να εντάξει μέτρα για την ελάφρυνσή της στο προεκλογικό του πρόγραμμα.
Η αυτοκριτική του πάντως δεν ήταν και τόσο βαθιά και γενναία αφού άφησε εντέχνως στην άκρη, παρότι ρωτήθηκε, τα φαινόμενα της αλαζονείας και τις συμπεριφορές έπαρσης, θεωρώντας τις δευτερεύουσας σημασίας.
Ουσιαστικά η συνέντευξη έγινε για να ανακοινώσει ο ίδιος την πρωτοβουλία της κυβέρνησης να προχωρήσει άρον άρον και υπό το βάρος της επερχόμενης νέας εκλογικής συντριβής, την κατάργηση της μείωσης του αφορολόγητου.
Ένα επώδυνο μέτρο, που η κυβέρνησή του είχε ψηφίσει προ διετίας, στο πλαίσιο επίτευξης των υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων του 3,5%) που επίσης η ίδια κυβέρνηση συμφώνησε με τους δανειστές.
Η κατάργηση θα γίνει με τροπολογία την Παρασκευή, πιθανόν τελευταία ημέρα λειτουργίας της Βουλής. Υπερασπίστηκε παρεμπιπτόντως το δικαίωμα της κυβέρνησης, παρότι αυτή βρίσκεται σε αποδρομή και καθ’ ομολογίαν χωρίς πολιτική νομιμοποίηση, να νομοθετεί και να αποφασίζει ως να βρισκόμαστε σε συνηθισμένη και κανονική πολιτική περίοδο και στο δρόμο προς τις εκλογές.
Βασικός σκοπός της νέας εμφάνισης του πρωθυπουργού ήταν επίσης μήπως εμπνεύσει μία κάποια αισιοδοξία στις τάξεις του ΣΥΡΙΖΑ για τη νέα εκλογική αναμέτρηση, πλασάροντας τη θεωρία ότι το κοντέρ των 9,5 μονάδων διαφορά από τη ΝΔ έχει μηδενιστεί και η σύγκρουση ξεκινάει από το μηδέν.
Με έναν τόνο στη φωνή του και ένα ύφος που πρόδιδε και τη δική του απαισιοδοξία, ου μην και ηττοπάθεια, ο κ. Τσίπρας είπε μέσα από τα δόντια ότι η διαφορά ανατρέπεται γιατί ο χαρακτήρας των εκλογών είναι διαφορετικός τώρα και επικαλέστηκε την αποχή 600.000 ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ το 2015 και την προτίμηση άλλων 400.00 προς τα μικρότερα κόμματα.
Εμφάνισε αυτό το 1 εκατ. ψηφοφόρους ως τη δεξαμενή που έχει ο ΣΥΡΙΖΑ στην προσπάθειά του να νικήσει στις 7 Ιουλίου. Από την επίθεση που εξαπέλυσε πάντως στον Γιάνη Βαρουφάκη φάνηκε να φοβάται πολύ το κόμμα του πρώην υπουργού του και τη δυναμική που αυτό αναπτύσσει, καθώς αναδεικνύεται σε φορέα υποδοχής δυσαρεστημένων ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ.
Τέλος, κατηγόρησε εμμέσως τη ΝΔ ότι πάει αλαζονικά στις εκλογές και κάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να δεχθεί ντιμπέιτ μαζί του, πέρα από οποιοδήποτε άλλο στο οποίο θα μετέχουν και οι άλλοι αρχηγοί.
Κατά τα άλλα ξεχωρίζει η επίθεση στον Αντώνη Σαμαρά, αλλά και τον Ευάγγελο Βενιζέλο για την υπόθεση του ορισμού από την κυβέρνηση της νέας ηγεσίας του Αρείου Πάγου.