Αφήστε την λαθροχειρία και την καραμέλα περί ψεμάτων των άλλων, είπε ο Αλέξης Τσίπρας απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό, μιλώντας στην ειδική συνεδρίαση της Βουλής για τα εργασιακά θέματα.

«Για να είναι διατηρήσιμη η ανάπτυξη, πρέπει να είναι δίκαιη», είπε ο Αλέξης Τσίπρας κατηγορώντας τον πρωθυπουργό για λαθροχειρία, καθώς «ανάγνωσε τα ερωτήματα της επίκαιρης ερώτησης μας τον τρόπο που ήθελε».

«Δεν είδαμε ουτε τις μπουλντόζες στο Ελληνικό, ούτε ρυθμούς ανάπτυξης 4%, ουτε πολλές και καλές δουλειές….

Εσείς εξαπατήσατε τον ελληνικό λαό. Κάντε μια βόλτα στην αγορά, όχι μόνο εκδρομές. Οι φετινές ήταν οι χειρότερες γιορτές από το 2015. Ο τζίρος έπεσε κατά 30%», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας.

Αναφερόμενος στα πεπραγμένα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, κατηγόρησε την κυβέρνηση της ΝΔ, ότι έχει υλοποιήσει παρεμβάσεις στα εργασιακά που αφαιρούν δικαιώματα, καταργούν μέτρα προστασίας των εργαζομένων και οδηγούν σε μειώσεις μισθών.

Με τις νομοθετικές παρεμβάσεις στους εφτά μήνες διακυβέρνησης της ΝΔ καταγράφηκαν αλλεπάλληλα αρνητικά ρεκόρ στην αγορά εργασίας. Η πολιτική της κυβέρνησης έχει δώσει ένα γενικευμένο σήμα αυθαιρεσίας στην αγορά εργασίας, είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Αντί να φέρετε ««οδοστρωτήρα» στην γραφειοκρατία και στα προσκόματα στην ανάπτυξη, φέρατε οδοστρωτήρα στα εργασιακά δικαιώματα(….)

Μέσα σε ένα πεδίο παραβατικότητας σήμερα στην αγορά εργασίας, δίνετε το σήμα στους εργοδότες να φτάσουν στο τέρμα της απορρύθμισης», είπε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως είπε ο Αλέξης Τσίπρας «μόλις έφυγαν τα μνημόνια φέραμε την αύξηση του κατώτατου μισθού και κάναμε πράξη ό,τι ρωγμές βρήκαμε για την ενίσχυση των εργαζομενων. Εντατικοποιήσαμε και αυστηροποιήσαμε τους ελέγχους, επιβάλαμε πρόστιμα σε μεγάλους παραβάτες που παραβίαζαν συστηματικά τον νόμο χωρίς έλεγχο.

Σε αντίθεση με τις επιταγές των δανειστών ανατρέψαμε πολιτικες απορρύθμισης. Πήραμε μέτρα για την προστασία τωνχφη εργολαβικών εργαζομένων, κάναμε στοχευμένες παραβάσεις σε ειδικούς κλάδους όπως οι εργαζόμενοι στα ντιλίβερι, πήραμε μέτρα για την πληρωμή των υπερωριών και γι’ αυτό είχαμε τη δυνατότητα για ραγδαία μείωση της ανεργίας. Μετά από 10 χρόνια, και αυτό είναι πιο σημαντικό, ξεκίνησε η αύξηση του μέσου μισθού, Το 2019 είχαμε αύξηση 4,5%».

Επιτιθέμενος στη συνέχεια στην κυβέρνηση έκανε λόγο για οχτώ χειρουργικά χτυπήματα στον χώρο της εργασίας.

Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα:

Χτύπημα 1ο ήταν η υποβάθμιση του σώματος επιθεώρησης εργασίας.

– Τα άλλα δύο χτυπήματτα ήρθαν μαζί. Με τροπολογία άσχετη τον Αύγουστο κατά παραγγελία του ΣΕΒ εξ όσων όλοι γνωρίζουμε. Δεν ξέρω αν ήρθαν απευθείας ή μέσω του υπουργού Σκέρτσου. Αυτά τα αιτήματα είχαμε έναν χρόνο που μας πίεζαν και τους λέγαμε ότι αυτό δεν γίνεται.

Το πρώτο ήταν η κατάργηση της βάσιμης απόλυσης του εργαζομένου και το δεύτερο η κατάργηση των μέτρων προστασίας των εργολαβικών εργαζομένων. Δεν ντραπήκατε να ταυτίστετε την αιτιολόγηση των απολύσεων με το φακέλωμα των εργαζομένων. Το νέο κόλπο για να παραβιάζεται η νομιμότητα είναι οι υπεργολαβίες

– Χτύπμα 4ο ήταν η διάλυση της διαπραγμάτευσης των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Κάνατε αυτό που το ΔΝΤ επιδίωκε. Μπορεί ο Τόμσεν να συνταξιοδοτήθηκε. Η Θάτσερ είναι εδώ στις καρδιές και τις ψυχές σας και δώσατε λευτκή επιταγή στον υπουργό Εργασίας για να διαλέγει ποιες επιχειρήσεις θα μπορούν να μειώνουν τους μισθούς

– Χτύπημα 5ο: Καταργήσατε το δικαίωμα των εργοζομένων για προσφυγή. Αφαιρείτε τους εργαζομένους από ένα από τα όπλα απέναντι στους εργοδότες

– Χτύπημα 6ο: Μειώσατε τα πρόστιμα για παράβαση της εργοδοτικής νομοθεσίας και για αδήλωτες υπερωρίες. Θα είναι μικρότερες κατά 15 φορές

«Και τώρα έρχεστε να μας πειτε ότι η εικόνα είναι θετική και έχουμε εξαιρετικό ισοζύγιο» συμπλήρωσε ο κ. Τσίπρας .