Βόλος: «Έχουμε βιώσιμη τουριστική πολιτική και ένα στρατηγικό σχέδιο σε βάθος 10ετίας για τον τόπο» δήλωσε ο υφυπουργός Τουρισμού, Μάνος Κόνσολας, σε μεγάλη σύσκεψη για τον τουρισμό που πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια Θεσσαλίας στον Βόλο.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν δεκάδες εκπρόσωποι φορέων εμπλεκόμενων με τον τουρισμό, παρουσία του περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστού και του γ.γ. Τουρισμού Κώστα Λούλη.
Ο υφυπουργός τόνισε ότι «η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι αποφασισμένη να δημιουργήσει και να έχουμε συνέργειες με ιδιωτικούς φορείς, στα πλαίσια όμως της εκλογίκευσης. Στο τέλος θα μπορείτε και να μας κρίνετε αυστηρά. Αυτό που έχει ανάγκη ο ελληνικός τουρισμός, είναι μια πολυκεντρική ανάπτυξη, και ειδικά η Θεσσαλία πρέπει να παίξει κεντρικό ρόλο στον συγκεκριμένο τομέα και το ΑΕΠ της Περιφέρειας είναι σχετικά μικρό, από όσο έχει την δυνατότητα να προσφέρει. Γι’ αυτό και ο στόχος μας είναι ρεαλιστικός» ανέφερε.
«Δεν υπάρχει τουρισμός χωρίς τις ανάλογες υποδομές και κυρίως χωρίς αξιόλογες συγκοινωνικές συνδέσεις. Πρέπει να είναι συντονισμένοι οι σιδηρόδρομοι, οι αυτοκινητόδρομοι, τα λιμάνια και τα αεροδρόμια για να υπάρχει ένα ενιαίο πλαίσο παροχής υπηρεσιών. Και στην Θεσσαλία υπάρχουν οι προοπτικές» κατέληξε ο κ. Κόνσολας.
Προηγήθηκε ενημέρωση του υφυπουργού Τουρισμού Μάνου Κόνσολα από τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστό, για τα στοχευμένα σχέδια από την Περιφέρεια, ώστε να αυξηθεί το ποσοστό της Θεσσαλίας στο ΑΕΠ της χώρας. Στο πλαίσιο αυτό, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας τόνισε την ανάγκη για περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι η Ελλάδα πρέπει να πάρει brand name και πιστοποίηση περιβαλλοντικής χώρας.
«Η κλιματική αλλαγή έχει αλλάξει τις διαθέσεις και τις προτιμήσεις των τουριστών» υπογράμμισε ο κ. Αγοραστός. «Πρέπει ακόμα να τονίσουμε στον διεθνή τουρίστα, ότι είμαστε μια ασφαλής χώρα: Διαθέτουμε καλές και ασφαλείς θάλασσες, καλή υγειονομική περίθαλψη, ασφαλές φαγητό, ασφαλή διασκέδαση. Αυτό το συγκριτικό πλεονέκτημα πρέπει να το διαφυλάξουμε, να αναδείξουμε με σύγχρονους τρόπους και καινοτόμα εργαλεία τους προορισμούς της Θεσσαλίας και να προτείνουμε ένα νέο τουριστικό μοντέλο με προστιθέμενη αξία και πολλαπλασιαστικά οφέλη για τον κλάδο των επαγγελματιών και την τοπική οικονομία».
Οι προτάσεις της Περιφέρειας Θεσσαλίας για την ανάπτυξη του τουρισμού, είναι οι ακόλουθες:
– Εθνικό πάρκο στον Όλυμπο
– Στήριξη για την μεγαλύτερη πολιτιστική – θρησκευτική – αρχαιολογική – περιπατητική διαδρομή Μετέωρα – Άγιο Όρος.
– Σύνδεση του αεροδρομίου Ν. Αγχιάλου με ευρωπαϊκές πρωτεύουσες . Επίσης, σύνδεση του αεροδρομίου Ν. Αγχιάλου με τα αεροδρόμια Ελ. Βενιζέλος και Θεσσαλονίκης, με τακτικές πτήσεις ώστε να υπάρχει ο κωδικός πτήσης στα διεθνή αεροδρόμια και να αποτελεί εσωτερική πτήση προς τη Θεσσαλία.
– Διασύνδεση των νησιών Σκιάθου, Σκοπέλου και Αλοννήσου με υδροπλάνα.
– Διασύνδεση των παραλίων του νομού Λάρισας με τον αυτοκινητόδρομο ΑΙΓΑΙΟΝ (να δημιουργηθεί έξοδος στην κατεύθυνση από Θεσσαλονίκη προς Λάρισα).
– Ίδρυση Σχολής Τουριστικών Επαγγελμάτων στην περιοχή της Περιφέρειας Θεσσαλίας και παράλληλα η εισαγωγή ειδικοτήτων που αφορούν τα τουριστικά επαγγέλματα, στα Δημόσια Επαγγελματικά Κέντρα Κατάρτισης.
– Πραγματοποίηση σεμιναρίων σε εργαζόμενους σε τουριστικές επιχειρήσεις και σε επαγγελματίες του τουρισμού, με σκοπό την κατάρτισή τους στην παροχή τουριστικών υπηρεσιών.
– Πορθμειακή σύνδεση της Θεσσαλονίκης με τις Β. Σποράδες και συνεχής διασύνδεση των Σποράδων (Σκιάθος – Σκόπελος – Αλόννησος).
– Αναβάθμιση και κατασκευή νέων μαρινών σε παράλια της Λάρισας, της Μαγνησίας και των Σποράδων.
– Συνδιοργάνωση με το υπουργείο Τουρισμού και την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, διεθνούς συνεδρίου με παράλληλες εκδηλώσεις για τον Όλυμπο.
– Συνδιοργάνωση με το υπουργείο Τουρισμού, διεθνούς ορθόδοξου χριστιανικού συνεδρίου στα Μετέωρα.
Ο υφυπουργός Τουρισμού συναντήθηκε και με τους προέδρους των ξενοδόχων της Μαγνησίας και της Σκιάθου Γιώργο Ζαφείρη και Αλέκο Ευσταθίου, ενώ αύριο θα έχει συνάντηση με την πρόεδρο του Οργανισμού Λιμένος Βόλου, Βίκυ Μήτρου και τον δήμαρχο Βόλου, Αχιλλέα Μπέο.