Συνολικά 1.877 μετανάστες και πρόσφυγες πέρασαν το πρώτο 15ήμερο του Οκτωβρίου στα νησιά του από τα απέναντι τουρκικά παράλια. Συγκεκριμένα στα κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης έχουν καταγραφεί οι αφίξεις 1.877 ατόμων (1.148 στη Λέσβο, 572 στη Χίο και 117 στη Σάμο), ενώ σήμερα το πρωί έχει διαπιστωθεί η άφιξη -χωρίς να έχουν ακόμα καταγραφεί- 44 ατόμων στη Λέσβο και 157 ατόμων στη Χίο.

Μόνο τις τελευταίες πέντε μέρες, από το πρωί της περασμένης Τετάρτης μέχρι σήμερα Δευτέρα το πρωί, πέρασαν στη Λέσβο 563 άτομα, στη Χίο 269 και στη Σάμο 40.

Σύμφωνα με το Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Ελέγχου Συνόρων, Μετανάστευσης και Ασύλου του υπουργείου Εσωτερικών σήμερα στη Λέσβο περιμένοντας να συζητηθεί το αίτημα ασύλου που έχουν υποβάλει ζουν 6.807 άτομα, στη Χίο 1.867 και στη Σάμο 3.075.

Τέλος στο διάστημα από 1 έως 13 Οκτωβρίου, από την Τουρκική Ακτοφυλακή έχει ανακοινωθεί επίσημα ο εντοπισμός 25 περιστατικών με βάρκες στις οποίες επέβαιναν πρόσφυγες και μετανάστες οι οποίοι και κινούντο προς τα ελληνικά νησιά. Κατά τη διάρκεια αυτών των περιστατικών επαναπροωθήθηκαν στις τουρκικές ακτές 907 άτομα.

Βίτσας: Η Die Welt γράφει Fake News – Ανησυχητική η αύξηση των ροών

Την ανησυχία στου για τον αριθμό των προσφύγων στα νησιά που αυξάνεται εξέφρασε μιλώντας σήμερα στον ΣΚΑΪ ο υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μπαλάφας ενημερώνοντας ότι στην Ελλάδα βρίσκονται περίπου 60.000 μετανάστες που είναι κατανεμημένοι σε διάφορα σημεία της χώρας. Όπως πρόσθεσε στα νησιά βρίσκονται 12.000 μετανάστες.

Ωστόσο, ο κ. Μπαλάφας διέψευσε το χθεσινό δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Die Welt, ότι η χώρα μας δίνει λάθος στοιχεία για το προσφυγικό και ότι δεν φυλάει επαρκώς τα σύνορά της. Σύμφωνα με τον ίδιο τα όσα γράφει η γερμανική εφημερίδα είναι Fake News.

«Πρέπει να τα βλέπουμε όλα υπό το φως των Fake News. Προφανώς δεν ισχύουν όσα γράφει η Die Welt. Ξέρουμε τι είναι και τι ρόλο παίζει» είπε ο υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής.

iefimerida.gr