«Σε δέκα μέρες από σήμερα συμπληρώνονται 4 χρόνια από την μεγάλη πολιτική ανατροπή της 25ης του Γενάρη του 2015», είπε ο Αλέξης Τσίπρας ανοίγοντας με την ομιλία του τη διήμερη συζήτηση επί της πρότασής του για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.
Εκανε απολογισμό της τετραετίας
Ο πρωθυπουργός είπε ότι αυτή η πολιτική ανατροπή «δεν ήρθε ως κεραυνός εν αιθρία, αλλά ήταν αποτέλεσμα της μεγαλύτερης οικονομικής κρίσης που βίωσε η Ελλάδα, της διαχείρισής της από τις κυβερνήσεις των τελευταίων ετών και επιλογών πολλών χρόνων πριν από την κρίση που είχαν ως αποτέλεσμα η χώρα να οδηγηθεί στη χρεοκοπία, το πελατειακό σύστημα, τη γενικευμένη διαφθορά, τη φοροδιαφυγή, την κρατικοδίαιτη επιχειρηματικότητα, τη διαπλοκή, τη διαρκή διεύρυνση των ανισοτήτων, της θεσμικής παρακμής και της απαξίωσης των δημοκρατικών θεσμών και των ελεγκτικών μηχανισμών».
«Ο ελληνικός λαός τον Γενάρη του 2015 έκανε μια ιστορική επιλογή. Να εμπιστευτεί τούτη την κυβέρνηση ώστε να οδηγήσει τη χώρα στην έξοδο από τα μνημόνια και την κρίση. Να μπει ένα τέλος στη λιτότητα, να ανασυγκροτηθεί η ελληνική οικονομία σε νέες στέρεες βάσεις και να μπουν σε πρώτη προτεραιότητα οι ανάγκες της κοινωνικής πλειοψηφίας», τόνισε.
Απολογισμός και για το δημοψήφισμα του 2015
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στον πολιτικό συμβιβασμό του καλοκαιριού του 2015, «όταν αναγκαστήκαμε να κάνουμε ένα βήμα πίσω για να έχουμε πόδια να περπατήσουμε στη συνέχεια πολλά βήματα μπροστά», όπως τόνισε. Σημείωσε ότι «οι εκλογές του Σεπτέμβρη, όταν απευθυνθήκαμε στον ελληνικό λαό ζητώντας την εντολή να συνεχίσουμε με τη συμφωνία σε γνώση του λαού, ήταν η πιο κομβική στιγμή αυτής της διαδρομής».
Μίλησε για «επιλογή πολιτικής ευθύνης που κανείς από τις προηγούμενες πολιτικές ηγεσίες δεν είχε την τόλμη και το σθένος να αναλάβει», εξηγώντας ότι αυτή η κυβέρνηση πήγε σε εκλογές μετά και όχι πριν από τη συμφωνία με τους δανειστές. Ανέφερε ότι ακολούθησαν οι εξαντλητικές διαπραγματεύσεις των τεσσάρων αξιολογήσεων, η προσφυγική κρίση, για να τονίσει ότι «σήμερα μετά από όλα αυτά η Ελλάδα είναι μια διαφορετική χώρα».
«Η αυγή του 2019 είναι η αυγή και μιας νέας εποχής για την Ελλάδα»
«Το δικό μας μέλημα δεν ήταν μόνο να βγούμε από το πρόγραμμα. Αλλά να θέσουμε την κοινωνική πλειοψηφία στο επίκεντρο της προσοχής μας», σημείωσε ο πρωθυπουργός.
Τόνισε ότι τα πεπραγμένα αυτής της κυβέρνησης είχαν ένα και μοναδικό στόχο: «Να κρατήσουν την κοινωνία όρθια ώστε να αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη στη δυνατότητα της πολιτικής να επιλύει προβλήματα με γνώμονα τα συμφέροντα των πολλών».
«Αλλά να είναι το σάλπισμα για την οικοδόμηση της νέας Ελλάδας του 21ου αιώνα, ώστε να μην είναι η έξοδος από τα Μνημόνια μια κενή ημερομηνία».
Σε αυτό το πλαίσιο απαρίθμησε ορισμένες κομβικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης: 100 δόσεις, προστασία της πρώτης κατοικίας, πρόγραμμα για την ανθρωπιστική κρίση και το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης, επαναρύθμιση της αγοράς εργασίας και επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, χτύπημα της μαύρης και αδήλωτης εργασίας, αποκατάσταση των απολυμένων του δευτέρου μνημονίου, στήριξη του ΕΣΥ με προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού και ενίσχυση των υποδομών, θεσμοθέτηση της καθολικής πρόσβασης των ανασφάλιστων στα νοσοκομεία, ρύθμιση του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου για πρώτη φορά μετά από 30 χρόνια ασυδοσίας, κοινωνικά μερίσματα για τρία συνεχόμενα χρόνια που ξεπερνούν τα 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ, επιστροφή των αναδρομικών σε γιατρούς, πανεπιστημιακούς, ένστολους και δικαστικούς, ενίσχυση της εκπαίδευσης και της έρευνας, «αγώνας κόντρα στη διαπλοκή και τη διαφθορά που κατέτρωγε την ελληνική οικονομία αλλά και την αξιοπιστία των θεσμών από τα μέσα».
«Η αυγή του 2019 είναι η αυγή και μιας νέας εποχής για την Ελλάδα», σημείωσε ο κ. Τσίπρας. Είπε ότι «τον Αύγουστο του 2018 παρά τις καταστροφολογικές προβλέψεις του κ. Μητσοτάκη καταφέραμε να επιτύχουμε την καθαρή έξοδο από τα Μνημόνια».
Πρόσθεσε ότι «ταυτόχρονα καταφέραμε να ρυθμίσουμε το ελληνικό χρέος καθιστώντας το για πρώτη φορά μετά από μια δεκαετία βιώσιμο». «Κάτι που», όπως σχολίασε, «οι προηγούμενες κυβερνήσεις ποτέ δεν πέτυχαν και ούτε είχαν ελπίδα να πετύχουν, καθώς αυτοί οι ‘επαγγελματίες’ της πολιτικής που τέτοιες μέρες πριν πέντε χρόνια ζητούσαν ακόμη πιστοποιητικά βιωσιμότητας. Κι ήρθαμε εμείς και καταφέραμε τους καλύτερους δυνατούς όρους για την ελληνική οικονομία και την ελληνική κοινωνία».
Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «έχουμε σήμερα καταφέρει να εξασφαλίσουμε πλήρως τις χρηματοδοτικές μας ανάγκες μέχρι το 2020 με το ‘μαξιλάρι’ ρευστότητας του ESM αλλά και να επαναφέρουμε το επίπεδο των επιτοκίων δανεισμού στα προ κρίσης επίπεδα».
Είπε πως το σημαντικότερο είναι αυτό: «όλα αυτά τα πετύχαμε με το λιγότερο δυνατό κόστος απέναντι στους πιο ευάλωτους, κρατώντας την κοινωνία όρθια».
«Η Ελλάδα του 2019 είναι μία άλλη χώρα»
«Λίγες μέρες πριν, σε τούτη εδώ την αίθουσα, ψηφίστηκε πανηγυρικά ο πρώτος μεταμνημονιακός προϋπολογισμός», είπε ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του.
«Ένας προϋπολογισμός», πρόσθεσε, «που μετά από μια δεκαετία συρρίκνωσης και περικοπών προχώρησε σε δημοσιονομική επέκταση, με περαιτέρω μέτρα για την ενίσχυση της κοινωνικής πλειοψηφίας».
Αναφέρθηκε επ’ αυτού στη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για ελεύθερους επαγγελματίες, τη μείωση του ΕΝΦΙΑ έως 30% για τις μικρές περιουσίες, την πρόβλεψη για 7.000 περισσότερες προσλήψεις για να στηριχτεί η ειδική αγωγή και το πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι», την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για τους συνεταιρισμένους αγρότες και την πρόβλεψη -για πρώτη φορά- στεγαστικού επιδόματος για εκατοντάδες χιλιάδες δικαιούχους.
«Και φυσικά την κατάργηση της αχρείαστης περικοπής των συντάξεων για το 2019 και προέβλεψε αυξήσεις για πρώτη φορά για τις συντάξεις, όχι μειώσεις», όπως τόνισε.
Ο πρωθυπουργός σχολίασε πως την κατάργηση της περικοπής των συντάξεων «την πετύχαμε έχοντας απέναντι μας την εμμονή του ΔΝΤ και φυσικά τη δική σας θλιβερή στάση. Μια στάση που θα μείνει στην ιστορία ως μνημείο πολιτικού αριβισμού και αναξιοπρέπειας. Από τα παρακάλια στο Βερολίνο για να κρατήσει σκληρή στάση η καγκελάριος Μέρκελ, μέχρι τις υποδείξεις στον επίτροπο Μοσκοβισί».
«Η Ελλάδα του 2019 είναι μια άλλη χώρα, από τη σκιά του εαυτού της που παραλάβαμε το 2015, μετά την πενταετή καταστροφή που προκαλέσατε. Είναι μια χώρα που σταθεροποιημένη, με αναβαθμισμένο ρόλο στην διεθνή κοινότητα και την ευρύτερη περιοχή μας», είπε ο Αλέξης Τσίπρας.
Τόνισε ότι είναι μια χώρα η οποία αφήνει πίσω της οριστικά την κοινωνική ερήμωση της καταστροφικής πενταετίας από το 2010 έως τον Γενάρη του 2015 και που βαδίζει με αξιοπρέπεια στο δρόμο της επούλωσης των πληγών, της κοινωνικής αλληλεγγύης, της ισότητας και δικαιοσύνης.
«Αυτός δεν είναι ένας εύκολος δρόμος. Αλλά έχουμε κάνει ήδη τα πρώτα βήματα. Μαζί με την κοινωνία και τον ελληνικό λαό», είπε.
«Η συνείδησή και το πατριωτικό μου καθήκον, μου επέβαλλαν να αξιοποιήσω την ιστορική ευκαιρία για την επίλυση του Μακεδονικού»
«Η συνείδησή μου και το πατριωτικό μου καθήκον, μου επέβαλλαν να αξιοποιήσω αυτήν την ιστορική ευκαιρία για την επίλυση του Μακεδονικού, γνωρίζοντας ότι θα έχω πολιτικό κόστος», ανέφερε στη συνέχεια πρωθυπουργός.
«Από την πρώτη στιγμή, μαζί με τον τότε υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά, δοθήκαμε με την ψυχή και το σώμα μας σε μια μεγάλη προσπάθεια για την επίλυση της διαφοράς για την ονομασία της πΓΔΜ. Δοθήκαμε σε αυτήν την προσπάθεια με αίσθημα ευθύνης απέναντι στην ιστορία, στο εθνικό συμφέρον αλλά και το μέλλον της χώρας και της περιοχής μας. Με αίσθηση της πατριωτικής μας ευθύνης για να αναβαθμίσουμε τον ηγετικό ρόλο της χώρας στα Βαλκάνια και στην Ανατολική Μεσόγειο σε μια δύσκολη περίοδο, με μεγάλες αναταράξεις και συγκρούσεις, με έναν γείτονα απρόβλεπτο και προκλητικό πολλές φορές στα ανατολικά μας», σημείωσε ο κ. Τσίπρας.
«Ό,τι πετύχαμε, τα πετύχαμε από κοινού με τους ΑΝΕΛ»
Ο πρωθυπουργός επίσης τόνισε πως όλα αυτά, έγιναν από μια κυβέρνηση δυο κομμάτων με εντελώς διαφορετικές ιδεολογικές αφετηρίες, από «μια κυβέρνηση που τόσο λοιδορήθηκε και από τους πολιτικούς της αντιπάλους αλλά και από τα φερέφωνα του παλιού καθεστώτος».
«Από μια κυβέρνηση που σε κάθε στροφή όλοι με πάθος επιθυμούσαν να τη ρίξουν στα βράχια, εκείνοι που μέσα στο παλιό σύστημα εξουσίας απολάμβαναν δόξα και υλικά αγαθά και που από το 2015 και μετά άρχισαν να αισθάνονται οργισμένοι και αμήχανοι που πλέον έχασαν την κότα με τα χρυσά αυγά», σημείωσε.
Όλα αυτά, συνέχισε ο πρωθυπουργός, «τα πετύχαμε από κοινού με το κόμμα των ΑΝΕΛ, με το οποίο που ήταν και είναι γνωστές οι μεγάλες ιδεολογικές διαφορές». Είπε ότι αναγνωρίζει όμως ότι συνέβαλε αυτό το κόμμα «καθοριστικά σε αυτή την προσπάθεια» και πως «αυτή τη συνεργασία, έντιμη και ειλικρινή, με τόσο διαφορετικές πολιτικές και ιδεολογικές καταβολές, ιστορικές διαδρομές και παραδόσεις, εγώ θα τιμώ και θα σέβομαι πάντοτε».
Πρόσθεσε ότι «όμως έμελλε οι πολιτικές και ιδεολογικές μας διαφορές να παράξουν κάποια στιγμή τα αποτελέσματά τους. Δεν ήταν αναπόφευκτο αλλά έτσι έγινε».
Ο κ. Τσίπρας είπε ότι το αστάθμητο της αλλαγής ηγεσίας στη γειτονική μας χώρα και η ήττα «του εθνικιστή Γκρούεφσκι», δημιούργησε πριν από ενάμιση χρόνο μια συνθήκη που αποτελούσε μια μεγάλη ευκαιρία τόσο για την Ελλάδα όσο και για τους γείτονες μας, για να επιλυθεί μια ιστορική, πολιτική και διπλωματική εκκρεμότητα πολλών δεκαετιών.
«Η συνείδησή μου και το πατριωτικό μου καθήκον, μου επέβαλλαν να αξιοποιήσω αυτή την ιστορική ευκαιρία», τόνισε.
«Έπραξα το σωστό, το εθνικά ωφέλιμο, το πατριωτικό»
Τη βεβαιότητα ότι έπραξε το σωστό, το εθνικά ωφέλιμο, το πατριωτικό, εξέφρασε ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στο ονοματολογικό της πΓΔΜ.
«Γιατί -το έχω πει πολλές φορές- ότι πατριωτισμός δεν είναι να μισείς την πατρίδα του άλλου, αλλά να αγαπάς τη δική σου πατρίδα. Και να θέλεις να την δεις να προοδεύει σε συνθήκες αλληλεγγύης και συνεργασίας με τους γείτονές σου αλλά και με το σύνολο της διεθνούς κοινότητας. Πατριωτισμός δεν είναι να είσαι υποκριτής και καιροσκόπος απέναντι στα μεγάλα εθνικά θέματα. Όχι να αλλάζεις άποψη για τα κρίσιμα και ιστορικής σημασίας εθνικά θέματα, με βάση το πρόσκαιρο, το συγκυριακό κομματικό όφελος», πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας.
«Σέβομαι όλους όσοι έχουν διαφορετική θέση και άποψη από εμένα στα εθνικά θέματα, όχι, όμως όσους προσποιούνται, όχι όσους κοροϊδεύουν, όχι όσους αλλάζουν τη θέση τους με μοναδικό γνώμονα την αντιπολιτευτική τους στρατηγική», είπε ο πρωθυπουργός.
«Δεν θεωρώ ότι πράττει σωστά ο Πάνος Καμμένος, αλλά θα σεβαστώ την επιλογή του»
«Γνώριζα εξ αρχής ότι η τοποθέτηση του Πάνου Καμμένου ήταν διαφορετική, από την πρώτη στιγμή αυτής της δύσκολης αλλά αναγκαίας διαπραγμάτευσης. Διαφώνησε από την αρχή με τη σύνθετη ονομασία. Δεν το έκανε τώρα προσχηματικά, αλλά είχε πάντα αυτή τη στάση, είναι η άποψή του. Διαφωνώ μαζί του αλλά την σέβομαι. Έχει μια καθαρότητα», είπε για τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ, ο Αλέξης Τσίπρας.
«Ο ίδιος εξάλλου είπε σε ανύποπτο χρόνο ότι στο πλαίσιο της γραμμής της σύνθετης ονομασίας είναι η καλύτερη δυνατή συμφωνία. Η διαφωνία του αυτή τον οδήγησε να αποχωρήσει από την κυβέρνηση και να αποσύρει τη στήριξή του», παρατήρησε και συνέχισε:
«Δεν θεωρώ ότι πράττει σωστά ούτε και ότι μια τέτοια επιλογή ήταν αναπόφευκτη. Γιατί η επιλογή αυτή θέτει σε διακινδύνευση τις προσπάθειες όλες μιας κυβέρνησης που πέρασε από σαράντα κύματα για να καρποφορήσει, ακριβώς πάνω στην εποχή που βγαίνουν οι πρώτοι ανθοί. Πιστεύω ότι μπορούσε κάλλιστα να διατηρήσει τη διαφορετική του άποψη και θέση, χωρίς να αποσύρει την εμπιστοσύνη του στη κυβέρνηση. Χωρίς να καταψηφίσει τη κυβέρνηση και μαζί τα αποτελέσματα για τα οποία και ο ίδιος έδωσε μάχες και αγώνες. Θα σεβαστώ όμως παρά την έντονη διαφωνία τη επιλογή του».
«Πολιτικά αγύρτες, αναξιόπιστοι και επικίνδυνοι όσοι αλλάζουν θέση με μοναδικό γνώμονα την αντιπολιτευτική στρατηγική τους»
Πολιτικά αγύρτες, αναξιόπιστους, επικίνδυνους για τον τόπο χαρακτήρισε όσους κοροϊδεύουν και αλλάζουν τη θέση τους με μοναδικό γνώμονα την αντιπολιτευτική στρατηγική τους ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά τη συζήτηση επί της πρότασής του για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.
«Υπάρχουν ανάμεσά μας βουλευτές και κόμματα που πάντοτε υπερασπίζονταν μια διαφορετική άποψη από αυτήν που αποτελούσε εδώ και χρόνια την λεγόμενη εθνική γραμμή» σημείωσε. «Διαφωνώ κάθετα μαζί τους. Θεωρώ ότι η δική τους θέση θα μας οδηγεί σε απανωτές εθνικές ήττες, αλλά τους σέβομαι. Και αυτούς και τις θέσεις τους», τόνισε ο πρωθυπουργός.
Ακολούθως, αναφέρθηκε σε εκείνους οι οποίοι, όπως είπε, «επί 20 χρόνια διακήρυτταν μία θέση, την υπερψήφιζαν στις προγραμματικές δηλώσεις των κυβερνήσεών τους, την διακήρυτταν στα διεθνή φόρα ως υπουργοί και σήμερα, μόνο και μόνο για να σώσουν το κομματικό μαγαζί, παριστάνουν ότι διαφωνούν, ψάχνουν να βρουν επιχειρήματα, εκεί που δεν υπάρχουν, για να διαφωνήσουν».
«Για όλους αυτούς, θα πω απλά ότι η στάση τους είναι πολιτικά και ηθικά ανέντιμη», επισήμανε ο πρωθυπουργός και εξήγησε: «Γιατί δεν διαφωνούν στην ουσία, αλλά ψάχνουν να εφεύρουν ψεύτικα δήθεν σκοτεινά σημεία για να ψαρέψουν στα θολά νερά του εκλογικού τους ακροατηρίου. Εκεί βρίσκεται κατά την άποψη μου η διαφορά τους με άλλες πολιτικές δυνάμεις που ποτέ δεν μίλησαν για σύνθετη ονομασία, εκεί βρίσκεται και η διαφορά με τον μέχρι χθες κυβερνητικό μας εταίρο, τον Πάνο Καμμένο».
«Για να προχωρήσουμε σε όλα αυτά τα μεγάλα και ουσιαστικά βήματα, ζητώ με ευθύτητα και καθαρότητα την επαναβεβαίωση της εμπιστοσύνης της εθνικής αντιπροσωπείας στην κυβέρνηση», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας, κατά τη συζήτηση επί της πρότασής του για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.
«Η κυβέρνηση έχει μπροστά της θητεία 9 μηνών και πολύ σημαντικό έργο να ολοκληρώσει»
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε καθαρές λύσεις και στάση ευθύνης από όλους τους βουλευτές, υπενθυμίζοντας ότι αυτή η κυβέρνηση έβγαλε τη χώρα από τα μνημόνια, αποκατέστησε τη κανονικότητα, στήριξε και προστάτευσε τους εργαζόμενους, διαφύλαξε τη κοινωνική συνοχή.
«Η κυβέρνηση έχει μπροστά της συνταγματική θητεία 9 μηνών με πολύ σημαντικό έργο να ολοκληρώσει», δήλωσε ο πρωθυπουργός και ανέφερε συγκεκριμένα:
«Έχουμε μπροστά μας, πρώτα από όλα, και οφείλουμε να ολοκληρώσουμε τη διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος. Για την ενίσχυση του κοινοβουλευτικού πολιτεύματος, της προστασίας των κοινωνικών δικαιωμάτων, για την διεύρυνση της δημοκρατίας και της λαϊκής συμμετοχής αλλά και για να βάλουμε ένα τέλος στους θεσμούς της ατιμωρησίας».
– Τις διατάξεις για την ευθύνη των υπουργών που είναι κομμένες και ραμμένες στα μέτρα εκείνων που θέλουν να καταχραστούν την εξουσία που τους έδωσε ο λαός. Και αποτελούν ρυθμίσεις ντροπής για το κοινοβούλιο την δημοκρατία και το πολιτικό σύστημα. (Και ξέρω ότι αρκετοί από σας δεν θέλετε αυτή την μεγάλη μεταρρύθμιση. Δεν νιώθετε άνετα με αυτήν. Αλλά θα αναγκαστείτε να την υποστείτε).
– Την αύξηση του κατώτατου μισθού και την κατάργηση του υποκατώτατου μισθού, που θα δώσει ανάσα σε εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους και θα αποτελέσει ένα ακόμη βήμα στην πορεία που έχουμε χαράξει για την ενίσχυση του εισοδήματος και της θέσης των εργαζομένων.
– Τη ρύθμιση των 120 δόσεων ώστε να ανακουφιστούν χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες και να δοθεί νέα ώθηση στην οικονομία.
– Το νόμο για την προστασία της πρώτης κατοικίας, αλλά και τη στήριξη της στεγαστικής πολιτικής. Με την επιδότηση των δόσεων των δανειοληπτών για δάνεια πρώτης κατοικίας αλλά και την επιδότηση ενοικίου.
– Έχουμε επίσης την ολοκλήρωση της συζήτησης και την υλοποίηση μιας ιστορικής συμφωνίας με την Εκκλησία της Ελλάδος. Για να επιλυθεί άλλη μια εκκρεμότητα δεκαετιών και οι σχέσεις Πολιτείας-Εκκλησίας να εξορθολογιστούν και να μπουν σε στέρεες βάσεις.
«Σε πανικό, εξαιτίας του στρατηγικού αδιεξόδου της, η αντιπολίτευση»
Για πανικό της αντιπολίτευσης εξαιτίας του στρατηγικού αδιεξόδου της μίλησε ο πρωθυπουργός, κατά τη συζήτηση επί της πρότασής του για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση και παρατήρησε:
«Μέσα στην παραζάλη και τον πανικό του στρατηγικού αδιεξόδου της αντιπολίτευσης, ακούσαμε τις τελευταίες μέρες τα μύρια όσα. Η αντιπολίτευση που δεν τόλμησε να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας, έχει το θράσος να λοιδορεί ακόμη και αυτήν τη καθαρή, την έντιμη επιλογή. Ακούμε για τεχνάσματα, για σικέ πλειοψηφίες, για συναλλαγές και άλλα τέτοια. Είστε τόσο τυφλωμένοι, που περιφρονείτε ακόμα και τους βασικούς κανόνες του δημοκρατικού πολιτεύματος».
«Ο λαός εκλέγει τους αντιπροσώπους του και η Βουλή δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.
«Κυβέρνηση κουρελού ήταν η κυβέρνηση που συγκρότησαν το 2011, οι για 40 χρόνια εχθροί, που σε ένα βράδυ έγιναν φίλοι, διορίζοντας πρωθυπουργό έναν μη εκλεγμένο τεχνοκράτη αλλά όχι πολιτικό, χωρίς καμία λαϊκή νομιμοποίηση», είπε, αναφερόμενος στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, ο Αλέξης Τσίπρας.
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον κ. Μητσοτάκη και σχολιάζοντας τα περί «ετερόκλητων συμμαχιών» και «αθέμιτων μεταγραφών», τόνισε:
«Μιλάτε όμως και για ετερόκλητες συμμαχίες και για αθέμιτες μεταγραφές; Ποιοι; Εσείς που το τελευταίο διάστημα έχετε εγγράψει στη κοινοβουλευτική σας ομάδα τέσσερις βουλευτές από άλλα κόμματα. Τρεις βουλευτές από το Ποτάμι και έναν από την Ένωση Κεντρώων. Δεν έχετε κανένα απολύτως δικαίωμα εσείς να κουνάτε το δάχτυλο στην Αριστερά και να θέτετε ζητήματα πολιτικής ηθικής. Σε μια παράταξη που πάντα με κάθε τρόπο και με οποιοδήποτε κόστος, τοποθετεί τη δημοκρατία πάνω από οποιαδήποτε άλλη αξία στην πολιτική της διαδρομή».
Αθλιότητες εναντίον βουλευτών ενορχηστρώνονται από τον σκληρό μηχανισμό της ΝΔ
Ο Αλέξης Τσίπρας, κατήγγειλε «αθλιότητες», που, όπως είπε, «ενορχηστρώνονται εδώ και μέρες, δυστυχώς από ό,τι αποδεικνύεται, από το σκληρό κομματικό μηχανισμό της ΝΔ».
Μίλησε για «πογκρόμ των επιθέσεων, των απειλών, των εκβιασμών, της τρομοκράτησης των βουλευτών που εκφράζουν την πρόθεση να πράξουν το πατριωτικό τους καθήκον και ψηφίσουν με βάση τη συνείδησή τους» και σημείωσε:
«Έχετε στοχοποιήσει δημόσια βουλευτές. Στελέχη σας δίνουν στους οπαδούς σας τα κινητά τους τηλέφωνα και τις διευθύνσεις τους. Δέχονται καθημερινά εκατοντάδες απειλητικά μηνύματα. Είναι ντροπή αυτό που κάνετε».
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις απειλές που δέχεται η υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Κατερίνα Παπακώστα, όπως τον έχει ενημερώσει και παρατήρησε:
«Ο δρόμος που επιλέγετε να κινηθείτε, από τύφλωση αντιπολιτευτική, είναι ο δρόμος του μίσους και του διχασμού. Και θυμίζει άλλες εποχές».
«Οι απειλές και οι εκβιασμοί δεν θα τρομοκρατήσουν τους βουλευτές»
Τη βεβαιότητα ότι οι απειλές και οι εκβιασμοί, για να μην ψηφίσουν τη Συμφωνία των Πρεσπών, δεν θα τρομοκρατήσουν τους βουλευτές, εξέφρασε ο πρωθυπουργός.
«Τι νομίζετε ότι θα καταφέρετε έτσι; Θα φοβίσετε τους βουλευτές; Οι βουλευτές, να το ξέρετε, δεν θα τρομοκρατηθούν. Θα σταθούν στο ύψος της συνείδησής τους, στο ύψος της ιστορικής τους ευθύνης απέναντι στον τόπο και στο πατριωτικό συμφέρον, απέναντι στην ιστορία, απέναντι στη δημοκρατία. Γιατί μόνος οδηγός των βουλευτών είναι η συνείδησή τους και η ευθύνη τους απέναντι στην ιστορία», τόνισε απευθυνόμενος στον πρόεδρο της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη.
«Η Δημοκρατία θα νικήσει, δεν απειλείται και δεν εκβιάζεται»
«Σας καλώ να μιλήσετε και να σταθείτε καθαρά και έντιμα απέναντι στη συνείδησή σας και στο συμφέρον του τόπου και του λαού και να δώσετε καθαρή απάντηση: Αν εμπιστεύεστε αυτήν την κυβέρνηση για να συνεχίσει ή όχι».
Αυτό ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας, απευθυνόμενος στους βουλευτές, κατά τη συζήτηση επί της πρότασής του για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.
«Ελεύθερα, ανοιχτά, με παρρησία και στη βάση των όσων επιτάσσει το πολιτικό κριτήριο, η ηθική και η συνείδηση καθενός και καθεμιάς σε αυτήν την αίθουσα. Αυτή ακριβώς είναι η δύναμη της δημοκρατίας. Και η δημοκρατία σε αυτόν τον τόπο, μετά από τόσους αγώνες και τόσες θυσίες, δεν απειλείται και δεν εκβιάζεται. Η δημοκρατία θα νικήσει», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.
ΒΙΝΤΕΟ: