Μια μεγάλη «πέτρα» με σχήμα ψαριού βρέθηκε στο φαράγγι της Σαμαριάς και θα εξεταστεί από ειδικούς του Πολυτεχνείου Κρήτης. Η ύπαρξη απολιθωμάτων θαλάσσιων οργανισμών στα Κρητικά βουνά είναι γνωστή και μάλιστα έχουν περισυλλεγεί και εκτεθεί πολλά από αυτά και ειδικά όστρακα από την εποχή που η Κρήτη βρισκόταν… στον βυθό της θάλασσας.
Όμως το εύρημα μέσα στο φαράγγι της Σαμαριάς μάλλον δεν έχει προηγούμενο.
Όπως φαίνεται και στην φωτογραφία, πρόκειται για μια “πέτρα” σε μορφή μεγάλου ψαριού η οποία πολύ πιθανόν να αποτελεί ένα μεγάλο και σπάνιο απολίθωμα.
(Φωτογραφία: Ιωάννης Φωτάκης)
Η «πέτρα» αυτή βάρους περίπου 20 κιλών, βρέθηκε τις τελευταίες ημέρες στην διάρκεια εργασιών συντήρησης του μονοπατιού της Σαμαριάς.
Οι άνθρωποι της Διεύθυνσης Δασών Χανίων κατέγραψαν ακριβώς την θέση όπου βρέθηκε, την περισυνέλλεξαν, την καθάρισαν και ενημέρωσαν τους ειδικούς από το Τμήμα Μηχανικών Ορυκτών Πόρων του Πολυτεχνείου Κρήτης προκειμένου να εξεταστεί επισταμένως και να εξακριβωθεί για το εάν πρόκειται για ένα άριστα διατηρημένο απολίθωμα προϊστορικού ψαριού.
Καθηγητής του τμήματος θα μεταβεί στον Ομαλό για να δει από κοντά το «ψάρι» το οποίο μάλλον θα μεταφερθεί στα εργαστήρια του ιδρύματος για περαιτέρω εξετάσεις, ενώ πιθανόν με τους αρμοδίους της Διεύθυνσης Δασών να μεταβεί και στο σημείο όπου βρέθηκε προκειμένου να γίνει αυτοψία και στον χώρο.
Να σημειωθεί πως στο φαράγγι της Σαμαριάς και άλλες φορές στην διάρκεια εργασιών έχουν βρεθεί απολιθωμένα όστρακα, ενώ και στην θέση «Ψάρι» υπάρχει ένας μεγάλος βράχος που πρόκειται για απολίθωμα θαλάσσιου πλάσματος.
Μάλιστα λόγω και του τεράστιου γεωλογικού ενδιαφέροντος έχει δημιουργηθεί και στην νότια είσοδο του φαραγγιού, στην Αγία Ρουμέλη, το μουσείο πέτρας.