Το ελληνικό χρέος είναι ένα από τα θέματα που θα συζητηθούν στο πλαίσιο της Συνόδου των G7 που ξεκινάει σήμερα (11/5) στο Μπάρι της Ιταλίας. Άρθρο της Süddeutsche Zeitung αναφέρει ότι «οι επτά μεγάλοι μετρούν τις δυνάμεις τους», τονίζοντας ότι «οι υπ. Οικονομικών των ισχυρότερων βιομηχανικών χωρών της Δύσης αναζητούν συμβιβασμούς στο εμπόριο, την φορολόγηση και την Ελλάδα».
Στο δημοσίευμα της εφημερίδας επισημαίνεται, μεταξύ άλλων: «Άβολα θα νιώσει η γερμανική πλευρά στην εμπιστευτική συνάντηση του λεγόμενου Washington Group, στο οποίο οι μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρωζώνης και οι διεθνείς δανειστές θα διαπραγματευθούν το ζήτημα των ελαφρύνσεων για την Ελλάδα.
Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης έχει προετοιμάσει διάφορες προτάσεις, για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, αλλά και για να βοηθήσει την Ελλάδα να επιστρέψει στις αγορές. Σε αυτές ανήκουν η κατάργηση της καταβολής προσαυξήσεων στα επιτόκια, η επαναφορά της επιστροφής των κερδών κεντρικών τραπεζών στην Αθήνα, η επιμήκυνση της αποπληρωμής, ένα πλαφόν στα επιτόκια των πιστώσεων του EFSF και πιθανότατα η αποπληρωμή το 2019 δανείων που δεν έχουν καταβληθεί ακόμα από το ΔΝΤ.
Όπως γράφει το iefimerida.gr, οι προτάσεις αναμένεται να λάβουν συγκεκριμένη μορφή την Πέμπτη. Δεν αναμένεται ωστόσο συμφωνία. Εκπρόσωπος του ΕΜΣ δήλωσε πάντως ότι “οι θεσμοί προετοιμάζουν έγγραφα εργασίας με αριθμούς και σενάρια για πιθανά μέτρα ελάφρυνσης του χρέους».
Χθες Τετάρτη, Αμερικανός αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών επιβεβαίωσε ότι το ελληνικό ζήτημα θα συζητηθεί στη σύνοδο των G7.
[irp posts=”129014″ name=”ΟΑΕΔ: Ανοίγουν 12.382 θέσεις εργασίας εντός του Μαΐου”]
Ο ίδιος παράγοντας σχολίασε την προκαταρκτική συμφωνία Ελλάδας – Θεσμών λέγοντας ότι «παρατηρήσαμε πρόοδο σε πολιτικές αλλά αυτό δεν συνιστά ολοκληρωμένη συμφωνία στην οποία οι ΗΠΑ προσβλέπουν». Συμπλήρωσε μάλιστα ότι «χρειάζεται ακόμη δουλειά για να επανέλθει η Ελλάδα σε τροχιά βιώσιμης ανάπτυξης». Απέφυγε όμως να τοποθετηθεί με σαφήνεια για το τί θα πράξει τελικά το ΔΝΤ. Επανέλαβε πάντως την πάγια θέση του υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ, Στίβεν Μνούτσιν, ότι η Ευρώπη πρέπει να χειριστεί την διευθέτηση του προβλήματος του ελληνικού χρέους.