Ξεκινά σταδιακά η δημιουργία κλειστών δομών για τους μετανάστες στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, την ίδια ώρα που οι αντιδράσεις κλιμακώνονται

Όπως αναφέρει δελτίο Τύπου που εξέδωσε σήμερα, Σάββατο, το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, με τίτλο «Χορήγηση αδειών χωροθέτησης, τοποθέτησης περίφραξης και χωματουργικών εργασιών στις νέες κλειστές ελεγχόμενες δομές»:

«Σε συνέχεια της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (ΦΕΚ Α’ 28/10-02-2020) και της υπ’ αρ. 1311/10-02-2020 απόφασης του Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, χορηγείται, με κοινή απόφαση των Υπουργείων Περιβάλλοντος, Εσωτερικών και Μετανάστευσης και Ασύλου, άδεια για την χωροθέτηση των Περιφερειακών Υπηρεσιών, δομών και λοιπών διακριτών χώρων στις επιταχθείσες εκτάσεις γης. Επιπλέον, χορηγείται άδεια εκτέλεσης εργασιών τοποθέτησης περίφραξης και χωματουργικών για την διαμόρφωση των γηπέδων, με σκοπό την εγκατάσταση των νέων κλειστών ελεγχόμενων δομών».

Φορτηγό ξεφορτώνει σωσίβια και πλαστικές βάρκες στην Λέσβο
Την ίδια ώρα, εντείνονται οι αντιδράσεις στις περιοχές όπου πρόκειται να κατασκευαστούν οι νέες δομές. Στην Λέσβο, μάλιστα, μεγάλοι όγκοι σωσιβίων και πλαστικών βαρκών, με τις οποίες χρόνια τώρα περνούν πρόσφυγες και μετανάστες στο νησί και τα οποία έχουν περισυλλεγεί και τοποθετηθεί στην παλιά χωματερή της Μήθυμνας μεταφέρθηκαν και τοποθετήθηκαν από τον δήμο Δυτικής Λέσβου στην επιταχθείσα έκταση 216 στρεμμάτων στην περιοχή Καράβας – Καβακλή Μανταμάδου, εκεί όπου έχει προγραμματιστεί η κατασκευή της νέας δομής για πρόσφυγες και μετανάστες.

Μάλιστα, ο δήμαρχος Δυτικής Λέσβου, Ταξιάρχης Βέρρος, κάλεσε τον κάθε πολίτη με το ιδιωτικό του αυτοκίνητο να πάρει μερικά σωσίβια και να τα τοποθετήσει στη συγκεκριμένη έκταση. «Έχω μια πρόταση για όλους σας. Ο καθένας σας να πάρει μερικά σωσίβια και να τα πετάξει στην επιταγμένη έκταση. Με το δικό του αυτοκίνητο. Να τα πάμε λοιπόν σε αυτούς που ανήκουν. Μπορούν να διακοσμήσουν και τη νέα δομή έτσι. Τι λέτε; Εννοείται ότι η νέα εσοδεία θα πηγαίνει κατευθείαν εκεί», έγραψε σε ανάρτησή του ο κ. Βέρρος.

Φορτηγό ξεφορτώνει σωσίβια και πλαστικές βάρκες στην Λέσβο
Απαντώντας, δε, σε σχόλια πολιτών ότι αυτή η κίνηση δημιουργεί πρόβλημα στους κτηνοτρόφους της περιοχής, ο δήμαρχος Δυτικής Λέσβου απάντησε: «Δεν μεταφέρουμε το πρόβλημα με τα σωσίβια στην Καράβα. Λέμε ότι από τα χιλιάδες προβλήματα που έχουμε, δεν ασχολήθηκαν με κανένα. Αντιλαμβάνεσαι ότι είναι μια συμβολική κίνηση, που έχει σκοπό να κινητοποιήσει τον κόσμο.

Άλλωστε, δεν νομίζω να θεωρεί κάποιος ότι όλο αυτό το βουνό που υπάρχει στον Μόλυβο θα μεταφερθεί εκεί. Μακάρι να ήταν τόσο εύκολο. Μόλις καταφέρουμε αυτό που θέλουμε, το μέρος θα αποκατασταθεί πλήρως. Εννοείται».