Δεν ήταν λίγοι όσοι είχαν προβλέψει ότι μία υποψηφιότητα για Oscar θα κατέληγε σε Ελληνικά χέρια. Ελάχιστοι όμως περίμεναν ότι στην λίστα των υποψηφιοτήτων που ανακοίνωσε σήμερα η Ακαδημία Κινηματογράφου των ΗΠΑ περιλαμβάνονται όχι μία, αλλά δύο ταινίες Ελλήνων δημιουργών.

Στην κατηγορία καλύτερου πρωτότυπου σεναρίου οι και θα είναι υποψήφιοι με το σενάριο του «The Lobster» για το χρυσό αγαλματάκι. Απέναντί τους δυστυχώς θα βρουν το μεγάλο φετινό φαβορί που ακούει στο όνομα «La La Land» και το σενάριο του Damien Chazelle.

Ο 43χρονος Γιώργος Λάνθιμος ήταν υποψήφιος για Oscar Καλύτερης Ξενόγλωσσης ταινίας στην 83η απονομή (2011), ως σκηνοθέτης του «Κυνόδοντα». Και σε εκείνη την ταινία το σενάριο το είχε συνυπογράψει και ο Ευθύμης Φιλίππου.

Όπως αναφέρει e-radio.gr η δεύτερη Ελληνική υποψηφιότητα έρχεται στην κατηγορία Καλύτερου Ντοκιμαντέρ Μικρού Μήκους και ανήκει στην Δάφνη Ματζιαράκη, φοιτήτρια δημοσιογραφίας στο Πανεπιστήμιο Μπέρκλεϋ της Καλιφόρνιας, για την ταινία της «4.1 Miles».

Η ταινία παρουσιάζει μια μέρα από τη ζωή των στελεχών του Λιμενικού Σώματος της Λέσβου, καθώς είναι αντιμέτωποι με το μεγάλο κύμα της προσφυγικής κρίσης. Η Δάφνη Ματζιαράκη πέρασε τρεις εβδομάδες πάνω στο σκάφος του Λιμενικού καταγράφοντας τις προσπάθειες του πληρώματος με επικεφαλής τον καπετάνιο Κυριάκο Παπαδόπουλο. Στην ταινία αποτυπώνονται όσα συνέβησαν σε μία μοναδική διάσωση, στις 28 Οκτωβρίου του 2015.