“Σέβομαι απόλυτα την ανεξάρτητη λειτουργία των τραπεζών και ασφαλώς πρέπει να αντιλαμβανόμαστε ότι οι τράπεζες οφείλουν να έχουν τραπεζικά κριτήρια με τα οποία θα προστατεύσουν τους καταθέτες και τους μετόχους τους” είπε ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης παρουσιάζοντας το σχέδιο της κυβέρνησης για τις επιχειρήσεις και τις επενδύσεις.
“Όμως”, επισήμανε, “αυτή η στιγμή θέλω να ενθαρρύνω όλα τα τραπεζικά στελέχη και όλες τις διοικήσεις των τραπεζών να μην εξαντλούν σήμερα την αυστηρότητά τους ή τη γραφειοκρατία τους πάνω σε αυτά τα χρηματοδοτικά εργαλεία”.
Ο υπουργός κάλεσε όλα τα τραπεζικά στελέχη “να μην εξαντλούν σήμερα το τυπικό γράμμα του νόμου και της αυστηρότητας, αλλά με ευέλικτο τρόπο -εκεί φυσικά που γίνεται- να δίνουν γρήγορα τα δάνεια, γιατί η οικονομία μας έχει άμεση ανάγκη παροχής ρευστότητας στο δυνατόν ταχύτερο διάστημα ώστε οι επιχειρήσεις να αντεπεξέλθουν στις υποχρώσεις τους και να υλοποιήσουν τα επενδυτικά σχέδια.”, σημείωσε.
Ο κ. Γεωργιάδης ανακοίνωσε τη δημιουργία παρατηρητηρίου ρευστότητας το οποίο θα παρακολουθεί την πορεία που το τραπεζικό σύστημα παρέχει αυτά τα δάνεια, την ταχύτητα και σε ποιες επιχειρήσεις πηγαίνουν τα χρήματα αυτά εφόσον τα έχουν πράγματι ανάγκη για να μπορέσουν να συνεχίσουν απρόσκοπτα τη λειτουργία τους.
Ο κ. Γεωργιάδης προανήγγειλε επίσης ότι μέσα στο επόμενο διάστημα θα τεθεί σε διαβούλευση το νομοσχέδιο για τις μικροπιστώσεις προκειμένου, όπως είπε, και άλλες επιχειρήσεις που δεν έχουν τη ίδια δυνατότητα με τις περισσότερο οικονομικά υγιείς επιχειρήσεις να αποκτήσουν πρόσβαση σε ένα πρώτο κεφάλαιο κίνησης.
Ο κ. Γεωργιάδης είπε πως τέλη Μαΐου, αρχές Ιουνίου θα είναι διαθέσιμο το πρόγραμμα της Αναπτυξιακής Τράπεζας που θα προσφέρει κρατική εγγύηση έως 80% των χαρτοφυλακίων επιχειρηματικών δανείων για κεφάλαια κίνησης ύψους 7 δισ. ευρώ μαζί με τη μόχλευση των τραπεζών ενώ ανακοίνωσε μια σειρά εργαλείων αλλά και επενδύσεων που πρόκειται να ενεργοποιηθούν το αμέσως προσεχές διάστημα για τη στήριξη των επιχειρήσεων τα οποία είναι τα εξής:
-Αύξηση του ΤΕΠΙΧ κατά 300 εκατ. ευρώ, που μεταφράζεται σε δάνεια 750 εκατ. ευρώ με τη μόχλευση.
-Εγκρίσεις νέων στρατηγικών επενδύσεων 700 εκατ. ευρώ έως τα τέλη του έτους
-Κεφάλαια επιχειρηματικών συμμετοχών ύψους 400 εκατ. ευρώ γα έργα σε ενέργεια, κυκλική οικονομία και υποδομές τα οποία με τη μόχλευση θα αγγίξουν τα 3 δισ. ευρώ
-Δημιουργία πιλοτικού προγράμματος συν-επενδύσεων Επιχειρηματικών Αγγέλων σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων ύψους 30 εκατ. ευρώ
-Δημιουργία project preparation facility για συντονισμό και χρηματοδότηση ωρίμανσης μεγάλων και στρατηγικών έργων υποδομής ύψους 50 εκατ. ευρώ
-Πρόγραμμα soft financing για νεοφυείς επιχειρήσεις ύψους 100 εκατ. ευρώ
-Αύξηση κατά 50 εκατ. ευρώ της δημόσιας συμμετοχής στο Equifund
-Κεφάλαια 400 εκατ. ευρώ για συγχρηματοδότηση μαζί με πιστωτικά ιδρύματα σε στρατηγικούς τομείς της ελληνικής οικονομίας
-100 εκατ. ευρώ συνεπενδυτικό κεφάλαιο για equity για προσέλκυση ξένων θεσμικών επενδυτών με στόχο τη χρηματοδότηση γρήγορα αναπτυσσόμενες ελληνικές επιχειρήσεις.
-Εγκρίθηκαν από την ΕΕ πρόσθετης ενίσχυσης επενδυτικών σχεδίων ύψους € 2,7 δισ. στον Αναπτυξιακό νόμο.
-Αδειοδοτήσεις Στρατηγικών Επενδύσεων ΑΠΕ €80 εκατ.
-Δημιουργία μηχανισμού επιτάχυνσης 40 μεγάλων έργων προϋπολογισμού 6 δισ. ευρώ