Το χρονοδιάγραμμα των άμεσων βημάτων που βάζουν πια σε τροχιά πραγματική υλοποίησης το πρότζεκτ του Ελληνικού περιέγραψε ο διευθύνων σύμβουλος της Lamda Development, κ. Οδυσσέας Αθανασίου, μιλώντας στο Delphi Forum.
Η πολυπόθητη υπογραφή, που έχει καθυστερήσει περίπου 7 χρόνια, αναμένεται να πέσει μέσα στον Ιούνιο, δίνοντας πια και ουσιαστικά το σήμα της εκκίνησης για τα πρώτα μεγάλα έργα, με τους διαγωνισμούς κατά το πρώτο εξάμηνο να αντανακλούν σε έργα 1 δισ. ευρώ.
Όπως είπε ο επικεφαλής της Lamda Development, «θέλουμε το Ελληνικό να γίνει ο καλύτερος πρεσβευτής της χώρας διεθνώς και το αποτύπωμα θα αρχίσει να φαίνεται άμεσα. Θα είναι μια «έξυπνη» και πράσινη πόλη κι αυτό θα φανεί μέσα στην πρώτη διετία».
«Για εμάς είναι ένα έργο εμβληματικό και προϊόντος του χρόνου έγινε οραματικό. Παρά τις δυσκολίες, δεν αμφισβητήσαμε ποτέ ότι θα γίνει» υπογράμμισε ο κ. Αθανασίου. Επί του παρόντος, όπως είπε, η σκυτάλη βρίσκεται στο υπουργείο Οικονομικών και, βάσει της σχετικής ενημέρωσης, σε 3 εβδομάδες θα έχουν ολοκληρωθεί όλες οι ενέργειες που εκκρεμούν, ώστε αμέσως μετά σε ορίζοντα νωρίτερα των 7 εβδομάδων (που φέρνει το ορόσημο στις αρχές Ιουλίου) να πέσουν οι υπογραφές για τη μεταβίβαση της Ελληνικό Α.Ε. στη Lamda.
«Πιστεύω ότι μόλις μπει η υπογραφή, θα έχουμε έναν χείμαρρο επενδυτικών προτάσεων» σημείωσε ο κ. Αθανασίου, αναφέροντας ότι, χάρη στη δουλειά που έχει γίνει τον τελευταίο 1,5 χρόνο, όλα είναι έτοιμα από πλευράς μελετών για να δημοπρατηθούν μες τον Ιούλιο (εφόσον η μεταβίβαση γίνει ως τις αρχές Ιουλίου) έργα υποδομών, αξίας περίπου μισού δισ. μισό, ενώ θα ακολουθήσουν διαγωνισμοί ακόμη μισού δισ. μες τους επόμενους 5-6 μήνες. Η συνολική αξία της επένδυσης ανέρχεται σε 8 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Lamda Development, την ημέρα που θα γίνει η μεταβίβαση θα ανακοινωθούν τρεις ημερομηνίες για webinars, μέσω τον οποίων θα αναδειχθούν η αναβάθμιση της παραλιακής ζώνης, τα χρονοδιαγράμματα, οι άμεσες κινήσεις και το αποτύπωμα της επένδυσης στην εθνική οικονομία.
Όσον αφορά δε στη χρηματοδότηση του έργου, όπως υπογράμμισε ο κ. Αθανασίου, πρόκειται για «ένα από τα ελάχιστα έργα διεθνώς με πλήρη χρηματοδότης, ύψους 2,5 δισ. ευρώ, για τα έργα της πρώτης πενταετίας. Ακόμα δηλαδή κι αν δεν κάνουμε καμιά συνεργασία, η επένδυση υλοποιείται κανονικά, όμως θα προχωρήσουμε σε συνεργασίες, όπως έχουμε ήδη κάνει με την ΤΕΜΕΣ, για παράδειγμα, της οικογένειας Κωνσταντακόπουλου, γιατί θέλουμε τους καλύτερους και πιο εξειδικευμένους σε κάθε τομέα».
Τα έργα στο παλιό αεροδρόμιο αναμένεται να ξεκινήσουν από το φθινόπωρο, με την κατασκευή του salescenterκαι του κτιρίου για τα ΑμεΑ να ολοκληρώνονται μες τη χρονιά. Η παραλιακή ζώνη θα έχει ολοκληρωθεί το 2025, καθώς και το 1/3 του τεράστιου πάρκου στην περιοχή του Αγίου Κοσμά. Στόχος της Lamdaείναι οι αθλητικές εγκαταστάσεις να ολοκληρωθούν μες το 2023 ώστε να ανοίξουν για κοινό. Ειδικότερα για το πάρκο, το οποίο θα έχει έκταση όσο είναι 15 φορές ο Εθνικός Κήπος και θα περιλαμβάνει 45 χλμ. διαδρομών περιπάτου και ποδηλάτου, τρέχει ήδη αρχιτεκτονικός διαγωνισμός.
Όπως επισήμανε ο επικεφαλής της εταιρείας, η επιλογή των αρχιτεκτονικών γραφείων που θα αναλάβουν τα έργα του Ελληνικού, θα βάλουν τη χώρα στο διεθνή χάρτη.