Με τη ψήφιση του πολυνομοσχεδίου τα προβλήματα και οι προκλήσεις δεν τελείωσαν για την Ελλάδα. Ενδεχόμενα, τώρα αρχίζουν.
Η ανάλυση που κάνει η Capital Economics για τις προκλήσεις που έχει μπροστά της η χώρα μας, είναι δηλωτική για το… βουνό των ζητημάτων που προκύπτουν από την εφαρμογή των προαπαιτούμενων. Όπως αναφέρουν, η Ελλάδα χρειάζεται πολλές ακόμη μεταρρυθμίσεις, καθώς η οικονομία της παραμένει αδύναμη και το δημόσιο χρέος της υπερβολικά υψηλό.
Για τον λόγο αυτό η Ελλάδα παραμένει αντιμέτωπη με σειρά μεγάλων προκλήσεων. Προς τα τέλη Οκτωβρίου ξεκινά η πρώτη αξιολόγηση του νέου ελληνικού προγράμματος, η οποία πρέπει να ολοκληρωθεί επιτυχώς ώστε να ανοίξει ο δρόμος για το μείζον ζήτημα της Ελλάδας, το οποίο και δεν είναι άλλο από την αναδιάρθρωση του χρέους της.
Εάν οι Ευρωπαίοι συναινέσουν στην ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, τότε το ΔΝΤ θα συμμετάσχει – από χρηματοδοτικής πλευράς – στο νέο ελληνικό πρόγραμμα και η ΕΚΤ θα επανακαθορίσει τη στάση της απέναντι στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.
Εάν όλα τα ανωτέρω υλοποιηθούν, τότε δύναται να στρωθεί το χαλί για την άρση των capital controls, εξέλιξη η οποία θα δώσει θετική ώθηση στην πορεία της ελληνικής οικονομίας. Η Capital Economics κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τις υφεσιακές επιπτώσεις που θα έχουν τα επόμενα χρόνια οι μεταρρυθμίσεις – παρεμβάσεις που καλείται να εφαρμόσει η Ελλάδα, βάσει του τρίτου μνημονίου.
Μάλιστα οι αναλυτές της Capital Economics προβλέψουν ύφεση – σοκ της τάξης του -4% για την Ελλάδα το 2016, γεγονός που θα αυξήσει τη λιτότητα που θα πρέπει η χώρα να επιβάλλει, έτσι ώστε να επιτύχει τους δημοσιονομικούς στόχους που έχουν τεθεί…
“Κανείς δεν μπορεί ακόμη να εγγυηθεί ένα σταθερό μέλλον γεμάτο ευημερία για την Ελλάδαε μέσα στην Ευρωζώνη…”, καταλήγει η Capital Economics.